Webrazzi olarak Hepsiburada'nın katkılarıyla Future Talks isimli bir canlı yayın serisine başladığımızı ve 5 bölümden oluşacak olan serimizin ilk bölümünün konusunun ise "Yapay zeka ve otonom sistemlerin müşteriye katkıları ve geleceği" olacağını geçtiğimiz günlerde sizlere aktarmıştık.
Konuşmacıları arasında Insider kurucu ortaklarından Arda Köterin ve İstanbul Teknik Üniversitesi'nden Prof. Dr. Altan Çakır'ın yer aldığı serimizin ilk canlı yayını, Webrazzi'nin içerikten sorumlu genel müdür yardımcısı Ahmet Buğra Ferah'ın moderatörlüğünde bugün gerçekleşti.
Dil işleme teknolojilerinin özellikle sektörel bazda çok önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Altan Çakır, toplumumuzda yer alan Google'dan bir şey aratma mantığının değişeceğini gördüğünü belirtti. Sorduğumuz soruya direkt olarak cevap verebilen mekanizmaların karşımıza çıktığını da paylaşan Çakır, bu durumun çok değerli olduğunu da paylaştı.
OpenAI'ın arama yapma, konuşabilme, çeviri yapabilme, üretme ve kod tamamlama gibi yeteneklerinden bahseden Çakır, yapay zeka kavramının önümüzdeki 10 sene içinde artificial general intelligence'a döneceğini de sözlerine ekledi. OpenAI'ın bu süreci hızlandırdığını da paylaşan Çakır, şirketlerin bu hızlı dönüşüme uyum sağlamaları gerektiğini de dile getirdi.
Bir teknolojinin bilimsel olarak gelişmesinin onun sektörde aynı boyutta ve güçte kullanımının olacağını garantilemediğini aktaran Arda Köterin, teknolojinin kullanılabilmesi için belli bir olgunluğa erişmesi gerektiğini dile getirdi.
Mevcut teknolojinin tam kapasitede kullanılmasının her daim bir adım gerisinde olduğumuzu da paylaşan Köterin, yapay zekayı birçok kapsamda kullanılacak, farklı çözümler üretecek bir gelişim olarak gördüğünü de belirtti.
Insider'ın pazarlama teknolojileri üzerinde kullanıcı deneyimini iyileştiren ve deneyimi iyileştirerek markalara gelirlerini artırmanın yanı sıra uzun vadeli stratejiler gerçekleştirme fırsatı sunduğunu da paylaşan Köterin, yapay zekanın onlar için birinci katkısının pazarlama teknolojilerindeki standartlaştırma ve ölçeklendirme olacağını da aktardı.
Parton Big Data'nın ilk etapta danışmanlık hizmeti odağında kurulduğunu şu an ise danışmanlığın yanı sıra ürünleştirmeye de odaklandığını belirten Çakır, Insider ile iş birliği içinde olduklarını da paylaştı.
Danışmanlığa dijital medya ile başladığını ve sonrasında üretim, telekom, teknoloji, tedarik zinciri ve reklam gibi sektörlerle devam ettiğini de paylaşan Çakır, yapay zeka yapma hedefi ile yola çıkan ve hiçbir fikri olmayan onlarca şirket olduğunu da dile getirdi. Bu durumun bir hantallık yarattığını da aktaran Çakır, sabırsız bir ülke olduğumuzu ve yazılım işlerinin bazen küçümseyebildiğimizi de dile getirdi.
Ülkemizde inovasyon iştahımızın yüksek olduğunu aktaran Köterin, Avrupa ülkelerine baktığımızda ise değişime adaptasyon yetkinliği düşük olduğunu gördüğümüzü belirtti. Türkiye'de eksik gördüğü noktasının ise uzun vadeli planlama eksikliği olduğunun altını çizen Köterin, sektörün kısa ve tanımlı problemler haricinde büyük problemleri çözebilecek kapasitede olmadığını da paylaştı.
Popüler kültürün hayatımıza çok hızlı bir şekilde etki ettiğini paylaşan Çakır, yapay zeka teknolojilerinin de ilk etapta müzik teknolojileri ile hayatımıza girebileceğini dile getirdi. Çakır tarafından aktarılan bilgilere göre müzik teknolojilerini ise oyun teknolojileri, içerik üretme, sağlık teknolojileri ve otonom araçlar gibi alanlar takip edecek.
ihtiyaçlar çözümleri doğurduğu için insanoğlunun bir sonraki atılımının ona uygun ihtiyaçları çağıracağını dile getiren Köterin, yapay zekanın da bu çözümleri üreteceğini paylaştı. Arda Köterin'e göre ise yapay zeka teknolojilerinin kullanılacağı en önemli alan olarak karşımıza uzay teknolojileri çıkıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap