KWORKS’ün 2022 Demo Günü'nde sunum yapan 13 girişim

Koç Üniversitesi Girişimcilik Merkezi-KWORKS’ün 2022 Demo Günü, bugün KWORKS’ün Şişli’deki merkezinde düzenlendi.
KWORKS’ün 2022 Demo Günü'nde sunum yapan 13 girişim

Koç Üniversitesi Girişimcilik Merkezi-KWORKS’ün 2022 Demo Günü, bugün KWORKS’ün Şişli’deki merkezinde düzenlendi. KWORKS’22 Hızlandırma programlarına seçilen girişimleri daha önce sizlere aktarmıştık. Bu girişimlerin yüzde 63’ünü SaaS ve derin teknoloji girişimleri oluştururken, yüzde 37’sini ise web/mobil uygulama girişimleri oluşturuyordu. Programlarda yer alan girişimlerin yüzde 50’si kadın girişimciler tarafından kurulan girişimler olduğu da belirtilenler arasındaydı. 

2022'de KWORKS tarafından toplam 6 program yürütüldü. BİGG hariç 34 girişim desteklendi. 40'dan fazla girişim eğitimi verilirken, 100'ün üzerinde girişimci-yatırımcı buluşması gerçekleşti. 2022 yılında aktif ve mezun 9 KWORKS girişimi, toplamda 6 milyon doların üzerinde yatırım aldıkları turları kapatmış olacaklar. 13 girişimden 11'inin şu anda halihazırda gelir elde ettiği de paylaşılan bilgiler arasında.

KWORKS'ün 2023 dönemi için başvurular ise 1 Aralık tarihinde başlayacak ve 1 Şubat 2023'e kadar devam edecek. 

KWORKS'ün 2022 Demo Günü'nde sunum yapan girişimler:

Artcomun: Sanat ticaretini mobil cihazlara sığdırırken veri ve algoritmaların gücünden faydalanıyor. Spotify’ın müzik endüstrisine yaptığına benzer bir dokunuş ile veri ve algoritmaların gücünü kullanarak sınırsız tedarik gücüne ve çeşitliliğe erişiyor.

Sanatçılara ücretsiz sergileme ve kişisel markasını inşa etme fırsatı sunuyor. Sanatçıların yüzde 98'i pazara giremiyor, Artcomun YouTube benzeri bir model ile sanatçılara alan sağlıyor. Kullanıcı platform üzerinden istediği sanat eserini alabiliyor; sanatçı ise platformu bir kişisel galeri olarak kullanıyor. Artcomun, 4000'den fazla sanatçıya 10 binden fazla sanat eserine ev sahipliği yapıyor.

Blueit: Binalarda harcanılan su miktarını, gerçek zamanlı olarak takip edip optimize eden bir “Su Yönetim Sistemi” inşa ediyor.

Sanayideki su tüketimi, ülkemizde son 10 yılda 3 kat arttı. Etkin bir su takibi yapılamaması da bu problemi artırıyor. IoT tabanlı Blueit, raporlamalarla verimli bir su yönetimi yapılmasını sağlıyor. Hem geçmiş hem de geleceği yönelik tüketimleri planlarken aksiyon alınmasına yardımcı oluyor. Akıllı su pazarının gelecekte 60 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Blueit, ilk etapta 50 bin fabrikadan yüzde 2'sine ulaşabilmek istiyor. Fabrikaların yanı sıra, yağmur su depolama sistemleri, belediyeler ve haneler de girişimin hedef kitlesi olarak karşımıza çıkıyor. 

Cross4Cloud: Kurumların ve girişimlerin çoklu bulut kullanımlarını yönetmelerini, farklı lokasyon ve servisleri bir arada kullanmalarını, fiyat ve performans optimizasyonlarını sağlayan bir platform.

3 veya daha fazla bulut kullanımını tercih eden şirketlerin oranı yüzde 58. Bunun 12 ay içinde yüzde 68'e ulaşacağı tahmin ediliyor. Cross4Cloud, bunun yönetilmesi konusunda devreye giriyor. Ortak bir dille, tek platformda bütüncül bir hizmet veriyor. Kurumsal şirketler, girişimler, KOBİ'ler ve bireyseller sırasıyla hedef kitlesini oluşturuyor. Komisyon, üyelik ücreti ve servis ücreti ile gelir elde ediyor. 

Farmlabs: Küçük ve orta ölçekli tarım işletmeleri için ortalama yüzde 25 gübre tasarrufu sağlayan erişilebilir hassas tarım teknolojileri platformu.

Farmlabs, 2021'de ODTÜ Teknokent'te kuruldu. Geliştirdiği sistem ile tarımsal üretimde verim kaybı yaşamadan gübre konusunda tasarruf sağlıyor. Farmlabs'in AGRO4 adlı teknolojisi yapay zeka destekli yazılım ile donanımdan oluşuyor. Farmlabs'in çözümü eski tip makinelere entegre olabiliyor, yani çiftçilerin kullanım alışkanlıklarını değiştirmesi gerekmiyor. Yazılım tarafı abonelik modeli ile hizmet veriyor. Donanım ise fabrika ortamında modernize ediliyor ve son kullanıcıya ulaştırılıyor. 

MadebyU: Yaratıcı bireylerin endüstri 5.0 uyumlu üretim teknolojilerini talep üzerine baskı yöntemiyle kullanmasını sağlayan bir platform. 

Sanatçılar, donanım geliştiriciler, STK'lar, markalar ve marka değeri yaratmış kişiler girişimin hedef kitlesi olarak açıklanıyor. Girişimin kullanıcıları birçok farklı platformlarda satış gerçekleştirebiliyor. Şu anda 4 STK ile anlaşması bulunuyor. Önümüzdeki yılın sonunda 10 bin kullanıcıya ulaşmayı hedefliyor. 2023'ün ilk yılında ise ilk ticari ürününü çıkaracak. 

PdMechanics: Endüstriyel tesislerin üretim makinelerinde gelişen arızaları yapay zekâ destekli platformunda erken teşhis ederek plansız üretim duruşlarını azaltan kestirimci bakım SaaS girişimi.

Plansız duruşların yıllık maliyeti 1 trilyon dolar. PdMechanics, bu sıkıntıyı çözmeyi odağına alıyor. Veri toplama, online durum izleme, arıza bildirimi ve uzman desteği ile uçtan uça bir hizmet sunuyor. Yapay zeka destekli olarak hizmet veriyor. Sektöre üretimde artış, makine ömründe uzama, işletme ve bakım maliyetleri konusunda tasarruf sunuyor. İlk hedef kitlesi sürekli üretim tesisleri, ikinci hedef kitlesi ise makine imalatçıları. Makine başına ücretlendirme yapılıyor. 

Recool Technologies: Çevreci anlayışla bakterileri yok edebilen PLC tabanlı mobil makinesi ile CNC tezgahlardaki soğutma sıvılarını filtre ederek üretime geri kazandıran girişim.

Bakteri yok etme teknolojisine sahip bir ürün geliştiriyor. Firmalara düşük soğutma sıvısı ve atık maliyeti sunuyor. Talaşlı imalatın olduğu her sektör hedef kitlesi olarak karşımıza çıkıyor. Üç şekilde gelir edecek; ürün satış, yerinde filtreleme ve satış sonrası garanti hizmeti. Recool, sektörün önemli firmalarıyla demo süreçlerini yapıyor ve yapmaya devam edecek. 

Senyorapp: Senyorların (50+) sağlıklı yaş almasını sağlarken, risk fonu şirketlerinin sağlık prim giderlerini düşürmeye yarayan platform. 

Nisan 2022'de faaliyete geçen şirket, sağlıklı yaş almanın gerekliliklerini bilimsel altyapıya dayanan sağlık ve eğitim konuları hakkında içerikler üretiyor. İçerikler insanın doğumundan ölümüne kadar olan süreçteki yaşlanmanın oluşumunu inceleyen gerontologlar tarafından oluşturuluyor.

TheClico: Markalar hakkında farklı platformlar üzerinden gelen müşteri geri bildirimlerini Doğal Dil İşleme ve Makine Öğrenmesi modelleriyle analiz ederek anlık olarak dashboard arayüzüne toplayan bir online itibar yönetimi yazılımı.

Şirketlerin yüzde 80'ini çok iyi müşteri deneyimi sunduğunu söylese de müşterilerin sadece yüzde 8'i bunu kabul ediyor. Bu sorunun önüne geçmek için TheClico devreye giriyor. Konu dağılımını sektörel kırıntılara ayırıyor, rakipleri ve pazarı dinleyerek veri sağlayıcısı konumuna geçiyor. Otomotiv, bankacılık ve sigorta sektörlerinden hizmet veriyor. 8 farklı kurumla çalışıyorlar. Örneğin; İstanbul Havalimanı ile sivil havacılık üzerine iş birliği yapıyor ve Enerjisa ile elektrikle ilgili müşterileri nelerin beklediğine dair bilgilendirmeler konusunda faaliyet gösteriyorlar. 

Tiyatronet: Web ve mobil uygulamaların yanı sıra akıllı televizyonların standart uygulamaları arasında da yer alan, yüksek standartlarda çekim kalitesi ve alt yazı seçenekleriyle tiyatroyu erişilebilir kılan dijital tiyatro platformu.

İnsanlar tiyatroya gitmek istiyor, ancak kimi zaman coğrafi ve ekonomik engeller çıkıyor; her oyun sergilenmeyebiliyor. Tiyatro salonlarında son dönemde yüzde 50 kapanma yaşandı. Dört kişilik bir ailenin tiyatroya gitme bedeli yaklaşık 750 lira, son dönemde tiyatroya gitme oranları da ciddi anlamda düşmüş durumda. Dijitalde ise izlenme sayıları oldukça yüksek. Tiyatronet ise bu noktada devreye giriyor. Özel çekimlerle sanki sahnedeymiş gibi oyunlar izlenebiliyor. 

Tospaa: Farklı yaş gruplarında çocuklar ve öğretmenler için kodlama öğreniminde kullanılabilecek oyun tabanlı dijital ve fiziki materyaller tasarlayan sosyal bir girişim.

Tospaa kodlama eğitimindeki eşitsizlikleri azaltmayı amaçlıyor ve nitelikli eğitim alanında çalışmalarını yürütüyor. Çocuklara kodlama platformları sunarken öğretmenlere de çocukları takip edecekleri bir sistem sunuluyor. Çocuklar neredeyse endüstri standartlarına ulaştırılıyor. 6-14 yaş erken kodlama çağı olarak geçiyor, Türkiye'de 10 milyondan fazla çocuk bu çağın içinde. Okullara, ailelere ve STK'lara satışlar mevcut. Bugüne kadar 2 binden fazla kutu oyunu satışı gerçekleşti. İlk yıl için özel okulların yüzde 5'i hedefleniyor. 

Walkino: İnsanların hayatındaki hareketsizliğe çözüm olabilmek ve sürdürülebilir kalkınma amaçları doğrultusunda yaşamaya teşvik etmek amacıyla oyunlaştırılmış bir deneyim sunan mobil uygulama.

İnsanların hayatındaki hareketsizliğe, kendini kanıtlama ihtiyacına ve sosyalleşememe problemini çözüyor. Oyunlaştırılmış aktivite hedefleri vererek bu hedeflere ulaşanları ödüllendiriyor. Etkinlikler oluşturarak birlikte yürüyüş yapmalarını ve birbirleriyle rekabet etmelerini sağlıyor. Eylül 2022'de 100 binden fazla indirilmeye ulaştı. 2023 yılında yurt dışına açılmak istiyor. 

Wellow: İyi yaşamı odağına alarak, çalışanlara kişiselleştirilmiş esnek yan haklar ve ödüller sunan bir HRtech girişimi. 

Yan hakların kullanım alanları çok düşük, bu nedenle finansal departmanlar bunları gereksiz olarak görebiliyorlar. Yan haklar kullanımı esneğe geçtiğinde ise kullanım oranı bir anda artıyor. Geleneksel yan hak yazılımlarının kullanım ücretleri çok yüksek ve kullanımı karmaşık, Wellow ise tek kişi tarafından yönetilebilecek bir platforma sahip. Kişiye özel yan haklar öneriyor. Şirketlere de çalışan odaklı öneriler sunuyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.