Motional ve Lyft'in elektrikli robotaksi hizmeti ilk kez Las Vegas'ta test edilmeye başlandı

Motional ve Lyft'in elektrikli robotaksi hizmeti  ilk kez Las Vegas'ta test edilmeye başlandı. Gelecek yılki lansmandan önce araçların tamamen sürücüsüz hale getirmek için gerekli izinlerin alınacağı söylendi.
Motional ve Lyft'in elektrikli robotaksi hizmeti ilk kez Las Vegas'ta test edilmeye başlandı

Geçen yılın Ağustos ayında otonom araç teknolojileri sağlayıcısı Motional'ın Hyundai marka robotaksisinin ilk görüntülerini paylaştığını 2023'ten itibaren araç çağırma girişimi Lyft'in uygulamasıyla piyasaya sürüleceğini yazmıştık. Bu hizmetin Boston, Las Vegas, Los Angeles veya Pittsburgh'ta başlayacağı tahmin edildiğini söylemiştik. 

Bu haberin üzerinden bir sene geçti. Bugün edindiğimiz bilgilere göre Motional ve Lyft'in elektrikli robotaksi hizmeti ilk kez Las Vegas'ta test edilmeye başlandı. Gelecek yılki lansmandan önce araçların tamamen sürücüsüz hale getirmek için gerekli izinlerin alınacağı söylendi.

Robotaksileri kullanıcıları bir dizi yeni özelliğe erişebilecek. Örneğin kullanıcılar aracın kapısını  Lyft uygulamasıyla uygulamasıyla açacak. Ayrıca Lyft AV uygulamasıyla sürüşü başlatacak. Bir taraftan Motional, robotaksi işi için Las Vegas'ı bir üs olarak kullanan tek şirket değil. Amazon'un bir yan kuruluşu olan Zoox, otonom araçlarını Las Vegas'ta da test ediyor.

Geçen Nisan ayında otonom araç üreticisi Pony.ai, Çin'deki otonom taksi lisansını aldı. Çin merkezli şirket, Pony.ai, Çinli internet şirketi Baidu ile Guangcou şehrinde 100 sürücüsüz taksiyi hizmete sunacağı açıklandı.

Geçen ayın sonunda Cruise, Dubai sokaklarının haritasını çıkarmaya başladığı haberiyle gündeme geldi. Geçen yılın Nisan ayında burada robotaksi hizmeti için hazırılıklara başlayan şirket, haritalama yapmak için iki elektrikli otonom aracını Dubai'ye gönderdiği açıklandı. Bu, "Kendi Kendini Yöneten Ulaşım Stratejisi" olarak adlandırılan projenin bir parçası olduğu söylendi. Dubai bu projeyi 2030 yılına kadar 4 bin araç ile ölçeklendirmeyi planladığı belirtildi. SoftBank Vision Fund, Microsoft ve Honda tarafından desteklenen Cruise da 2029 yılına kadar Dubai'nin özel robotaksi sağlayıcısı olarak seçildiği açıklandı.

Aynı zamanda geçen Şubat ayında şirket, Walmart’a Arizona’da sunduğu, otonom teslimat ağını genişletti. Bu yıl ABD genelinde hızla büyümeyi planladıklarını açıkladı. Cruise, Walmart ile Arizona'da küçük bir elektrikli otonom Chevy Bolt filosuna sahip olduğu biliniyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.