Bitkisel bazlı gıda üreticisi Meati Foods, ABD'de 100 bin metrekarelik üretim tesisi açtı

Justin Whiteley ve Tyler Huggins tarafından 2017 yılında kurulan şirket, mantarların gövdesinde bulunan beyaz ipliksi dokuları yani miselyum kullanarak sürdürülebilir gıda ürünleri üretiyor.
Bitkisel bazlı gıda üreticisi Meati Foods, ABD'de 100 bin metrekarelik üretim tesisi açtı

Bitkisel bazlı gıda üreticisi Meati Foods, ABD'nin Colorado Eyaleti'nde Mega Ranch adlı üretim tesisi açtığını duyurdu. Mega çiftlik olarak tanımlanan tesis, 100 bin metrekarelik bir alana yayılıyor. Bu tesisin Meati Foods'un geçen Temmuz ayında aldığı 150 milyon dolarlık yatırımla finanse edildiği açıklandı.

Justin Whiteley ve Tyler Huggins tarafından 2017 yılında kurulan şirket, mantarların gövdesinde bulunan beyaz ipliksi dokuları yani miselyum kullanarak sürdürülebilir gıda ürünleri üretiyor. ABD merkezli şirket ürünlerini Eat Meati markası altında topladı. Alternatif protein kaynağı olarak tanımlanan Eat Meati markası; Classic Cutlet, Crispy Cutlet, Classic Steak ve Carne Asada Steak olmak üzere dört üründen oluşuyor. Tyler Huggins, yeni tesisin hayvansal gıda üreten bir çiftliklerle rekabet edeceğini ve şirketin 2025'e kadar 1 milyar dolar satış geliri elde etmeyi hedeflediğini söylüyor. 

Gıda teknolojisi uzmanları, bitkisel bazlı alternatif atıştırmalıkların küresel ısınmayı önleme konusunda önemli bir yere sahip olduğu görüşünde birleşiyor. Çünkü besiciliğin sera gazlarının artmasına neden olduğu ve küresel ısınmayı tetiklediği düşünülüyor.

Bir taraftan gıda sisteminde hızlı ve iddialı değişiklikler yapan bitki bazlı et sektörünün büyüklüğünün ise 2030 yılına kadar 24.8 milyar dolara ulaşacağı tahmin ediliyor. Dolayısıyla bu alanda faaliyet gösteren şirketler finansal açıdan oldukça değerli. Sektör içinde Beyond Meat, Impossible Foods, Fable Food, Planted ve Heura gibi girişimler yer alıyor.

Miselyumun farklı kullanım alanları

Sürdürülebilir yeni nesil bir ürün olarak tanımlanan miselyum, sadece gıda üretiminde kullanılmıyor. Doğal, kendiliğinden yapıştırıcı özelliğine sahip bir mantar ağı olarak tanımlanan ürün, kısa bir sürede ışığa ve suya ihtiyaç duymadan gelişebiliyor. Bu ürün alternatif deri üretiminde de kullanılıyor. 

Hatta geçen Ağustos ayında deri alternatifi kumaş üreticisi Mycel 10 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. Güney Kore merkezli şirketin yatırım turuna Korea Development Bank, Industrial Bank of Korea, Hyundai Motor’s Zero 1 Fund, Stone Bridge, We Ventures ve Spring Camp katıldı. Şirketin değeri 40 milyon dolara yükseldi. 2020 yılında eski Hyundai Motor çalışanları Sah, Sungwon Kim ve Yunggon Park tarafından kurulan Mycel, mantarların gövdesinde bulunan beyaz ipliksi doku olarak tanımlanan miselyum bazlı deri ürünleri üretiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.