Türkiye'nin lider Fintech konferansı Webrazzi Fintech 2022 bugün, Disrupt, Grow ve Academy olmak üzere 3 salonda katılımcılar ile buluşuyor. Webrazzi Fintech 2022'de FaaS: Fintech as a Service ve Ötesi oturumu Webrazzi'den Arden Papuççiyan moderatörlüğünde Birleşik Ödeme Türkiye Ülke Müdürü Adem Aykın, iWallet Genel Müdürü Harun Soylu ve Turan kurucu ve CEO'su Özgür Bayraktar'ın katılımıyla gerçekleşti.
Oturumda Arden Papuççiyan, Harun Soylu'ya iWallet’ın hikayesini, rakamlarını ve sektörde kendini nasıl konumladığını sordu. Girişim yolculuğunun 2018 yılında başladığını belirten Soylu, iWallet'ın çalışan aidiyeti ve nakit dışında verilen ayni yardımlara odaklandığını belirtti.
Harun Soylu'nun aktardıklarına göre 8-9 farklı kategoride 22 bin noktada harcama yapabiliyorsunuz. Şu anda kapalı devre bir yapıya sahip olan ürün, çok yakında Birleşik Ödeme ile açık devre olarak konumlanacak. Hatta AVM ve havalimanlarında kullanılacak bir servise dönüşecek.
iWallet aynı zamanda 3 tane de dijital e-parayı desteklemekte. b2b ve beyaz yaka olmak üzere 450 bin kullanıcıya ulaşan iWallet, 1000'in üzerinde perakende noktasında hizmet veriyor.
Özgür Bayraktar ise Turan’ın kısa hikayesini ve ürün detaylarını paylaştı. Bayraktar'ın aktardıklarına göre; Avrupa ve ABD varken rotasını Orta Asya'ya çevirmiş bir uygulama. Turan'ın 15 bin müşterisi bulunmakta ve 600 bin Türk kökenli soydaşa hizmet vermeye hazırlanıyor.
Türkiye'de kullanıcı kazanımına başlayan uygulama, Azarbeycan'da da para transferlerini başlatmak üzere. 2023'te ise tüm Türki devletlerinde para transferi gerçekleştirilmesi söz konusu olacak.
Birleşik ödeme Turan'da hem yatırımcı hem ortak konumlanıyor. Burada yatırımcı perspektifinin de devreye girdiğini belirten Bayraktar, Birleşik Ödeme ile aynı pazarı hedeflediklerini dile getirdi. Bu noktada Birleşik Ödeme'nin bir ekosistem inşa ettiğine dikkat çekti. Aynı zamanda Birleşik Ödeme'nin, Turan'ı başka bir fintech ile bir araya getirdiğini vurgulayarak, bu anlamda kurumun, FaaS'tan ziyade venture builder olarak konumlandığını ifade etti. "Biz 3 ayda Turan'ı yayına aldık." diyen Bayraktar, hızlı entegrasyon ve temiz bir API sürecine dikkat çekti.
Girişim, kullanıcıları 6 dilde karşılamak üzere kullanıcı deneyimi, pazarlama ve teknoloji alanında 12 kişilik ekibe sahip. Bayraktar'a göre Faas'ın en önemli değer önerisi küçük ekiplerle hareket edebilmek. Cüzdana, P2P para transferine ve cashback ekosistemine hızlıca kavuştuklarını açıklayan Bayraktar, 2 günde iWallet entegrasyonu kurulduğunu ifade etti.
Oturumda Harun Soylu, Birleşik ödeme ile yaptığı ortaklığı değerlendirdi ve hangi servisleri Birleşik Ödeme’den almaya başladığını detaylandırdı. Soylu 1000 TL'lik ödemenin işveren maliyeti 1700 TLiken, nakit dışında ayni yardımda işveren maliyetinin 1250 TL'ye düştüğünü hatırlattı.
Soylu, finansal servis noktasında Birleşik ödeme ile bir araya gelerek çok zengin bir ekosistemi sunmaya başladıklarını. iWallet'ta üst limit olmadan cashback özelliği sunulurken, iWallet, kapalı ve açık devreyi bir arada çalıştırabilen tek servis olarak konumlanıyor. Girişim amacı ilerleyen dönemde Birleşik Ödeme desteğiyle prepaid bir kartı da iwallet'ın kapalı devre kartı gibi kullandırmak.
Aynı zamanda girişimin yurt dışına açılma planları bulunuyor. iWallet, Birleşik Ödeme ile Avrupa Azerbaycan'da da çalışmaya devam edecek.
Adem Aykın ise kurumun yatırım stratejisinden bahsetti. 2022 itibariyle bölgede güçlü bir fintech olarak konumlandıklarını belirten Aykın, 2 yıl içinde unicorn olmak istediklerini dile getirdi. Önümüzdeki dönemde, operasyon genişlemesine 5 ülke daha katmak istediklerini belirten Aykın, operasyonu 9 ülkede daha sürdürme planlarını aktardı.
Birleşik Ödeme'nin var olduğu ülkelerde güzel sonuçlar elde ettiğini açıklayan Aykın, mevzuatın uygun olmadığı ülkelerde de danışmanlık verdiklerini ifade etti.
Gelecek planları
Turan 2023'te Özbekistan Kırgızistan ve Türkmenistan gibi ülkeler dahil olmak üzere para transferi koridorunu tamamlamayı planlıyor. Böylece girişim, 180 milyon kişinin yaşadığı bölgede hızlı büyüme kaydedeceğini düşünüyor. Aynı zamanda Azerbaycan'da ofisi açmayı planlayan Turan, 2023 yılında kapatılan yeni bir yatırım turu duyurusu ile karşımızda olacak.
iWallet ise 2023'te farklı 2 ürün ile kullanıcıların karşısına çıkacak. Bir yemek kartı pilot projesi üzerinde çalışan girişim, bu kapsamda Ankara ve İzmir'de faaliyet göstermekte. Bununla beraber kurumsal seyahat üzerine yeni bir ürün geliştiren iWallet, çalışanların avans ve harcırah konusundaki problemlerine çözüm üretmeyi planlıyor. Aynı şekilde girişimin, uçak bileti, misafir ağırlama ve yurt dışı seyahatleri için ön ödemeli bir kart üzerinde çalıştığını belirtelim.
2023, Birleşik Ödeme'nin de yurt dışı planlarını arttırdığı bir yıl olacak. Birleşik Ödeme'nin 50 milyar TL işlem hacmi ve 15 milyon son kullanıcıya ulaştığını hatırlatan Aykın, yüzde 300 büyüme kaydedildiğini de sözlerine ekledi. Aykın, büyümeyi katlayacaklarını açıkladı. Paylaşılan bilgilere göre, Birleşik Ödeme, 2023'te 60 tane cüzdan projesi ile gündemde olacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap