Microsoft'un karma gerçeklik departmanı küçülmeye başladı! AltspaceVR kapanıyor

AltspaceVR, 10 Mart 2023 tarihinde kapanacağını duyurdu. AltspaceVR ekibi, Microsoft Mesh'ten güç alan 3 boyutlu çevreleyici deneyimleri desteklemeye odaklanacak.
Microsoft'un karma gerçeklik departmanı küçülmeye başladı! AltspaceVR kapanıyor

Microsoft'un mart ayının sonuna kadar 10 bin çalışanını işten çıkaracağını sizlere aktarmıştık. İşten çıkarmalar, Microsoft'un global iş gücünün yaklaşık yüzde 5'ine tekabül ederken, Microsoft'un karma gerçeklik departmanı da bu durumdan etkilenmeye başladı. 

Microsoft'un 2017'de satın aldığı sosyal sanal gerçeklik platformu AltspaceVR, 10 Mart 2023 tarihinde kapanacağını duyurdu. Duyuruda yer alan bilgilere göre, ekip, Microsoft Mesh'ten güç alan 3 boyutlu çevreleyici deneyimleri desteklemeye odaklanacak. Bu noktada Azure üzerine kurulmuş bir karma gerçeklik platformu olan Microsoft Mesh'in akıllı telefonlardan PC'lere, sanal gerçeklik gözlüklerinden artırılmış gerçeklik gözlüklerine kadar pek çok cihazda holografik bir deneyim sunma hedefi ile geliştirildiğini hatırlatalım.

AltspaceVR, paylaştığı duyuruda yakın dönemde sanal gerçeklik çalışmalarını iş yeri deneyimlerine odaklayacağını dile getirdi. Ne de olsa Microsoft Mesh, kişilere sosyal alanlar sunan AltspaceVR'ın aksine uzaktan ortaklaşa çalışma yürütmeyi amaçlayan şirketleri hedefliyor. AltspaceVR ekibi, çalışmalarını zamanla tüketici deneyimine de genişletecek.

Aslına bakarsanız, AltspaceVR, 2015 yılında sosyal sanal gerçeklik deneyimi sunan ilk şirketlerden biriydi. O dönemde diğer öne çıkan şirketler ise VRChat ve Rec Room olmuştu. 2017 yılında AltspaceVR, finansal problemler nedeniyle kapanmanın eşiğine geldiğinde, Microsoft platformu satın almaya karar vermişti. Zira aynı dönemde Microsoft da kendi karma gerçeklik ekosistemini oluşturmak üzere harekete geçmişti. 

Ancak Microsoft'un metaverse alanında küçülmeye gitmesi, AltspaceVR'ı da etkiledi. Microsoft'un daha donanım odaklı bir yaklaşımı benimsemesiyle, şirketin açık kaynaklı Karma Gerçeklik Araç Seti üzerinde çalışan ekiplerin hepsinin işten çıkarıldığı konuşuluyor. Aynı şekilde Microsoft'un AltspaceVR'ın tüm ekibinin de işten çıkarılması gündemde. Paylaşılan bilgilere göre, işten çıkarmalardan etkilenen bir diğer ekip ise HoloLens VR başlığı üzerinde çalışan ekip oldu. 

Microsoft, AltspaceVR kapanmadan önce kullanıcıların, platform üzerinden verilerini indirebileceğini açıkladı. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.