Paribu Kurucu ve CEO'su Yasin Oral: "Önümüzdeki ay yeni versiyonu yayına alacağız"

Webrazzi Kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal, Webrazzi Summit 2022'de Paribu Kurucu ve CEO'su Yasin Oral ile "Teknoloji Girişimciliği ve Blokzincir" başlıklı bir söyleşi gerçekleştirdi.
Paribu Kurucu ve CEO'su Yasin Oral:

Dün Disrupt, Grow, Boost, Academy ve Startup Lounge olmak üzere 5 farklı salonda gerçekleşen Webrazzi Summit 2022 birbirinden değerli oturumlara ev sahipliği yaptı. Etkinlikte Webrazzi Kurucu ve CEO'su Arda Kutsal, Paribu Kurucu ve CEO'su Yasin Oral'ı konuk etti.

Teknoloji Girişimciliği ve Blokzincir başlıklı oturumda Paribu için 2022 yılı değerlendirilirken, “Kripto Para Algı ve Bilinirlik Araştırması”ndan öne çıkan veriler yorumlandı. Ayrıca Yasin Oral Paribu'nun globalleşme planlarından da bahsetti. 

Arda Kutsal, Yasin Oral'a, "2022’nin sonlarına yaklaşırken bu yıl sektör açısından nasıl geçti, Paribu’nun özelinde nasıl bir yıldı? Genel bir değerlendirme alabilir miyiz?" sorusunu yöneltti. Yasin Oral şöyle yanıtladı: 

Blockchain teknolojileri için bu yıl sıkıntılı bir yıl oldu. Sektörde yaşanan hırsızlıklar, hack vakaları ve kripto özelinde kredi veren kuruluşların battığı gibi durumlara şahit olduk. Bu durumlar sayesinde ekosistem kendini temizliyor. Bunları yaşamadan bir sonraki adımı atamayabiliriz. Umarım müthiş zararlar olmadan bu süreçleri atlatacağız.

Ayrıca Yasin Oral "Bunların yanında 1 yılı aşkın süredir Paribu’nun yeni versiyonları üzerinde çalışıyoruz." dedi. Yakın zamanda satın aldıkları dijital tasarım stüdyosu Sherpa ile bu çalışmayı yürüttüklerini belirten Yasin Oral, hem ön yüz hem de arka yüzde değişiklikler yapılacağını açıkladı. Yasin Oral sözlerini şöyle devam ettirdi: 

Önümüzdeki ay yeni versiyonu yayına alacağız. Paribu’nun bir sonraki adımı için oldukça fazla altyapı değişimi olacak. 

Kutsal bu cevabın ardından Oral'a "Anladığım kadarıyla bir kripto para platformu olmanın dışında ürünler geliştirmeye başladınız ve bunu sürdürmeye devam ediyorsunuz? Paribu, önümüzdeki yıllarda nasıl bir konumda olacak, neyi hedefliyor?" diye sordu. Yasin Oral, 

Öncelikle belirtmek isterim ki şirket ismini seçerken, içinde bir coin olmamasına dikkat ettik çünkü bu kendi içinde şunu barındırıyor; biz sadece kripto para işlem şirketi olmak değil, aynı zamanda bir teknoloji şirketi olarak konumlanıyoruz.  Bu noktada hedeflerimiz arasında şirketimizin insan hayatına daha fazla girecek olması var. Başkalarının işini yapmayacağız ama herkesin yaptığı işte bir şekilde yer alacağız. Hedeflediğimiz şey çok fazla ilerisi.  

Yurt dışı yapılanması tamamlanmak üzere, 3 ülkede şirket kurulumumuz tamamlandı, diğer ülkelerde süreçler hala devam ediyor. Her ülkede ve bölgede regülasyonla alakalı farklı çalışmalar var. Organize olarak bu bölgelere girmek için öncesinde bir hazırlık yapmak gerekiyor. 

Arda Kutsal ayrıca "Globalleşme yönünde planlarınız var mı?" sorusunu yöneltti. Yasin Oral soruyu şöyle yanıtladı: 

2022 yılında globalleşme süreçlerimizi başlatıyoruz. Herkesin yatırımı çektiği ve uzaklaştığı noktada biz daha fazla yatırıma odaklanıyoruz. Piyasanın aksine hareket ediyoruz ve 2017’den beri hep böyle yaptık. Reklamlarda kripto para demeyiz biliyorsun. ‘‘Yarının dünyası bu’’ diyoruz. En son kampanyalarda "Arkasında yarın var." diyoruz. Peki bu neyi ifade ediyor? Biz çok daha fazlasını yapmak için buradayız. Bunun yavaş yavaş ilerlemesi beni mutlu ediyor. Çünkü hızlı ilerleyen şeylerin dönüşü de çok hızlı oluyor. 

Oturumda Paribu'nun gerçekleştirdiği “Kripto Para Algı ve Bilinirlik Araştırması” da gündeme geldi. Arda Kutsal, bu kapsamda "Türkiye’de kripto paralara yaklaşım nasıl?" dedi ve ekledi: İlginin artmasını neye bağlıyorsun?

Firmamızın gerçekleştirdiği 3 araştırmayı yan yana koyduğumuzda aradaki değişimi fark ediyoruz. Son araştırmamızda kripto parayı duyanların sayısının yüzde 74 arttığına şahit olduk. Son kullanıcı bu alana hızlı uyum sağladı ve tüm platformlardaki kullanıcı sayısı da bu doğrultuda arttı. Bence güzel günler bizi bekliyor…  

Teknolojik gelişmeler açısından araştırmanın öne çıkan sonuçları neler? Örneğin bu sene araştırmaya yeni eklenen NFT sorusunda anlamını bilenlerin oranı %44.7 iken satın alanlarsa sadece %1.  

Bu sorular kripto para ile işlem yapanlara soruluyor. Biliyorsunuz ki medya ciddi oranda NFT hakkında konuştu. Bence kriptoyu bu kadar konuşmadı ama NFT’yi konuşmasına rağmen tüketicide çok az etkileşim alabildi. İnsanlar orada ne alıp sattığına karşı fikir sahibi olamadı ve bu durum onlar için komplike bir hal aldı. 

Arda Kutsal bunun üzerine şu ifadeleri kullandı:

Ben de ciddi bir NFT yatırımcısıyım…İnsanlarla son zamanlarda web 3.0, blockchain veya tokenlar hakkında konuşuyoruz. Öyle bir gün gelecek ki, biz aslında bu alanı günümüzdeki gibi anlatmak zorunda kalmayacağız…  

Yasin Oral bunun üzerine havale ve EFT örneğini verdi: 

Havale veya EFT yaparken o paranın kaç yerde dolaştığını ve nerelerden onay aldığıyla ilgilenmiyoruz. Bu alanda da böyle olacak.

Son olarak Arda Kutsal, Yasin Oral'a "Finans dünyasında kripto paranın blockchain alanına ne gibi katkıları olacak? sorusunu yöneltti. Yasin Oral şöyle yanıtladı: 

Finans alanın bu teknolojilerin yok edeceği gibi konulara katılmıyorum. Bu alanlar birbirini besleyecek. Önümüzdeki 5-10 yıl içerisinde bu alanda girişimler artacak. Merkez tarafındaki yatırım yaptığımız projelere baktığımızda, buradaki fırsatların bitmeyeceğini görüyoruz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.