Apple, ABD ve Avrupa'da üretilen çipleri kullanmak istiyor

Apple CEO'su Tim Cook, Apple Almanya'daki yerel mühendislik ve perakende ekipleri ile yaptığı bir toplantıda çipleri Arizona'daki fabrikadan almaya karar verdiklerini paylaşlaştı.
Apple, ABD ve Avrupa'da üretilen çipleri kullanmak istiyor

Apple'ın 2020 yılının son aylarında kendi tasarladığı M1 çipi ile karşımıza çıktığını sizlere aktarmıştık. Uzun yıllardır iPhone modellerinde kendi geliştirdiği işlemcileri kullanan Apple, M serisi çipler ile birlikte Mac ve iPad modellerinde de Intel yerine kendi çiplerini kullanmaya başladı.

Apple çiplerini kendi geliştirse de, çiplerin üretimi tedarikçi bir firma tarafından gerçekleştiriliyor. Apple'ın hem A serisi hem de M serisi çipleri Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) tarafından üretiliyor. Adından da anlaşılabileceği üzere TSMC'nin fabrikalarının büyük bir çoğunluğu Tayvan'da bulunuyor.

Dünyanın en önemli çip üreticileri arasında yer alan Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, ABD'nin Arizona eyaletinde büyük bir çip üretim merkezi kurduğunu da ekleyelim. Bloomberg tarafından aktarılan bilgilere göre Apple CEO'su Tim Cook, Apple Almanya'daki yerel mühendislik ve perakende ekipleri ile yaptığı bir toplantıda çipleri Arizona'daki fabrikadan almaya karar verdiklerini paylaşlaştı.

Kısacası Apple, bu hamle ile birlikte gelecekte çip tedariğini Tayvan'dan ABD'ye taşımış olacak. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company'nin Arizona'daki fabrikası, 2024 yılı itibarıyla faaliyete geçecek ve aylık 20 bin çip üretimi gerçekleştirecek.

Tayvan'ın çip üretimi için oldukça önemli bir nokta olduğunu ve dünya üzerindeki çip üretiminin yaklaşık yüzde 60'ının Tayvan'da gerçekleştiğini de ayrıca ekleyelim. Apple, Arizona'daki fabrikanın faaliyete geçmesi ile birlikte Asya ve Tayvan'a olan bağımlılığını azaltmayı hedefliyor.

Tim Cook tarafından toplantıda paylaşılan bilgilere göre Apple'ın çip üretimi için bir sonraki hedefi ise Avrupa. Cook, gelecekte Avrupa'dan çip tedarik etmek istediklerini de paylaştı. Bloomberg'ün paylaştığı bilgilere göre TSMC, geçtiğimiz dönemlerde Almanya'da çip fabrikası kurabilmek için yetkililerle de görüştü. TSMC'nin Almanya'da fabrika açması ile birlikte Apple, Almanya'daki fabrikadan çip almaya da başlayabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.