Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği’nin, tekstil dikeyinde tek tekno-girişim programı TechXtile Start-Up Challenge 2021 Scale-Up kategorisi birincisi Reyhan Miray Reyhan, kendisine yarışmada ödül kazandıran ürünü Peddon’un marka patentini Haziran ayında aldı.
Yurt içi ve yurt dışından yatırımcıların da ilgisini çektiği ürününü daha da geliştiren ve çeşitlendiren Reyhan, perakende satışlara da başladı. Babasının rahatsızlığından yola çıkarak, altını ıslatan hastalara ve adet gören kadınlara yönelik ürettiği Peddon isimli projesiyle 2021 yılının galibi olan Reyhan, “Babam ve onun gibi hastaların daha az acı çekmeleri için bir iç çamaşırı geliştirmek istedim. Pamuklarla, bulduğumuz kumaşlarla evde çamaşırlar dikerek denemeye başladım. Bu sırada fark ettim ki biz kadınlar da her ay o plastik hijyenik pedlere ihtiyaç duyuyoruz. Acaba bize de bir umut olabilir mi diye düşünmeye başladım ve Peddon’u ortaya çıkardım. TechXtile Start-Up Challenge 2021’de Scale-Up kategorisinde birincilik ödülünü kazandıran projem, aynı zamanda Kadın Girişimci Özel Ödülünü de bana getirdi” dedi.
Pedkini ile kadınlar yazın daha rahat denize girecek
Yarışma sonrasında yerli ve yabancı birçok yatırımcının projesiyle ilgilendiğini belirten Reyhan Miray Reyhan, 4 binin üzerinde kadın kullanıcıyı portföyüne kattığını, ürününün ABD ve Kanada’da bile satıldığını söyledi. Bu süreçte ürünü geliştirme çalışmalarına hız verdiğini kaydeden Reyhan, “Türkiye’nin ilk Regl külotu Peddon, akışa bırak mottosuyla kadınlara regl günlerini konforlu geçirecekleri yenilikler içeriyor. Sızdırmayan külot Peddon güvende hissetme, kullanıcı deneyimi, şık tasarımıyla regl gününü diğer günlerden farksız geçirmeyi sağlıyor. 2022 yılı başında ürün çeşitliliğine gitmeye karar verdik. Farklı beden ve modelde ürünlere yer verirken, yaz başı itibariyle kadınlara denize girme rahatlığı sunan Pedkini’yi ortaya çıkardık. Temmuz ayından itibaren de perakende sektörüne giriş yaptık. Peddon ve Pedkini ürünlerimiz Rossmann raflarında yer almaya başladı” diye konuştu.
“Bir adet Peddon ile bin 600 hijyenik ped atığını önlüyoruz”
Sürdürülebilirlik ve çevreci yaklaşımların daha fazla konuşulduğu şu günlerde ürünün çevreci boyutu da tüketim için ayrı bir avantaj sağlıyor. Ürettikleri her bir Peddon ile bin 600 hijyenik ped atığını azalttıklarına dikkat çeken Reyhan, çevreci boyutunun da ürünün tercih edilmesinde önemli rol oynadığını söyledi. Bu yıl KAGİDER ve Yuvam Dünya iş birliğiyle ikincisi düzenlenen ‘’Yeşil İş Ödülü’’ programında; “Yeşil İş Mansiyon Ödülü”nü de kazanan Peddon kurucusu girişimci Reyhan Miray Reyhan, “TechXtile Start-Up Challenge’ta olduğu gibi girişimciliği destekleyen programlara ihtiyaç var. Özellikle genç nesilde çok güzel fikirler ve teknoparklarda çok kıymetli projeler var. Bunların desteklenmesi çok önemli” dedi.
Yıllardır “TechXtile Start-Up Challenge ve Türkiye Ev Tekstili Tasarım Yarışması gibi başarılı programlarla gençlerin hayatlarına dokunmaktan büyük mutluluk duyduklarını dile getiren Uludağ Tekstil İhracatçıları Birliği (UTİB) Yönetim Kurulu Başkanı Pınar Taşdelen Engin ise Reyhan Miray Reyhan ve her iki yarışmada dereceye giren diğer gençlere olan ilgilerini yarışma süreciyle sınırlı tutmadıklarını, gelişmeleri sürekli takip ederek, gerektiğinde yol göstermeye çalıştıklarını bildirdi.
Yeni başvurular için 16 Ekim son gün
TechXtile Start-Up Challenge 2022 hakkında da bilgi veren UTİB Başkanı Engin şunları söyledi:
“TechXtile Start-Up Challenge ile Türkiye’de inovasyon ve girişimcilik kültürünün yerleşmesi, ihracatta ve ülke ekonomisinde değer yaratma, dünyaya daha fazla Türk markası kazandırma yolunda her yıl giderek daha fazla katkı sağlamayı hedefliyoruz. Dev bir yarışma atmosferinde network imkânı ve değerli ödüller sunan TechXtile Start-Up Challenge, dereceye giren girişimcilerin iş dünyası ile buluşması ve projesine destek almasına da olanak sağlıyor. Teknoloji tabanlı farklı disiplinlerden tekstil ve hazır giyim sektörlerine uygulanabilecek ve ekonomiye değer kazandırabilecek fikirleri olan Türkiye genelindeki tüm girişimcileri bekliyoruz. Türkiye genelinde ses getiren başarı hikayelerini ortaya çıkaran programın 2022 yılı için Temmuz ayında başvuruları almaya başladık. Son başvuru tarihimiz ise 16 Ekim 2022. Girişimciler; henüz fikir aşamasında, müşterisinin beklentilerini temel seviyede karşılayacak ürünü ya da hizmeti geliştirmekte olan girişimcilere yönelik “Level-Up ve fikir aşamasını geçmiş, ticarileşme ve ölçeklenme potansiyeline sahip ürün veya hizmeti geliştirmiş girişimcilere yönelik Scale-Up olmak üzere iki kategoride başvurabilirler. Kadın Girişimci Özel Ödülü’ne bu yıl da devam ediyoruz. Adaylar programla ilgili tüm detaylar için www.techxtile.net web sitesini ziyaret edilebilir.”ini ziyaret edilebilir.”
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap