Porsche NFT satışlarından beklediğini bulamadı

Bugün sabah saatlerinde taban fiyatları, NFT'lerin mint fiyatlarının altına düşerken, sitede yer alan bilgilere göre 7 bin 500 NFT'nin yer aldığı koleksiyonundan yalnızca 1423 NFT satıldı.
Porsche NFT satışlarından beklediğini bulamadı

Porsche'un 911 spor aracından ilham alan NFT koleksiyonu PORSCHΞ 911 Pazartesi günü hayranlarıyla buluşmak üzere görücüye çıktı. İlk etapta bekleme listesindeki (allowlist) kullanıcılar, NFT basımını gerçekleştirdikten sonra koleksiyon tüm kullanıcılara açıldı. Ancak efsanevi otomobil markası Porsche NFT satışlarından beklediğini bulamadı.

Bugün sabah saatlerinde taban fiyatları, NFT'lerin mint fiyatlarının altına düşerken, sitede yer alan bilgilere göre 7 bin 500 NFT'nin yer aldığı NFT koleksiyonundan yalnızca 1423 NFT satıldı. Kripto ve NFT piyasasının durgunluğunda, Porsche NFT'lerinin geçtiğimiz yıllarda gördüğümüz üzere kısa sürede tükenmesi pek de mümkün değil.

Şu an için NFT koleksiyonunun hızlıca tükenmemiş olması, ikincil satışları da etkilemiş durumda. OpenSea üzerinde Taban fiyatı 0,9049 ETH olarak öne çıkarken en iyi teklif 0,862 WETH olarak görünmekte. Şirketin sitesindeki fiyat ise 0.911 ETH olarak öne çıkmakta. 

Porsche, Web3 odaklı pazarlama alanında çalışan pek çok kişi tarafından eleştirildi. Özellikle yüksek NFT basım (mint) fiyatları eleştirilirken, Porsche'nin NFT koleksiyonunun Web3 ruhu ile çeliştiği ifade edildi. Eleştiriler arasında şirketin .ETH uzantılı bir hesaba sahip olmaması, tokenomics kurgusunu yeniden gözden geçirmesi gerektiği de yer aldı. 

Aslına bakarsanız, Porsche, NFT koleksiyonunun sitesinde projenin yol haritası paylaşılıyor. Ancak Web3 toplulukları, bu yol haritasını gerçekçi bulmadığı gibi, şirketin odağının topluluğa katkıda bulunmaktan ziyade topluluk üzerinden gelir elde etmek olduğunu öne sürdü. 

Hatırlarsanız, şirketler için 2023'ün 8 Web3 trendini sizlerle paylaşırken, Web3 projelerine yönelen markaların daha net Web3 ürünleri çıkaracağını, tüketici hedeflemesinde daha incelikli davranarak Web3'e özel tasarlanmış pazara giriş stratejilerine sahip olacağını belirtmiştik. 

Her ne kadar Porsche, ortaklaşa üretim (co-creation) yaklaşımını vurgulasa da; projenin hedef kitleye hitap ederken daha spesifik değer önerileri sunmaması, fiziksel ve dijital özel erişim imkanlarını detaylı bir şekilde belirtmemesi eleştirilere neden olmuş olabilir. Aslında Porsche, sitesinde NFT sahiplerinin bu tarz özel erişimlere sahip olduğunu belirtiyor ancak görünen o ki; bu ifadeler Web3 topluluğunun beklentileriyle kesişmiyor. 

Yine daha önce bahsettiğimiz üzere; 2023'te net bir amacı olmayan ve tek seferlik yayınlanan NFT koleksiyonları yerine, daha uzun soluklu yol haritalarının öne çıkması bekleniyor. Uzun dönemli program tasarımı, ürün lansmanları ve topluluk inşası içeren güçlü pazara giriş stratejileri geliştiren firmaların, bu alanda kazanan firmalar olacağı belirtiliyor. 

Porsche sitesinde bunun tek seferlik bir proje olmadığını dile getirse de; şu an için Web3 topluluklarının beklentisini karşılayamadığını söylemek mümkün. Şirketin önümüzdeki dönemde atacağı adımlar bu durumu değiştirebilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.