YouTube'da oyun içeriği üretenler, gelir düşüşü ile karşı karşıya

YouTube içerik moderasyon ilkelerinin değişmesi, özellikle oyun alanında içerik üretimi yapan YouTuber'ları etkisi altına aldı.
YouTube'da oyun içeriği üretenler, gelir düşüşü ile karşı karşıya

YouTube yaklaşık 2 ay önce, Aralık ayının son günlerinde içerik moderasyon ilkelerinin değişeceğini açıklamıştı. İlk olarak Kasım 2022'de duyurulan bu değişim, özellikle oyun alanında içerik üretimi yapan YouTuber'ları etkisi altına aldı. YouTuber'lar, bu değişim nedeniyle içerik gelirlerinde düşüş yaşadıklarını dile getirmeye başladı.

Aslına bakarsanız, Reklamveren Dostu Kılavuz (Advertiser Friendly Guidelines), içerik üreticileri, daha temiz içerikler üretmeye teşvik ederken, videoların gelir elde etme sürecindeki kriterleri daha şeffaf bir şekilde içerik üreticilere sunuyor. Kılavuz, uygunsuz dil ya da şiddet içeren videoların, para kazanma ihtimalinin ortadan kalkmasıyla ilgili detaylı bilgileri içerik üreticileriyle paylaşıyor.

Ayrıca YouTube oyun videolarında para kazanmayla ilgili detaylı ipuçları da paylaşıyor. İpuçları kapsamında kullanılmaması gereken küfürler, müstehcen içerikler ve oyun içeriklerinde şiddet unsurları açıkça belirtiliyor. Bu bağlamda içerik üreticilerin oynadığı oyunlar da mercek altına alınıyor. Örneğin, videonun ilk 8 ila 15 saniyesinde veya küçük resminde rahatsız edici şiddet içeren oyun görüntüleri bulunması, videolarda elde edilen reklam gelirini sınırlayan veya reklam geliri elde edilmesini engelleyen durumlardan biri olarak tanımlanıyor. 

Ancak bu ilkelerle birlikte YouTube dolaylı olarak şiddet içerikli oyunların tanıtımına da ket vurmuş oluyor. Örneğin, içerik üreticilerin çoğu, bilim kurgu ve korku temalı The Callisto Protocol oyunun yer aldığı içeriklerin gelir elde etmeye uygun görülmediğini belirtiyor.

Üstelik yeni yayına alınan bu ilkeler, geçmiş içerikleri de kapsıyor. Pek çok oyun YouTuber'ı, ciddi anlamda bir gelir düşüşü ile karşı karşıya. Oyun YouTuber'ları, bundan böyle şiddet içerikli oyunları oynamaktan kaçınabilir.

Bu da, oyun üreticileri için önemli pazarlama kanallarından biri olan YouTube'un oyun şirketleri için önceliğini yitireceği anlamına geliyor. Oyun şirketleri için bir diğer seçenek ise ürettikleri oyunlarda şiddetin dozunu düşürmek. Oyun şirketleri, oyunlardaki şiddettin dozunu düşürmek yerine, YouTube'un rakip platformlarına yönelebilir. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.