QAFNFT: Yerli "NFT as a service" platformu

Oyun stüdyoları ve oyun geliştiricileri, API yardımı ile platform üzerinden akıllı kontrat geliştirme bilgisi olmadan ERC20, ERC1155 ve ERC721 uyumlu kontratlar geliştirebilecek.
QAFNFT: Yerli

Web3, oyun ve metaverse kavramları birbirine her geçen gün yaklaşırken, BarakaTech de pazarın gelişimine kayıtsız kalamayan kurumlardan biri oldu. Şirket, aslında blockchain alanında uzun süredir çalışıyor ve çeşitli uygulamalar geliştiriyor. BarakaTech yeni nesil finansal uygulamalar ve blockchain teknolojileri uygulamaları geliştirmek üzere 2018 yılında Tuna Orbay, Çağatay Karabulut, Erdem Lafci ve Ali Işık tarafından kuruldu. 2021 yılında ise Boğaziçi Ventures'tan yatırım aldı. Girişim, şu anda yaklaşık 20 kişilik bir ekiple operasyonunu yönetiyor.

Bir süredir blockchain tabanlı ödeme sistemleri ve doküman yönetimi sistemleri gibi çeşitli projeler üzerinde çalışan BarakaTech, şimdi de QAFNFT adında bir NFT as a service platformu geliştirdi. Yani QAFNFT, BarakaTech altında geliştirilmiş bir tokenization servisi olarak konumlanıyor.

Şirket, QAFNFT ile oyun stüdyolarına alternatif bir gelir modeli oluşturmayı hedefliyor. Oyun stüdyoları ve oyun geliştiricileri, API yardımı ile platform üzerinden akıllı kontrat geliştirme bilgisi olmadan ERC20, ERC1155 ve ERC721 uyumlu kontratlar geliştirebilecek.

Ayrıca bu oluşturulan tokenları, kendi markalarına ait bir pazar yeri oluşturarak atabiliyor, tüm yapılan hareketlerin istatistiklerini analiz platformu üzerinden takip edebiliyor. 

Kendi NFT pazar yerinizi oluşturmanızı sağlayan QAFNFT, oyununuzda oyun içi ürünlerin ticaretini içeren bir ekonomik model tasarlamanızı kolaylaştırabilir. Şu an için Polygon ve Binance Smart Chain'in desteklendiği pazar yerinde sadakat ücretleri (loyalty fees) kişiselleştirilebiliyor. QAFNFT, satışlardan yüzde 2 komisyon alıyor.

Açık artırma ile satış ve teklif verme özelliklerine sahip pazar yeri alt yapısı, ETH ve Polygon MATIC kabul ediyor. Bu arada QAFNFT'nin EVM uyumlu olduğunu belirtelim. Platform şu an için BSC testnet üzerinde test ediliyor. Şirket sitesinde detaylı bir API dokümantasyonuna da yer veriyor. 

BarakaTech kurucularından Tuna Orbay, QAF altyapısının daha önceki yılların deneyimine dayanarak geliştirildiğini belirtiyor:

EVM uyumlu tüm chainler üzerine çalışmakta olup, şu an Binance ve Polygon üzerine test edilebilir durumda. Ayrıca Baraka'nın geliştirdiği uzaktan kimlik doğrulama fiat ve kripto cüzdan gibi servisleri de mevcut. 

NFT API'si ile NFT mint etme özelliğini oyun uygulamalarına, NFT cüzdanınıza ya da NFT pazar yerine eklemeniz mümkün. Bununla beraber OpenSea ve Rarible'ın desteklediği blok zincirlerde NFT mint edebiliyorsunuz. Aynı şekilde OpenSea gibi tanınmış pazar yerlerinde otomatik olarak NFT mintleyebileceğinizi de belirtelim. 

QAFNFT, NFT'lerin sahipliğini ve ikincil satışlarını yakından takip edebileceğiniz bir analiz paneli de sunuyor. Şirketin aktardığı bilgilere göre, panel, güncel geliştmeleri ve transfer işlemlerini otomatik olarak ilginize sunuyor. Arzu ederseniz, panelde bildirim almak istediğiniz spesifik gelişmeleri de oluşturabiliyorsunuz. 

QAFNFT'nin API kapsamında sunduğu araçlarla oyun geliştiricilerini Web3 dünyasına hızlıca taşımayı planladığını söyleyebilir. Tuna Orbay'ın aktardıklarına göre; ürün yeni yayınlanmasına rağmen şu anda bir müşteri ile entegrasyon sürecine başlandı, ekip 4 oyun stüdyosu ile el sıkışmış durumda. 

QAFNFT'nin rakipleri arasında Venly ve Enjin gibi platformlar yer alıyor. Orbay, QAFNFT'nin rakiplerinden ayrıştığı noktaları şöyle aktarıyor: 

Rakiplerimizden farklı olduğumuz bir kaç nokta var. Ürün özelliği olarak analytic altyapısı sağlıyoruz. Ayrıca entegrasyon ve geliştirme için bu konuda bilgili özel bir ekip verebiliyoruz. Son olarak tüm bu servisi white label olarak verebiliyoruz.

NFT pazar yeri alt yapıları globalde de yaygınlaşırken, yerel bir ekibin hali hazırda hareketli olan yerel oyun ekosistemine destek olacak bir API üretmesi çok değerli. 

Tuna Orbay QAFNFT'nin gelecek planlarını şu ifadelerle özetliyor: 

Kısa vadeli planlarımızı da hem fiat/hem de kripto cüzdan entegre etmek var. Ayrıca platformumuza entegre olmuş oyun firması sayısını arttırmak istiyoruz.  Uzun vadede ise Web 3'ün bir paradigma değişimi olduğuna inanıyoruz. Bu platformumuzu tokenization platformu olarak oyun sektörü dışında da konumlamak istiyoruz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.