Yerel ve mevsiminde tüketmeye yönlendiren yemek pişirme uygulaması: Kuri

Uygulama insanların mevsiminde yemek pişirmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Yerel ve mevsiminde tüketmeye yönlendiriyor. İklim dostu yemek tarifi reçeteleriyle kullanıcıların karbon ayak izini düşürüyor.
Yerel ve mevsiminde tüketmeye yönlendiren yemek pişirme uygulaması: Kuri

Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) raporuna göre artık iklim değişikliği insanlık için kırmızı kod yani acil harekete geçmesi gereken bir konu olarak ön plana çıkıyor. İklim değişikliği gıda üretiminde düşüşe yol açıyor. Bu durumun dünya genelinde insanların gıdaya erişimini kısıtlayacağı düşünülüyor. 

Dünyada her gün 25 bin kişi açlıktan ölüyor. Gıdanın israf edilerek ya da atık olarak çöpe gitmesi açlığın en önemli nedenlerinden biri olarak kabul ediliyor. Son yıllarda gelişmiş ülkeler, gıda atığı ve israfını azaltmak için teknolojinin sunduğu imkanlardan faydalanıyor.

Özellikle Covid-19 pandemisi nedeniyle küresel ölçekte üzerinde oldukça konuşulan önemli bir konu haline gelen alanda akıllı buzdolapları, fırınlar ve diğer teknolojik ürünler gıda atığının azaltılmasında önemli rol oynuyor

Yemek pişirme uygulaması Kuri de bunlardan biri. Üç girişimci Alecsandru Gabriel Dinu, Romane Maire ve Baptiste Malaguti tarafından kuruldu. Uygulama insanların mevsiminde yemek pişirmesine yardımcı olmayı amaçlıyor. Yerel ve mevsiminde tüketmeye yönlendiriyor. Böylece gıda atığı azalıyor. İklim dostu yemek tarifi reçeteleriyle kullanıcıların karbon ayak izini düşürüyor. ABD merkezli girişim, bu uygulama sayesinde karbon ayak izinin yüzde 60 azaldığı iddia ediyor. 

2020 yılında piyasa sürülen uygulama kullanıcılarını meyve ve sebzeyi yerel ve mevsiminde tüketmeye yönlendiriyor. Bu da ekonomik olarak avantaj sağlıyor. Uygulamanın içinde 700'den fazla yemek tarifi reçetesi yer alıyor. Kişiselleştirilmiş yemek tarifi reçeteleri yüzde 80'ini vegan ya da vejetaryan seçeneklerden oluşuyor. 

Bu alanda Türkiye'de de faaliyet gösteren şirketler var. Geçen Kasım ayında yerel yemek pişirme uygulaması Pişir'i tanıtmıştık. Uygulama, şehir insanın sadece gerçekten ihtiyacı olan malzeme alışverişini, pişirmeye hazır yıkanmış doğranmış şekilde kapısına kadar getirerek zaman tasarrufu sağlamasını ve evinde hem aşina olduğu hem de daha önce denemek isteyip çekindiği yemekleri zahmetsizce hazırlayabilmesini amaçlıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.