PwC Türkiye ekibi tarafından İngiliz hükümetinin desteği ile birlikte yürütülen Climate Finance Accelerator Türkiye, iklim krizi ile mücadele eden projelerin geliştirilmesini ve finansmana erişimlerini kolaylaştırmayı amaçlayan bir program olarak karşımıza çıktı.
Climate Finance Accelerator Türkiye, 4 milyon dolar ve üzeri finansman arayan proje sahiplerine teknik ve finansal hazırlık, bilgi paylaşımı ve finansmana erişim konusunda destek ve ücretsiz eğitim olanakları sunuyor. Programın temel amacı ise ülkemizdeki sürdürülebilir projelerinin sayısını artırmak.
Climate Finance Accelerator Türkiye tarafından bizimle paylaşılan bilgilere göre programa 94 girişim başvuru gerçekleştirdi. 94 girişim arasında ise 8 girişim, Climate Finance Accelerator (CFA) programına seçilmeye hak kazandı. Programa katılmaya hak kazanan girişimlerin İstanbul ve Londra’da gerçekleştirilecek yatırımcı etkinliklerine katılacaklarını da ekleyelim.
Climate Finance Accelerator programına seçilen 8 girişim
Algdeha: Algdeha, gıda ve yem endüstrisine, kendi inovatif ve sürdürülebilir üretim modelinden elde ettiği omega-3 bakımından zengin içeriğe sahip mikroorganizma temelli çözümler üretmektedir. Bu çözümler yüksek omega-3 yağ asidi ve yüksek protein içeriği sayesinde, yem katkısı olarak kullanıldığında balıkçılık aktivitelerini azaltmakta ve bu aktiviteler sonucu salınan karbondioksit miktarını azaltmaktadır.
Biotrend: Biotrend Enerji, 18 tesisi ile entegre atık yönetimi, atıktan enerji üretimi ve alternatif yakıt üretimi faaliyetlerini yürütmektedir. Biotrend, 30 MWe kurulu güce sahip Biyokütle Santrali yatırımı, yaklaşık 10 MWe kurulu güce sahip Entegre Katı Atık Yönetim Tesisi yatırımı ve devam eden atık yönetimi yatırımlarından oluşan proje portföyü ile CFA programına seçilmiştir. Şirket, atık geri dönüşümü ve biyokütle enerji santrallerine yönelik bu yeni yatırımları ile sera gazı emisyonlarını azaltmayı amaçlamakta ve daha yeşil bir gelecek için çalışmaktadır.
Evreka: Evreka, atık yönetimi ve döngüsel iş modellerine uyum sağlaması gereken çok çeşitli sektörlerde dijitalleştirilmiş uçtan uca atık ve malzeme yönetimi çözümleri geliştirmektedir. Evreka, ambalajdan ham maddelere kadar tüm malzemelerden geri kazanım, yeniden kullanım ve geri dönüşüm yoluyla maksimum değeri elde ederek kapalı devre sistemlerin geliştirilmesine katkı sunmaktadır.
Garbiyogaz: Garbiyogaz, son ürün olarak doğalgazın yenilenebilir alternatifi olan biyometan üreten bir oksijensiz çürütme tesisidir. Tesis zirai artık ve hayvansal atıkları biyometana çevirerek yılda 18.000 hanenin gaz ihtiyacı olan 17 milyon m3 biyometan üretecek ve yine yılda 150 bin ton CO2 eşdeğer emisyon azaltımı ile 15 milyon çam ağacının sağlayabileceği faydayı sağlayacaktır.
Gio: Gio, daha sürdürülebilir ve yaşanabilir bir dünya oluşturmak için yenilenebilir enerji üretimi ve elektrikli araç kullanımını birleştirmektedir. Elektrikli araç kullanımının artabilmesi, özellikle şehirler arası yollarda rahatça seyahat edilebilmesi için hızlı şarj hizmeti verilecektir. Sera gazı salınımını azaltmak ve enerji sürdürülebilirliği için, doğaya en zararsız şekilde elektrik üretimi sağlanabilen güneş enerjisini kaynak olarak kullanacaktır.
IWROBOTX: IWROBOTX, deniz yüzeyindeki katı ve sıvı atıkları toplayabilen insansız otonom deniz temizleme ve denizden kirlilik ile ilgili veri toplama araçları üretmektedir. IWROBOTX tarafından üretilen Doris; görüntü işleme teknolojisi sayesinde deniz yüzeyindeki katı ve sıvı atıkları otonom olarak toplayabilecek teknolojiye sahiptir. Doris; diğer deniz temizleme araçlarına göre 6 kat daha verimli çalışmakta ve %80 maliyet avantajı sağlamaktadır.
TEMSA: Temsa, deniz taşımacılığının elektrifikasyonu, soğutmalı üst yapıların elektrifikasyonu, tarım sektörü batarya paketleri, elektrikli ve yakıt pilli (hidrojen) çevre dostu otobüs ve kamyonlar, maliyeti azaltılmış, enerji yoğunluğu optimize edilmiş yeni nesil pouch cell ve paket üretimi gibi düşük karbonlu projelerden oluşan geniş bir proje portföyü ile CFA programına seçilmiştir.
Werover: Werover, yenilenebilir enerji sektörünü yapay zeka, nesnelerin İnterneti ve robotik teknolojilerle entegre ederek tahmine dayalı bakım çözümleri sunmakta ve yenilenebilir enerji üretiminde sürdürülebilirliği hedeflemektedir. Werover yazılım çözümleri sayesinde santral operatörleri, enerji varlıklarının sağlık ve saha durumunu 7/24 izleyebilirler. Bu sayede santrallerde verimlilik artmakta ve enerji varlıklarının ömrü uzamaktadır.