Hepsiburada, Philip Morris ve Turkcell ile şirketlerin sürdürülebilirlik konusundaki yol haritalarını konuştuk

Sürdürülebilirliği odağımıza aldığımız canlı yayınımızda, Ahmet Buğra Ferah moderatörlüğünde, Sıla Yağmur Kurt, Cem Tanır ve İsmail Özbayraktar'ı ağırladık.
Hepsiburada, Philip Morris ve Turkcell ile şirketlerin sürdürülebilirlik konusundaki yol haritalarını konuştuk

İhtiyaçlarımızı gelecek nesillerin ihtiyaçlarını tüketmeden karşılamak anlamına gelen sürdürülebilirlik için bireyselin yanı sıra artık kurumsal adımlar atılmaya da başlandı. Biz de son dönemin en popüler konularından biri olan sürdürülebilirliği odağımıza aldığımız canlı yayınımızda, Webrazzi'nin İçerikten Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Ferah moderatörlüğünde, Philip Morris Müşteri ilişkileri ve İşletmeler Direktörü Sıla Yağmur Kurt, Hepsiburada Kurumsal iletişim Direktörü Cem Tanır ve Turkcell Kurumsal İletişim ve Sürdürülebilirlik Direktörü İsmail Özbayraktar'ı ağırladık.

Dijitalleşme ile gelen sürdürülebilirlik

Sıla Kurt, Philip Morris'in sürdürülebilirlik konusunda globalde önemli bir yol haritası olduğunu; Türkiye özelinde iş yaşamını destekleyen değer yaratan çevreye olan etkiyi azaltırken pozitif etkiyi artıran, istihdam ve verimlilik sağlayan yatırımları eş zamanlı olarak yürüttüklerini söyledi. Paylaşılanlara göre şirketin özellikle dijital dönüşümden destek alınan bir takım iş modelleri değişiklikleri mevcut. 135 bin bakkala, bu zincir içindeki iş ortaklarına daimi bir şekilde dokunarak işi yürütüyorlar. Bu geniş yelpazede de tüm ekosistemi etkileyecek dijitalleşme vizyonları bulunuyor. Philip Morris, dijital dönüşümü sürdürülebilirlikten ayırmıyor, çünkü bu kavramlar birbirleriyle etkileşim içindeler. Bu kapsamda kurulan B2B platform ile 135 bin bakkala ulaşılıyor. 

2025 yılında tüm satış araçlarının hibrit araçlarla değiştirilmesi hedefleniyor

Şirketin yapay zeka çözümü sayesinde saha ziyaretlerinin yüzde 40 azaldığı, artık dijital ziyaret yapılabildiğini paylaşan Kurt, bu süreçte etkileşimin de yüzde 25 arttığını söyledi. Bu da data ile yönlendirme yapan algoritma ile mümkün oluyor. Bu çözümlerle karbon salınımı ve sahadaki araç kullanımı da dolayısıyla azalmış oldu. Araçlar da hibrit araçlara dönüştürüldü. 2025 yılında tüm satış araçlarının hibrit araçlarla değişmiş olması bekleniyor. Philip Morris, iş modelini değiştirirken ister istemez bundan daha büyük etkiyi sürdürülebilirlik tarafında sağlamış oldu. 

Turkcell, kurumsal iletişim biriminin altına sürdürülebilirlik birimi kurdu

İsmail Özbayraktar, şirketler insanlardan farklı olmadığını; şirket denilen şeyin içinde insanların yaşadığı, onların işlettiği oluşumlar olduğunu söyledi. Turkcell, son dönemde kurumsal iletişim biriminin altına bir sürdürülebilirlik birimi kurdu ve işi konsolide etmeyi odağına aldı. Bu da kendilerine yol haritası aramalarına neden oldu. Bu kapsamda uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapıldı. Turkcell böylece belli bir yola girdi. Tüm birimleri kapsayan sürdürülebilirlik komitesi de oluşturuldu. Bununla tüm çalışanların bu işi benimsemesi hedeflendi ve bu komiteden sonra da Entegre Değer Yaratma Komitesi kuruldu. 

Hepsiburada için ekosistem yaklaşımı önemli

Cem Tanır, sürdürülebilirlik denilince akla ilk çevre konusunun geldiğini; şirketin var olma nedeninin sürdürülebilir kalkınma amacı özelinde yeniden düşünülmesinin önemli olduğunu dile getirdi. Ticaretin dijitalleştirilmesinin ticaretin sürdürülebilirliği için önemli olduğunu söyleyen Tanır, Hepsiburada'nın bu misyona sahip olduğunu dile getirdi. Kendileri için "ekosistem yaklaşımı"nın çok önemli olduğunu vurguladı. Hepsiburada'nın bugüne kadar en az 300 bin KOBİ ile iletişimini olduğunu ve platformda 140 milyondan fazla ürün bulunduğunu söyledi. Tanır, bunların hepsi bir araya geldiğinde sürdürülebilirliğin temel misyonunu gördüğümüzü ve bunun da şirketin temel sürdürülebilirlik yaklaşımını oluşturduğunu belirtti.

İşin sosyal boyutuna da değinen Tanır, özellikle kadınlar, kız çocukları tarafında sosyal adımlar atıldığının altını çizdi. Ayrıca lojistik, paketleme işin çevresel boyutu için oldukça önemli olduğunu açıkladı. Bu anlamda Türkiye'nin 81 iline ulaşan depo ağı bulunduğunu da sözlerine ekledi.

Ortaklıklar ve iş birlikleriyle iki taraf da kazanıyor

Sıla Kurt, gelecekte çok daha fazla ortaklıklar ve partnerlikler göreceğimizi söyledi. Kendileri gibi pek çok şirket, kendi dağıtım ağı üzerinden ürünlerini Türkiye'nin dört bir yanına dağıtıyor. Kendilerinin de tırlar konusunda, dağıtım zamanı yüzde 99'a yaklaşan bir doluluk oranı bulunuyor, geri dönüşte de aynı doluluk oranına ulaşmak istediklerinde pek mümkün olmuyor. Philip Morris, bunu optimize etmenin bir yöntemini düşünürken firmalarla iş birliği yapmaya başladı. Zira tırın dolu gidip boş dönmesi çevre için ciddi bir maliyet oluşturuyor. Bu kapsamda şirketler ortaklıklarla geri dönüş yükünün bir kısmını optimize etmeyi başardılar ve tüm paydaşlar için de böylelikle fayda sağlanmış oldu. İleride tüm değer zincirinde bu iş birliklerinin yapılması bekleniyor. 15-20 sene önce hiç ön planda olmayacak projeler şu anda hayata geçmek üzere, yönetimin bu tip dönüşümlere hazır olması gerekiyor.

"Ötekileştirilen sadece karbon salınımı olacak"

İsmail Özbayraktar, "Turkcell'in kimseyi geride bırakmadan ele aldığı bir bakış açısı var; ötekileştirilen sadece karbon salınımı olacak." dedi. Paylaşılanlara göre hedefi oluştururken esas alınan uluslararası derecelendirme kuruluşlarının verileri oldu. Net ve somut bir hedef oluşturuldu ve yapılan yatırımlarda da bu esas alındı. Turkcell'in dahil olduğu sektör, enerji harcayan bir sektör, değerlendirme kuruluşlarından notlar da buna göre veriliyor. Turkcell bu konuda çok hassas, yüzde 100 yenilenebilir enerji kullanımı gerçekleştiriyor. Bu bağlamda Türkiye'deki yenilenebilir enerjiyi destekler bir konuma geçiyor. Karbon salınımı sırfırlanıyor, aynı zamanda bu enerjiyi üretir hale geliyorlar. Şirket, bunu baz alarak enerji santrallerine yatırım yaptı. Turkcell, bu çalışmalara göre 2025 yılında enerjisinin yüzde 30'unu kendi güneş ve rüzgar elektrik santrallerinden karşılayabilecek durumda olacak. Belli zaman sonra bu sayede tasarruf da başlamış olacak. 

Hepsiburada, sürdürülebilirlik raporunu hazırlıyor

Cem Tanır, UN Global Compact’e imza atan Hepsiburada'nın şu anda ilk sürdürülebilirlik raporunu hazırladığını; belirli dönemler için taahhütleri de netleştirme çabasında olduğunu söyledi. Bu kapsamda Global Compact'e üye olmanın da önemli bir adım olduğunu dile getirdi. Hepsiburada sosyal projeleri geçmişten beri güçlü bir şekilde gerçekleştiriyor. Toplumsal faydayı bugüne kadar en üst seviyede tuttu.

Kapsayıcılık çok önemli, 2017 yılında da bu kapsamda kadın girişimciler için teknoloji gücü programı hayata geçirilmişti. 40 bin kadın girişimciye destek verildi. Kadın girişimciler Hepsiburada platformunda, son 3,5 yılda 3 milyar TL'nin üzerinde ciro yaptı. Bu da yapılan işin karşılığının alındığı anlamına geliyor. 

Şirketlere sürdürülebilirlik konusunda tavsiyeler

Cem Tanır, ekosistem yaklaşımının çok önemli olduğunu ve bireysel adımların etkisinin olabilmesi için daha büyük adımların atılması gerektiğini söyledi. Dolayısıyla bu kapsamda ekosistem adımları önemli. Paydaşlar, iş birlikleri, temas edilen kişiler aynı hedef doğrultusunda yönlendirilmeli. Şirketlerin içinde bu adımların sahiplenilmesi ve şirket kültürüne dahil edilmesi gerekiyor. 

İsmail Özbayraktar ise bütün paydaşlara ve tüm metriklere bakılarak yeni bir strateji oluşturulduğunu ve buradaki yeni stratejinin çerçeve olarak kimseyi geride bırakmamak olduğunu söyledi. Bu alanda çevreye pozitif iz bırakacak önlemler alınırken işe de pozitiflik katmanın gerektiğini ve bunun doğru ölçümleme ile mümkün olabileceğini söyledi. 

Sıla Kurt ise bunun bir rekabet alanı olmadığını; güçler birleşince çok daha fazlasının elde edilebileceğini söyledi. Ayrıca daha fazla iş birliği yapılmasını tavsiye etti. Öncelikle strateji belirlemek gerektiğini ve akabinde bu konuda açık çalışıp ortaklıklarla ilerlemenin işi hızlandıracağını da sözlerine ekledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.