OpenAI ile iş birliği yapan Shutterstock, yapay zeka tarafından oluşturulan stok görseller satmaya başlayacak

OpenAI'ın yapay zeka destekli görüntü oluşturucusu DALL-E 2, önümüzdeki aylarda Shutterstock'a doğrudan entegre edilecek.
OpenAI ile iş birliği yapan Shutterstock, yapay zeka tarafından oluşturulan stok görseller satmaya başlayacak

Stok görsel devlerinden Shutterstock, bugün OpenAI ile bir ortaklık yaptığını duyurdu. Duyuruya göre OpenAI'ın yapay zeka destekli görüntü oluşturucusu DALL-E 2, önümüzdeki aylarda Shutterstock'a doğrudan entegre edilecek. Bunun yanı sıra Shutterstock, metinden görüntüye yapay zeka modellerini eğitmek için iş satıldığı zaman içerik oluşturuculara geri ödeme yapacağı iddia edilen bir fon başlatacağını da açıkladı. 

Shutterstock tarafından yapılan açıklamada şirketin yapay zeka tarafından üretilen içeriği sorumlu bir şekilde ticari pazara getirmek için benzersiz bir konumda olduğu ve OpenAI gibi diğer sektör liderleriyle ortaklık kurarak bu alana öncülük etmekten heyecan duyulduğu ifadesi paylaşıldı. Aslında bu iş birliği, iki şirket arasındaki ilk ortaklık değil. Zira 2021'den itibaren Shutterstock, DALL-E'nin oluşturulmasına yardımcı olmak için OpenAI'ye görüntüler ve meta veriler satmıştı. 

Shutterstock'un yapay zeka tarafından üretilecek görselleri de satmaya başlayacak olması aslında kafalarda bazı soru işaretlerinin oluşmasına neden oluyor. Bu iş birliğinden stok fotoğrafçılığının zarar görüp görmeyeceği de bu sorular arasında. Aslında şirketin ilk paragrafta bahsettiğimiz fonu oluşturmasının nedeni de bu. Yani söz konusu fon ile Shutterstock aynı zamanda sanatçılara, fotoğrafçılara ve tasarımcılara platforma yükledikleri içerik şirket tarafından OpenAI gibi firmalara üretken AI modelleri geliştirmek için satıldığında ödeme yapmak için kullanılacak. Kısacası şimdilik bu sanatçılara fazlasıyla ihtiyaç var gibi görünüyor.

Açıklamalara göre katkıda bulunanlar, platform ortakları tarafından ödenen tüm sözleşme değerinden bir pay alacak. Bireysel katkıda bulunanların aldığı pay, içeriklerinin ve satın alınan veri kümelerine dahil edilen meta verilerin hacmiyle orantılı olacak. Shutterstock, bu ödemelerin altı ayda bir dağıtılacağını ve hem veri anlaşmalarından elde edilen kazançları hem de Shutterstock'taki genel lisanslamadan elde edilen telif ücretlerini içereceğini söyledi. 

Bu noktada Shutterstock'un üçüncü taraflarca platformuna yüklenen yapay zeka sanatını yasakladığını; çünkü içeriği oluşturmak için kullanılan modeli doğrulayamadığını ve telif hakkının kime ait olduğundan emin olamadığını da belirtmek lazım. Yani görseller DALL-E'yi eğitmek için kullanılacak olsa da üçüncü kişiler yapay zeka ile üretilen görselleri ekleyemeyecekler. Özetle; Shutterstock için "katkıda bulunma" kavramı, kişilerin kendi çektikleri fiziksel görsellerle açıklanabiliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.