Kimin eli kimin cebinde: Tüm detaylarıyla DCG ve Gemini çekişmesi

Gemini ve Genesis ilişkisi nasıl başladı? FTX çöküşü Genesis ve Gemini'ı nasıl etkiledi? Cameron Winklevoss'un açık mektubu, Barry Silbert borç iddialarını yalanlaması ve Three Arrows Capital CEO'su Zhu Su'nun iddiaları
Kimin eli kimin cebinde: Tüm detaylarıyla DCG ve Gemini çekişmesi

Hatırlarsanız kripto borsası FTX'in iflasını ve FTX kurucusu Sam Bankman-Fried'ın Bahamalar'da tutuklandığını sizlere aktarmıştık. FTX'in iflası kripto piyasasındaki kurumları etkilemeye devam ediyor. 

CoinDesk, Foundry, Genesis, Grayscale Investments ve Luno dahil olmak üzere 5 yan kuruluş sahip Digital Currency Group (DCG) son dönemde Gemini'a olan borçlarıyla gündemde. Winklevoss kardeşlerin kurduğu Gemini ise Earn programındaki kullanıcılara paralarını verebilmek için ciddi bir mücadele veriyor. Bir süredir kripto gündemine oturan DCG ve Gemini çekişmesinin detaylarına birlikte bakalım. 

Gemini ve Genesis ilişkisi nasıl başladı? 

Kripto borsası Gemini platformunda sunduğu vadeli hesap hizmeti Earn'deki fonları değerlendirmek için Digital Currency Group iştiraki Genesis'in hizmetlerinden yararlanıyordu. Bununla beraber Cameron Winklevoss'un paylaştıklarına göre, Genesis'in ana şirketi Digital Currency Group, Gemini'dan 1,675 milyar dolar borç almıştı. 

FTX çöküşünün Genesis ve Gemini'a etkisi 

Kripto aracılık şirketi Genesis, FTX'in iflası sonrasında likidite problemi yaşamaya başladı. Kasım başında FTX’te 175 milyon dolarının kaldığını açıklayan Genesis,  bu açığın ana şirketi Digital Currency Group tarafından kapatılacağını ifade etmişti. Buna rağmen, FTX iflası sonrasında yüksek seviyede çekim işlemi talebiyle karşı karşıya kalan Genesis, 16 Kasım tarihinde kredi departmanındaki çekim işlemlerini durdurduğunu açıkladı. 

Genesis, yaptığı açıklamada; söz konusu çekim işlemi taleplerinin, şirketin kredi bölümü Genesis Global Capital’ın likiditesini aştığını belirtti. Şirket, fon sağlamak adına yeni seçenekleri değerlendirmeye başladıklarını duyurdu. Ayrıca Genesis, açıklama kapsamında kredi bölümünün yeniden yapılandırılacağını da dile getirdi. 

Bu noktada kripto piyasasının köklü kurumlarından bir olan Genesis'in kurumsal şirketler için önemli bir kredi ve yatırım kaynağı olduğunu belirtmekte fayda var. Genesis'in kredi departmanındaki bu sarsılma başta Gemini olmak üzere pek çok kripto şirketini ve yatırımcısını etkisi altına aldı. 

Genesis'in yaptığı açıklamanın ardından Gemini da Kasım ayında kullanıcılarına Earn programı kapsamında müşteri alacaklarının karşılanamayacağını açıklamak zorunda kaldı. 

Cameron Winklevoss'tan açık mektup 

Bu hafta Gemini'ın kurucu ortağı Cameron Winklevoss Twitter hesabı üzerinden paylaştığı açık bir mektup ile Genesis Global Capital’ın CEO'su Barry Silbert'e çağrıda bulundu. Winklevoss, Barry Silbert'i kendilerini oyalamakla suçladı. Winklevoss, mektupta, Silbert'in 8 Ocak'a kadar 900 milyon doları kendilerine ödemesini talep etti. 

Buna ek olarak Winklevoss, Barry Silbert'in, Genesis’ten alınan 1.675 milyar dolar hakkında bilgi vermesini istedi. Winklevoss mektupla birlikte, Earn kullanıcılarının tüm güncel gelişmeleri takip edebileceği bir web sayfası da paylaştı. 

Barry Silbert borç iddialarını yalanladı

Barry Silbert ise Cameron Winklevoss'un iddialarını yalanladı. DCG’nin Genesis’ten 1,675 milyar dolar borç almadığını öne sürdü. Bunun yanında Silbert, DCG’nin Genesis’e hiçbir faiz ödemesini kaçırmadığını vurguladı. Bir sonraki kredi vadesinin 2023'ün Mayıs ayında olacağını belirtti. 

Ayrıca Silbert, DCG’nin 29 Aralık’ta Genesis ve Gemini'ın avukatlarına bir teklif sunduğunu ve ancak bu teklifle ilgili hala herhangi bir cevap alamadıklarını ifade etti. 

Silbert'ın cevabı üzerine Winklevoss, Silbert'e "Bu karmaşanın yaratılmasında senin ve DCG’nin de payın yokmuş gibi davranma" dedi ve ekledi: 

Peki DCG, parayı ödünç almadıysa Genesis'e nasıl 1.675 milyar dolar borçlu? Ah doğru, o senet...

Three Arrows Capital CEO'su Zhu Su'nun iddiaları 

Bu arada Genesis'in likidite problemi yalnızca FTX iflasından kaynaklanmıyordu. Şirket daha önce Terra çöküşüyle birlikte iflas eden diğer bir şirket olan Three Arrows Capital’e 2,4 milyar dolarlık kredi vermişti. Three Arrows Capital’in iflasıyla birlikte Genesis de finansal olarak zorluklar yaşamaktaydı.

Tüm bu atışma yaşanırken, geçmişte Three Arrows Capital’in CEO'su olan Zhu Su bir tweet seli paylaşarak DCG'yi FTX ile birlikte Luna ve steth'e saldırmakla suçladı. Barry Silbert ve Sam Bankman-Fried'ın baştan beri birlikte hareket ettiğini öne süren Zhu Su, DCG'nin sağ cepten sol cebe para aktararak kurumdaki finansal boşlukların doldurulduğunu iddia etti. Zhu Su, Genesis alacaklarının şirketi iflasa sürükleyeceğini vurguladı.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.