Turkcell CIO'su Serkan Öztürk dijital evrimi anlattı

Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Dijital Dönüşümden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk "Dijital Evrim" başlıklı oturumuyla Webrazzi Summit 2022 sahnesindeydi. 
Turkcell CIO'su Serkan Öztürk dijital evrimi anlattı

Bu yıl Disrupt, Grow, Boost, Academy ve Startup Lounge olmak üzere 5 farklı salonda gerçekleşen Webrazzi Summit 2022 birbirinden değerli oturumlarla teknoloji gündemine damgasını vurdu. Etkinlikte Turkcell Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Dijital Dönüşümden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk "Dijital Evrim" başlıklı oturumuyla sahnedeydi. Serkan Öztürk, Turkcell'in eğitim, sağlık, finansal teknolojiler, e-mobilite ve üretim alanındaki değişimlerden bahsetti. 

Son zamanlarda dijitalleşme her sunumun başında ve birçok başlıkta yer alan bir kavram olmaya başladığını belirten Öztürk,"Bu noktada 28 yıllık bir şirket olarak teknoloji odaklı çalışan güzel bir ekibe sahibiz." dedi. 

Öztürk, Turkcell olarak bu dönemde dijitalleşmenin dışında kalmayı, oyundan düşmek olarak yorumladıklarını belirtti. Serkan Öztürk, Pandeminin dijitalleşme üzerindeki etkisine de dikkat çekti. 

Hangi işi yaparsanız yapın, 5 yıl önce bu dijital dönüşümü konuşmak çok büyük bir hayaldi. Bugün teknoloji girişimlerine baktığımda, müthiş bir çeşitlilik görüyorum. Her sektörde teknoloji odaklı mükemmel işler var. 

Son 2 yılda pandeminin de etkisiyle gördük ki 10 yıldır bizlerin yapamadığı pek çok  dönüşümü pandemiyle gerçekleştirebildik. 

Turkcell  CIO'su Serkan Öztürk, 5 yıl önce dijital operatör uygulamasını hayata geçirerek dijital bir yola başladıklarını hatırlattı ve ekledi: 1999 yılında haberleşmeyle ilerledikleri yolda, çok uzun süre ses ve SMS ile devam ettiklerini belirtti. 2007’de ise 3G’nin aktif hale gelmesini bir kırılma noktası olarak tanımladı. 

Serkan Öztürk Covid-19 öncesinde ve sırasında attıkları adımları şu ifadelerle aktardı: 

Biz de 5 yıl önce fark ettik ki; sadece bu teknolojik yapıyı sağlamak, iletişim alt yapısını sağlamak yeterli değil. Bizim çeşitlenmemiz lazım. Bizim bu gücü kullanarak farklı alanlarda farklı yatırımlar yapmamız lazım. Kendi içimizde dijital dönüşüm başlatmak lazım

Covid-19 döneminde hepimizin yaşadığı, evden çalışma ve dijital bir şekilde ofise bağlanma durumlarını gördük. Biz, saatler içinde 15 bin çalışanımızı evlerden çalışacak duruma getirerek sağladık. Turkcell olarak bu duruma hızlı uyum sağladık... Bu dönemde yine Turkcell olarak farklı sektörlere yatırımlar yaptık. 

Turkcell'in sağlık yatırımları

Serkan Öztürk, sağlık alanına yaklaşık 4 yıl önce 7 şehir hastanesine sistem yönetimi yazılımıyla giriş yaptıklarını açıkladı. Öztürk, pandemi sonrası bu alanın dijitalleşmede önemli bir konuma geçtiğini vurguladı. Serkan Öztürk'ün aktardıklarına göre, dünya çapındaki araştırmalar gösteriyor ki; sağlık, finans ile beraber dijitalleşmede en çok hayatımıza dokunacak alanlardan biri olacak. 

Sağlık alanındaki öngörüler 

Son zamanlarda 5G teknolojisi sıkça gündeme geliyor ve bunun sağlık alanında devrim yaratacak bir özellik olduğunu söyleyebiliriz. Bu kapsamda Çin’de ilk uzaktan ameliyat gerçekleştiğini belirten Öztürk,  5G teknolojisi uzaktan ameliyatlar konusunda giyilebilir sensörler sayesinde inovasyonda ciddi etkiler yaratacağını dile getirdi. Öztürk, sağlık alanında uzaktan teşhisle tedavi artırıcı donanımlar geliştirildiğine dikkat çekti. Bu sayede kendi kendinize tahlil yapabilecek ve doktorla paylaşabileceksiniz. Ayrıca hastalar kendilerine bağlanan cihazlarla da 7/24 izlenebilir duruma gelebilecek. 

Eğitim öngörüleri

Serkan Öztürk, pandemide en büyük endişemizin çocuklarımızı okula nasıl göndereceğimiz olduğuğunu hatırlatan, bu dönemde uzaktan kameralarla sınıf sistemine geçildiğini belirtti. Öztürk, pandemi bitse de bu sürecin bir kısmı kalıcı hale geldiğini aktardı. Artık dünyanın herhangi bir yerinden kurs alabildiğinizi dile getiridi. 

Öztürk, bu noktada metaverse’ün kendine en çok yer bulacağı alanın eğitim alanı olacağının altını çizdi. Aynı anda binlerce öğrencinin en çok bilinen amfilerde eğitim alabileceğini sözlerine ekledi. Serkan Öztürk, Turkcell'in b2b ve b2c eğitim teknolojileri geliştirmek üzere çalıştığını aktardı.  

Finans alanındaki öngörüler

Serkan Öztürk, Türkiye'nin finansal teknolojilerde önemli bir konumda olduğunu vurguladı. Dijital bankacılık lisansı verilmeye başlandığını hatırlatan Öztürk "Turkcell de dijital bankacılıka başvurmuş bir şirket." dedi. Şu ana kadar 4 firma bu lisansı aldığını belirten Öztürk, "burası da inanılmaz büyüyecek bir alan." dedi. Turkcell'in dijital sigorta alanına adım attığını ifade eden Öztürk, big data ve kişiselleştirmeye dikkat çekti ve ekledi: "Müşteriye sunduğumuz ürünler de bu doğrultuda değişecek." 

E-mobilitenin yaratacağı değişim

Yeni araçların tamamen yazılım odaklı ve adeta elimizdeki cihazlara 4 tekerlik takılmış gibi olacağını aktaran . Akıllı dronelardan taşımacılığa, yemek tesliminden, araç kiralamalarına ve şarj istasyonlarına kadar birçok alanın değişeceğini vurguladı. Serkan Öztürk'ün aktardıklarına göre, 2030 yılında bu alanda çok büyük bir pazar olacağı belirtiliyor. Turkcell'in Togg'un sermayedarları arasında yer aldığını hatırlatan Öztürk, bu alanda şarj istasyonu firmasının kurulduğunu ve Turkcell'in iş ortağı ile birlikte pil üretimi alanında çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Turkcell'in iş ortaklarıyla beraber pil, şarj cihazları ve akıllı cihazlar ile bu alanda kendine yer bulduğunu ifade etti. 

Üretim alanındaki faaliyetler

Serkan Öztürk Turkcell'in üretim alanındaki faaliyetlerini aktardı: 

Direkt üretim yatırımımız olmamakla beraber, özellikle sağladığımız teknolojik altyapı ile fabrikaların robotlarını akıllandırıyoruz. Bu alanda otonom alternatifler sunuyoruz. Buradaki hem güvenlik hem iletişim alt yapılarını güçlendirmeye çalışıyoruz.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.