Gıda israfı konusunda çözümler sunan uygulamalara ilgi artıyor

World Wild Foundation'ın verilerine göre dünya genelinde yetiştirilen tüm gıdaların yüzde 40'ı israf ediliyor. Yılda 1,2 milyar ton gıda sofraya gelmeden çöp oluyor.
Gıda israfı konusunda çözümler sunan uygulamalara ilgi artıyor

Gıda israfı, üretilen gıdaların ölçüsüzce kullanılması ve tüketilmeden çöpe gitmesi olarak tanımlanıyor. World Wild Foundation'ın verilerine göre dünya genelinde yetiştirilen tüm gıdaların yüzde 40israf ediliyor. Yani yılda 1,2 milyar ton gıda sofraya gelmeden çöp oluyor. Sadece gıda değil, aynı zamanda satın alma, marketten eve taşıma ve pişirme gibi çeşitli faaliyetler ile zaman ve emek boşa gidiyor.

Gıdaların tekrar yetiştirilebilmesi için yeni tarım alanlarının açılmasıyla doğal ve ekolojik dengenin bozulmasına neden oluyor. Buna bağlı olarak dünyada her 100 kişiden 11’i açlıkla mücadele ediyor ve her gün 25 bin insan açlık nedeniyle ölüyor. Dünyadaki gıda israfının yüzde 56’sı gelişmiş ülkelerde, geriye kalan yüzde 44’lük kısmı ise gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşiyor. Uzmanlara göre; gelişmekte olan ülkelerde gıda kayıpları üretim, depolama, işleme, dağıtım ve pazarlama aşamalarındaki altyapı yetersizliğinden kaynaklanıyor. Gelişmiş ülkelerde ise perakende ve tüketim safhalarında gerçekleşen kayıplardan ötürü gerçekleşiyor.

Webrazzi Insights Icon
Bu yazıyı Webrazzi Insights için özel olarak hazırladık.
Webrazzi Insights üyeliğiniz varsa giriş yaparak yazının tamamına ulaşabilirsiniz. Henüz Insights erişiminiz yoksa hemen harekete geçebilirsiniz.
Giriş yap
veya
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.