Artırılmış gerçeklik oyunları için holografik ekran üreticisi VividQ ve frekans yönlendiricisi Dispelix iki yıl önce imkansız olduğu söylenen bir teknoloji için güçlerini birleştirdi. İkili, yeni 3 boyutlu bir holografik görüntü teknolojisi üzerinde çalışıyor. Dalga kılavuzu birleştirici (waveguide combiner) tasarlayan VividQ ve Dispelix, bu sayede kullanıcıların kendi ortamında eşzamanlı değişken derinlikli 3 boyutlu içerikleri görüntüleyebilmesini sağlıyor.
Kısacası kullanıcılar, dijital içeriğin fiziksel dünyaya yerleştirildiği, çevreleyici artırılmış gerçeklik oyun deneyimleri yaşayabiliyor. Kullanıcıların söz konusu içeriklerle, etkileşime girebildiğini de ekleyelim. VividQ ve Dispelix'in ürettiği teknoloji, akıllı gözlükler ve artırılmış gerçeklik başlıklarında da kullanılabiliyor.
Bunun yanında VividQ'nun holografik görüntüleme yazılımı, Unity ve Unreal Engine gibi oyun motorlarıyla çalışıyor ve oyun geliştiricilerin yeni deneyimler yaratmasını kolaylaştırıyor.
İkilinin, 3D dalga kılavuzu teknolojisini seri üretime hazır hale getirmek için ticari bir ortaklık kurduğunu belirtmekte fayda var. 3D dalga kılavuzu, Finlandiya merkezli giyilebilir cihazlar için şeffaf dalga kılavuzları üreticisi Dispelix aracılığıyla geniş ölçekte üretilebilir ve tedarik edilebilir. Bu iş ortaklığı sayesinde başlık üreticileri, yeni AR yol haritalarını şimdiden oluşturabilir.
VividQ'nun operasyon detaylarını da sizlerle paylaşalım. Birleşik Krallık merkezli VividQ, 50 kişilik bir ekibe sahip. VividQ, Birleşik Krallık, Avusturya, Almanya, Japonya ve Silikon Vadisi'ndeki derin teknoloji fonlarından toplamda 23 milyon dolar yatırım aldı.
Dalga kılavuzu birleştiricinin detayları
Bu arada VividQ'nun 3 Boyutlu dalga kılavuzu iki öğeden oluşuyor. Bunlardan ilki dalga kılavuzu kopyalayan standart gözbebeği tasarımının bir modifikasyonu. Bu noktada AR başlıklarda, küçük ekranların kullanıcıların göz bebeğiyle aynı hizaya getirilmesinin zor olduğunu belirtelim. VividQ bu modifikasyon ile bu probleme çözüm üretiyor. İkincisi ise dalga kılavuzundan kaynaklanan bozulmayı düzelten bir hologramı hesaplayan bir algoritma.
Şimdiye kadar Magic Leap, Microsoft HoloLens ve Vuzix gibi başlıkların sunduğu deneyim, 2 boyutlu görsellere 3 boyutlu efekti getirmek için kullanılan bir derinlik illüzyonundan faydalanıyordu. Bu görseller sabit bir odak uzaklığına ya da aynı anda bir odak uzaklığına sahipti. Bu da kullanıcıların gözlerinin yorulmasına ya da mide bulantısı yaşamasına neden olmaktaydı. Bununla beraber fiziksel ortamda 3 boyutlu etkileşime girilmesi de pek mümkün değildi .
Dalga kılavuzu birleştirici ise bu problemlere çözüm niteliği taşıyor. Bu anlamda söz konusu teknolojinin AR endüstrisinin sevdiği methodlardan biri olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle Dalga kılavuzu birleştiricilerin donanım tarafında, AR başlıklar için hafif ve normal cam lens benzeri paneller sunması, başlıkların ergonomik ve kullanımı kolay bir hal almasını sağlıyor.
Son olarak donanım ve yazılım bileşenlerinin, birbiriyle uyum içinde çalışması, VividQ dalga kılavuzunu başka bir yazılımı veya sistem ile birlikte kullanmanızın önüne geçiyor. Böyle bakıldığında VividQ'un patent bekleyen teknolojisinin adını ilerleyen dönemde sıkça duymamız mümkün.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap