Otonom taşımacılığa Ikea da adım attı

Otonom taşımacılık da pilot program başlatan Ikea şimdilik 500 kilometrelik taşımayı sürücüsüz araçlarla sağlıyor. Araçlarda denetim ve teslimattan sorumlu yedek sürücü de bulunuyor.
Otonom taşımacılığa Ikea da adım attı

Mobilya sektörünün en büyük şirketlerinden biri olan Ikea, uzun mesafeli kamyon taşımacılığına geçiş yapmak adına otonom sürüş teknolojisi üzerinde çalışan Kodiak Robotics ile iş birliği yaptı. Şirket, bu anlaşmayla tüm teslimat ağının ise 2025 yılına kadar tamamen sıfır karbon emisyonlu olması hedefine bir adım daha yaklaştı.

Ağustos ayında başlayan pilot program şimdilik üç ay sürecek. Şirket, Kodiak kamyonlarıyla her gün Houston'tan Dallas'a mobilya teslimatı yapıyor. Araçlarda direksiyon, yük almak ve teslimatı denetlemekten sorumlu yedek bir sürücü bulunuyor. Uzun mesafe otonom kamyonlar 500 kilometrelik menzile sahip.

Bu konuyla ilgili konuşan Kodiak'ın kurucusu ve CEO'su Don Burnette, IKEA pilot uygulamasının iki şirket arasında uzun vadeli bir ilişkiye dönüşmesini umduğunu belirtti. 

Ikea son dönemde bünyesinde gerçekleştirdi teknolojik atılımlarla gündeme geliyor. Şirket, Haziran ayında Ikea mobilyalarıyla tasarlamak ve tasarlanan mobilyaların 3 boyutlu görülmesini sağlamak için yapay zekâ destekli yeni bir uygulama başlattı. Ayrıca Electrify America'nın hızlı şarj cihazlarını ABD'deki 25'ten fazla mağazasına kurmak için bir anlaşma imzaladı. 

Teslimat araçlarının neden olduğu ve net sıfır karbon hedefine ulaşmak isteyen şirketlerden biri de Amazon. Geçen hafta Amazon, 2025 yılına kadar Avrupa'daki dağıtım filosundaki elektrikli kamyonet sayısını 10 bine çıkaracağını açıkladı.

Bütün bunlar Amazon'un 2040 yılına kadar net sıfır karbon hedefine ulaşması planlanın bir parçası olarak nitelendiriliyor. Şirket, bu hedefine 10 yıl öncesinden ulaşmak istiyor. Ulaşım ağının karbondan arındırmak için sürekli yatırım yaptıklarını belirten Amazon CEO'su Andy Jassy, iklim hedefi kapsamında Amazon'un öncelikle Avrupa daha sonra bütün dünyadaki otomotiv sektöründe ölçeklendirmeye ve yeniliklere devam edeceğini söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.