Web3 için On-chain kredi notu sunan Spectral, 23 milyon dolar yatırım aldı

General Catalyst ve Social Capital liderliği üstlendiği yatırım turuna, Samsung, Gradient Ventures, Section 32, Franklin Templeton, Circle Ventures ve Jump Capital katılım gösterdi.
Web3 için On-chain kredi notu sunan Spectral, 23 milyon dolar yatırım aldı

Web3 için kredi risk hesaplamaları altyapısı sunan Spectral, 23 milyon dolar yatırım aldı. Yatırım turunda liderliği General Catalyst ve Social Capital üstlendi. Samsung, Gradient Ventures, Section 32, Franklin Templeton, Circle Ventures ve Jump Capital de tura katılım gösterdi. Bu yeni yatırım ile birlikte girişimin aldığı yatırım miktarı 30 milyon dolara ulaştı. 

Spectral, DeFi'deki bazı boşlukları doldurma fikrine sahip olan Sishir Varghese ve Srikar Varadaraj tarafından kuruldu. İkili, DeFi'de kredi risk notu ve risk altyapısı bulunmadığını fark etti. Varghese ve Varadaraj bunun üzerine girişimi hayata geçirmek için harekete geçti. 

Girişim, FICO puanına eşdeğer bir zincir üstü puanlama alt yapısı oluşturdu. Spectral, bu puanlama sistemine MACRO ( Çok Varlıklı Kredi Riski Kahini) Puanı adını verdi. Kullanıcılar, platform aracılığıyla zincir üstü (on-chain) puanlarını kontrol edebiliyor. 

Kuruculara göre, merkeziyetsiz bir kredi puanı web3 kullanıcılarına alternatif ve potansiyel olarak “daha adil” bir risk altyapısıyla etkileşime girme fırsatı veriyor. İkili, günümüzde kullanılan kredi itibarının mevcut yapısında, kullanıcıların puanları üzerinde çok az kontrolü olduğunu belirtiyor. 

Öte yandan kurucular, merkezi finans kuruluşu (CeFi) Celsius'ta yaşananlardan sonra kullanıcıların, kripto alanındaki bu tarz firmalara tereddüt ile yaklaştığını vurguluyor. CeFi'lere kıyasla DeFi protokollerin sorunsuz çalıştığını ifade eden Sishir Varghese, DeFi'lerin kredi risk alt yapısına sahip olmadığını ve bu nedenler sermaye açısından verimsiz olduklarını açıkladı. 

Şirket aldığı yatırımı kredi notu ağı inşa etmek ve zaman içinde bu ağı ölçeklendirmek için kullanacak. Varghese, şu an DeFi'nin büyük bir kısmı için ağı kullanabildiklerini ancak çok zincirli (multichain) bir dünyaya geçiş yapılması halinde yeni borç verme protokollerinin birleşmesi gerektiğini sözlerine ekledi. Son olarak Specteral, uzun vadede kredi notunu kamuya açık bir ağa dönüştürmeyi hedefliyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.