Webrazzi olarak Hepsiburada'nın katkılarıyla Future Talks isimli bir seriye başladığımızı ve 5 bölümden oluşacak olan serimizin ikinci bölümünün konusunun ise "Teslimat süreçleri ve geleceği" olacağını geçtiğimiz günlerde sizlere aktarmıştık.
Konuşmacıları arasında Navlungo kurucu ortağı ve CEO'su İsa Korkmaz, Hepsiburada operasyon grup başkanı Mehmethan Yallagöz ve Aras Kargo genel müdürü Utku Ayyarkın'ın yer aldığı serimizin ikinci bölümü Webrazzi'nin içerikten sorumlu genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde bugün gerçekleşti.
Daha önce kargo tarafında uzun süre çalıştığını belirten Hepsiburada operasyon grup başkanı Mehmethan Yallagöz, operasyon biriminin 8 ayrı bölümden oluştuğunu dile getirdi. Hepsijet için XL isimli yeni bir servisi kullanıma sunduklarını da belirten Yallagöz, Hepsijet XL ile birlikte büyük eşyaları taşıdıklarını da paylaştı.
İnternetin kullanımının artması ile birlikte e-ticaretin bir anda hayatımıza girdiğini dile getiren Aras Kargo genel müdürü Utku Ayyarkın, 2019 yılının son çeyreğindeki kampanyaların kargo sektörünü bambaşka bir seviyeye taşıdığını dile getirdi.
2021 yılında 3,5 milyara yakın olan sektördeki işlem hacminin 2022 yılını 5 milyar işlem hacmine ulaştığını paylaşan Ayyarkın, pandemi ile birlikte günlük 5 milyon paket teslimatı gerçekleştirdiklerini iletti. Pandeminin bitmesi ile birlikte ise 2022 yılının ilk çeyreğinde hızlı bir düşüş yaşadıklarını da aktaran Ayyarkın, sektörün yüzde 50'ye varan bir düşüş yaşadığını sözlerine ekledi.
Sundukları yeni bir servis ile birlikte esnafları da kurye sürecine dahil ettiklerini belirten Ayyarkın, 2021 yılı sonu itibarıyla sektördeki günlük çalışan sayısının 250 binin üzerine çıktığını da paylaştı.
10 yıl içinde insanlar talep ettikleri ürünlerin yarısını başka ülkelerden aramak zorunda kalacaklarını dile getiren Navlungo kurucu ortağı ve CEO'su İsa Korkmaz, bu nedenle e-ihracat alanına odaklandıklarını belirtti. Birkaç yıl öncesine kadar ihracatın sadece birkaç firmaya verilmiş bir hak olduğunu söyleyen Korkmaz, son 5 yılda ise 0 - 30 kilo kilo ihracatın çok daha kolay olduğunu belirtti.
Ülkeler arasındaki lojistik ihtiyacının ilerleyen süreçte daha da artacağını paylaşan Korkmaz, büyük pazar yerleri ile entegrasyonlar yaptıklarını da dile getirdi.
Ülkemizdeki lojistik ve kargo sektörünün pandemide gerçekten çok iyi bir sınav verdiğini paylaşan Yallagöz, tüm sektör paydaşlarının bu süreçte çok iyi tecrübeler edindiğini belirtti. 3 bin çalışanla 81 ilde hizmet verdiklerini aktaran Yallagöz, 2022 yılının Kasım ayının onlar için çok önemli olduklarını da sözlerine ekledi.
Hepsiburada'nın hizmet aldığı diğer paydaşlarla birlikte başarılı bir süreç yönettiğini de aktaran Yallagöz, kampanya döneminde Hepsijet'in 500 - 600 bin adet teslimat seviyesine ulaştığını da aktardı. Bu süreçte 4,5 milyon yeni adrese uğradıklarını da paylaşan Yallagöz, müşteri hizmetleri üzerinden gerçekleşen aramaların yüzde 99'una cevap verdiklerini de paylaştı.
2022 yılının kampanya dönemi için hazırlandıkları sınavı çok başarılı bir şekilde geçtiklerini de aktaran Yallagöz, yeni nesil ve farkındalık yaratan bir kargo firması olduklarını belirtti. Son kullanıcının hayatını kolaylaştıracak enstrümanlar aradıklarını da belirten Yallagöz, özellikle kapıdan iade alma özelliğinin çok sevildiğini dile getirdi.
Dijitalleşen ve farklılaşan bir yapıya sahip olduklarını aktaran Ayyarkın, veriyi yönetebilmelerinin çok önemli olduğunu paylaştı. Verilerin anında alınması gerektiğini ve kargo yolculuğunun başlaması için ona rota oluşturulması gerektiğini de paylaşan Ayyarkın, kargoların sisteme eklenmelerini hızlandırabilmeleri için son 3 yılda 18 makine yaptıklarını da belirtti. Ayyarkın tarafından aktarılan bilgilere göre Aras Kargo, geçtiğimiz Mayıs ayında bir gün içinde 2 milyondan fazla kargoyu sisteme ekleyebildi.
Pandemi ile birlikte devletin de sektöre bakış açılarında esneklikler getirdiğini belirten Ayyarkın, 81 ilde 1000'e yakın şube ve 28 tane transfer merkezi ile hizmet verdiklerini söyledi. 8 ülkede hizmet veren Aras Dijital'i kurduklarını da aktaran Ayyarkın, Aras rotalama platformunu hayat geçirdiklerini ve yazılımlarını Avrupa ve yakın coğrafyaya satmaya başayacaklarını da paylaştı.
Avrupa ve ABD'deki kullanıcıların kargo konusunda daha anlayışlı olduğunu aktaran Korkmaz'a göre bu anlayışın nedeni ise ürünlerin başka ülkelerden gelmesi. Global oyuncuların ülkemizdeki oyunculara oranla servis anlamında çok daha fazla seçenek sunduğunu da belirten Korkmaz, bu servisler arasında ise komşuya bırakma, adres değiştirme seçenekleri ve mobil teslimatlar olduğunu paylaştı.
Geçtiğimiz Ocak ayında Park Palet girişimini satın aldıklarını da aktaran Korkmaz, bu satın alma ile birlikte 10 ülkede depoya sahip olduklarını da belirtti.
Ülkemizdeki kargo sektörünün son yıllarda çok değiştiğini paylaşan Yallagöz, eskiden konuştuğumuz konuları artık konuşmadığımızı sözlerine ekledi. Ülkemizde teslimat kültürünün çok farklı olduğunu da dile getiren Yallagöz, elektrikli araçların kullanımının gelişmesi için ellerinden geleni yaptıklarını da paylaştı.
Rota optimizasyonu sistemi kurduklarını da aktaran Yallagöz, optimizasyon ile değişen koşulları rotaya dahil ettiklerini de aktardı. Rota optimizasyonu ile yüzde 10'a yakın yakın tasarrufu sağladıklarını da paylaşan Yallagöz, drone ile teslimat için ülkemizin şu an uygun olmadığını da aktardı.
Otonom araçlar ile İTÜ içinde teslimatlar gerçekleştirdiklerini de belirten Yallagöz, 2023 yılında ise otonom teslimatları başka noktalarda göreceğimizi de aktardı.
10 yıl önce elektrikli araçlar kullanmaya başladıklarını ve şu an bütün bölgelerinde kullanabilecekleri 15 elektrikli araca sahip olduklarını aktaran Ayyarkın, sektörde ilk sürdürülebilirlik raporunu paylaşan kargo firması olduklarını da aktadı. Transfer merkezlerinde solar enerjiyi nasıl kullanabileceklerine baktıklarını da paylaşan Ayyarkın, atık yönetimi ve kadın çalışan sayılarının artırılmasının onlar için çok önemli olduklarını da dile getirdi.
Aras Dijital'de 50'ye yakın mühendis ile birlikte çalıştıklarını paylaşan Ayyarkın, bir parçadan bütüne gitmeye çalıştıklarını da dile getirdi. E-ihracat konusunda büyük bir potansiyel olduğunu ve bunu yakalamanın çok önemli olduğunu paylaşan Ayyarkın, bu amaç doğrultusunda Aras Global'i hayat geçirdiklerini ve ilk yatırımlarını Azerbaycan'a yaptıklarını paylaştı.
Yurt dışında ülkemize oranla çok daha fazla ürünün listelendiğini belirten Korkmaz, ilerleyen süreçte ülkemizde de yeni ürünlerin artacağını belirtti. E-ihracatın ticari açıdan çok büyük önem arz ettiğini düşündüğünü de sözlerine ekleyen Korkmaz, çalışanlarının neredeyse yarısının yazılımcı olduğunu da paylaştı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap