Pirinç, binlerce yıldır insanoğlunun en önemli besin kaynaklarından biri. Bu gıdayı en çok pirinç tüketen ülke ise Çin... Ülkede pirinç, 8 bin yıldır üretiliyor. Hatta pirinç üretimi 2020 yılında 210 milyon tona ulaştı. Fakat nüfusu 1 milyar 412 milyon kişiye ulaşan ülkede kaynaklar sınırlı. Dolayısıyla kaynakların daha verimli ve sürdürülebilir olması adına ürün araştırması ve teknolojik inovasyon önemli bir yere sahip.
Bu noktada Çinli bilim insanları daha az nitrojen gübresiyle yetişebilen pirinç üretmeyi başardı. Araştırma, 2019 yılında başladı. Pirinçler, farklı iklim koşullarına sahip Pekin, Hainan ve Zhejiang eyaletinde yetiştirildi. Üç yılın sonunda bu pirinç türünün normal pirinçten yüzde 40 ila yüzde 70 arasında daha verimli olduğu ortaya konuldu.
Nitrojen gübresi, asit oranı düşük, kireçli topraklar için uygun olan gübre olarak tanımlanıyor. İçeriğinde yüzde 21 azot, yüzde 27 kükürt bulunuyor. Bu oran da besinlerin hem azot hem de kükürt ihtiyacını karşılıyor. Gübre, içindeki azot sayesinde fosfor alımına da destek oluyor. Bu bağlamda iyi beslenen ağaçların zararlılara karşı direnci de artıyor.
2017 yılında Çinli bilim insanları, Şantung ilinde bir kıyı kasabası olan Quingdao'daki Salin-Alkali Toleranslı Pirinç Araştırma ve Geliştirme Merkezi'nde 200'den fazla pirinç çeşidinin ekimini gerçekleştirmişti. Hasatta 6.5 ila 9.3 ton arası değişen verim elde edilmişti.
Bir taraftan dünya nüfusunun 1600 yılında 500 milyon civarında olduğu biliniyor. 1750’de bu rakam, 750 milyonun üstüne çıktı. 1950’de 2.5 milyar oldu. 2015 yılı itibariyle bu sayı 7 milyarı aştı. 2050’de Dünya nüfusunun orta düzey projeksiyona göre 10 milyara yaklaşması bekleniyor. Artan dünya nüfusu mevcut gıda ihtiyacını gün geçtikçe daha da görünür hale getirdiği için bu araştırmalar kritik bir noktada konumlanıyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap