Chrome Passkey kullanıcılara ne sunuyor?

Daha önce Safari'de gördüğümüz Passkey, kendini Chrome'da da göstermeye başladı. Chrome Passkey'in kullanıcılara neler sunduğuna birlike bakalım.
Chrome Passkey kullanıcılara ne sunuyor?

Chromium Blog, ilk olarak Ekim ayında Chrome Canary için sağlanan Passkey desteğinin geçtiğimiz haftadan itibaren Chrome Stable M108'de de yayına alınacağını açıkladı. Daha önce Safari'de gördüğümüz Passkey, kendini Chrome'da da göstermeye başladı. Chrome Passkey'in kullanıcılara neler sunduğuna birlike bakalım.

Chrome'da Passkey değişimi 

Kullanıcıların şifre belierleme sürecinde dikkatli olmaması, phising eylemlerinin kurbanı olmalarına yol açarken, veri ihlallerini de beraberinde getiriyordu. Chrome, buna önlem olarak geçmişte iki adımlı doğrulama ve Google Şifre Yöneticisi özelliklerini yayına aldı. 

Ancak şirket, Passkey ile kullanıcılarına daha güvenli bir deneyim sunmayı hedefliyor. Zira Passkey, hem şifrelerden hem de phising eylemlerine açık doğrulama yöntemlerinden daha güvenli bir seçenek sunuyor. 

Passkey avantajları

Passkey'lerin güvenlik açısından pek çok avantaj sunduğunu belirtelim. Örneğin, Passkey'ler şifreler gibi yeniden kullanılamaz. Ayrıca sunucu güvenliği aşıldığında, Passkey'ler dışarı sızmaz. Bunun yanında Passkey'lerin kullanıcıları phising saldırılarına karşı koruduğunu ekleyelim.

Endüstri standartlarına göre geliştirilen Passkey'ler, farklı işletim sistemlerinde ve tarayıcı ekosistemlerinde kolaylıkla çalışabilir. Buna ek olarak hem web sitelerinde hem de uygulamalarda kullanılabilir. 

Chrome Passkey kullanımı 

Bir cihazın kilidini açarken nasıl kimlik doğrulaması yapmanız gerekiyorsa, Passkey kullanırken de kimlik doğrulaması yapmanız gerekiyor. 

Passkey'ler, Windows 11, macOS ve Android'te kullanılabilecek. Passkey'ler Android cihazlarda, Google Şifre Yöneticisi aracılığıyla senkronize bir şekilde çalışabilecek. Android'in ileriki sürümlerinde ise Google Şifre Yöneticisi yerine Passkey'leri destekleyen herhangi bir şifre yöneticisi kullanılabilecek. 

Cihazınıza Passkey'i kaydettiğinizde, otomatik doldurma seçeneği karşınıza çıkıyor. 

Masaüstü cihazlarda da yakınızdaki mobil cihaz üzerinden Passkey kullanmanız mümkün. Bu noktada hem Android hem de İOS cihazlarınızdaki Passkey'leri kullanabileceğinizi belirtmekte fayda var. 

Aynı şekilde Windows ve macOS'ta çalışan Chrome tarayıcıları üzerinden Passkey'lerinizi yönetebildiğinizi ekleyelim.

Son olarak; Passkey'leri yalnızca onları destekleyen site ve uygulamalara giriş yapmak için kullanabilirsiniz. Chromium'un yayınladığı makalede, geliştirdiği projelere Passkey ile giriş eklemek isteyen geliştiricilerin WebAuthn API'den yararlanabileceği belirtiliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.