Mart 2021’de Gülcan Yayla, Emre Şarbak ve Mustafa Can Kıranlı tarafından kurulan Patika.dev, Türkiye’deki yazılımcı açığı sorununa çözüm olma amacıyla yola çıktı. Şu anda 140 binden fazla yazılımcı ve yazılımcı adayının kayıtlı olduğu ücretsiz eğitim (e-learning) platformuyla ülkemizin önde gelen yazılımcı yetiştiren topluluğu olarak konumlanıyor.
Bir buçuk yılda ekibini 24 kişiye çıkaran girişim, aynı süreçte şirketlerle gerçekleştirilen 150’den fazla bootcamp’teki öğrenimlerle cohorts.patika.dev’i geliştirdi. Girişim bu platformla birlikte şirketlerin eğitim ve işe alım süreçlerini ölçeklenebilir hale getirmeyi hedefliyor.
Ürünün detayları
Platfrom hem geliştiricilere hem de geliştirici arayan şirketlere önemli bir destek sağlıyor. Patika.dev, şirketlerle birlikte onlara özel açtığı "train-hire" modeli programlarla şirketlerin yazılımcı ihtiyaçlarını karşılıyor.
Öncelikle geliştirici kısmını incelediğimizde, ilerleme takvimi ve Bootcamp'lerin yer aldığı bir panel ile karşılaşıyoruz. Bu panel üzerinden kullanıcılar, duyuruları, haftalık puanlarını ve düzenli ilerlemelerini takip edebiliyor. Burada kullanıcıların eğitimini devam ettirmeleri için oyunlaştırma öğelerinden faydalanılması dikkat çekiyor.
Bootcamp panelinde de aynı oyunlaştırma yaklaşımını görmek mümkün. Bu arada sizinle birlikte kaç kişinin daha platformu kullandığını anlık olarak görüntüleyebildiğinizi ekleyelim.
Eğitimler arasında Java, PHP, Django, Swift'in yanı sıra veri bilimi, veri analizi ve Unity eğitimleri de öne çıkıyor. Herkes için Temel Dersler, orta ve ileri seviye dahil olmak üzere her seviyeye yönelik eğitimler mevcut. Her eğitimin saatli içeriği ve puanının yanında o eğitimi alarak kaç puan kazanabileceğinizi de görebilirsiniz.
Tüm bu puanlar için bir liderlik tablosu da oluşturulmuş durumda. Sıralamayı, global sıralama ve Türkiye sıralaması olarak listeleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde sıralamayı ülkelere göre filtreleme seçeneği de sunuluyor. Bununla beraber işverenler de platformu, yeni yetenekler keşfetmek için kullanabiliyor. Kullanıcılar, iş verenler tarafından açılan eğitim ve cohort'lara katılabiliyor.
Her Cohort'a katılmak için belli şartlar sunuluyor. Eğer şartları karşılıyorsanız, Cohort'a başvurabiliyorsunuz. Katılım süreci için kısa bir form doldurmanız yeterli oluyor.
İşverenler başvurulara dair demografi istatistiklerini kolayca görüntüleyebiliyor. Başvuranların istatistiklerini diploma, bölge, deneyim, kaynak ya da eğitime göre filtreleyebiliyor.
Adayların profillerinde yaş, eğitim durumu ve şehrin yanı sıra Patika öğrenme geçmişine de yer veriliyor. Adayların tamamladığı modüller, aldığı sertifikalar ve katıldığı cohort'lar profilinde detaylı olarak belirtiliyor.
Özetlemek gerekirse, Cohorts.patika.dev’de ekiple birlikte çalışan her şirket ve her aday, online ve şeffaf bir şekilde süreci takip edebiliyor. Adaylar ne yapacaklarını, diğer adaylara göre nerede olduğunu rahatça görebiliyor, tüm katılımcılarla birlikte interaktif bir şekilde çalışarak, takıldıkları yerde birbirlerinden ve profesyonel olarak ekibin sağladığı teknik asistan ve eğitmenlerden destek alarak kendilerine atanan görevleri tamamlayabiliyor.
Patika.dev ekibi bu yaklaşımı şöyle aktarıyor:
Tüm tasarım, adayların eğitimlerini belirli bir zaman ve akış içerisinde tamamlamaları ve şirketlerin işe alımları için bir cv ve github profilinden çok daha fazla veriye ulaşabilmeleri üzerine kuruldu.
Sonuçlara baktığımızda da bildiğimiz herhangi bir e-learning platformunda bitirme oranları yüzde 2 iken cohorts.patika.dev’de bu oran yüzde 10’un üzerinde. Yine işe alım sayıları da eğitmenle gerçekleştirdiğimiz eğitimlerle aynı sayılarda.
Öne çıkan veriler
Patika.dev ekibi şimdiye kadar 100’ün üzerinde şirketle, ihtiyaca uygun bir müfredat uygulayıp, şirketlerin hedef kitlesine uygun bir duyuru, başvuru ve seçim süreci tasarlayarak, hedefledikleri işe alımları yapmasını sağladı.
2 yıldan az sürede 6 binden fazla kişi, şirketlerle açılan bu eğitim ve işe alım programlarına katılarak eğitimlerini tamamladı. Bu kişilerin içerisinden bugüne kadar 650 kişi eğitimi patika.dev ile planlayan şirketlerde işe girdi. Bu da tüm katılımcıların yaklaşık yüzde 10’una denk geliyor. Toplamda eğitim alanların yüzde 80’i (4800 kişi) ise teknoloji alanında çalışmaya başladı.
Patika.dev ekibi, pazardaki diğer eğitim şirketlerinden ayrıştığını şöyle aktarıyor:
Yazılım eğitimi veren birçok şirket var. Bizim en büyük farkımız, bu eğitimleri dershane mantığından çıkartarak gerçekte iş hayatında ne ile karşılaşacaklarsa, ona uygun şekilde eğitimleri tasarlamak. Şu an şirketlerin işe alırken yeni mezun bir yazılımcıda en çok aradığı özellikler, kendi kendine araştırıp öğrenme ve çözüm üretebilme, code review yapabilme, takım oyuncusu olabilmesi ve işe girdiği şirketle birlikte uzun süreli çalışma motivasyonları.
Biz de bu özellikleri kazandırmak üzerine eğitim tasarımlarımızı yapıyoruz. Bu adımları gerçekleştirmeleri ve takibi tabi ki manuel ya da excel üzerinden yapmak mümkün değil. Biz bunun için cohorts.patika.dev’i geliştirdik ve bütün süreçlerimizi ürün üzerinden anlık takip edilebilir ve ölçülebilir hale getirdik. Rakiplerimizden bir farkımız da bu. Bu platform, şirketlerle açtığımız programları ölçeklenebilir hale getirdi. Eğitimleri, eğitmen bağımlı bir modelden yeni çağın gerekliliği self learning haline getirdik. Eğitimlerin teori kısımlarını online eğitime aldık, belli aralıklarla eğitmen ve teknik asistan desteği sağladık. Böylelikle eğitmenle bir sınıfın sayısını 30 kişiyle sınırlamak zorundayken bu şekilde 1000’ler sürece
dahil olabildi. Bu da hem daha fazla kişiye eğitimlere katılabilme ve kendini gösterebilme fırsatı sundu hem de şirketlerin bahsettiğimiz yeteneklerini kanıtlamış kişilerle işe alım sürecine başlamasının yolunu açtı.
Bu arada girişimin açtığı programların tümü öğrencilere tamamen ücretsiz. Ekip, şirketlerle anlaşmalar
yaparak, onlara yetenek odaklı bir eğitim ve işe alım sunuyor.
Sürekli yeni teknolojiler, mevcut teknolojilerin versiyonları çıkarken, girişimin hedefi bu yeni teknolojilerde
dikeyleşmek. Ayrıca Patika.dev'in sadece Türkiye’den değil Ethereum, BNB Chain gibi dünyadan çok önemli partnerleri bulunuyor. Patika.dev önümüzdeki dönemde bu örnekleri artıracağını belirtiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap