Sağlıklı yaş alma platformu: Senyorapp

24 ülkede kullanılan Senyorapp, sağlıklı yaş almanın gerekliliklerini bilimsel altyapıya dayanan sağlık ve eğitim konuları hakkında içerikler üretiyor.
Sağlıklı yaş alma platformu: Senyorapp

Statista'nın verilerine göre 2021 yılında dünya nüfusunun yüzde 26'sını 15 yaş ve altındakiler, yüzde 10'unu ise 65 yaş ve üzerindekiler oluşturuyor. Yani dünya genelinde yaşlı nüfus oranı artıyor. Bu noktada uzun ve sağlıklı yaş alma insanlar arasında yükselen bir değer olarak ön plana çıkıyor. 

Well-aging olarak nitelendirilen akım bireylerin biyolojik yaşı yükselirken bütünsel olarak mutlu, sağlıklı, iyi, enerjik ve dengede hissetmesini ifade ediyor. Türkiye'de ise durum pek farklı değil. Yaşlı nüfus, 2016'da 6 milyon 651 bin 503 kişi iken bu sayı son 5 yılda yüzde 24 artarak 2021'de 8 milyon 245 bin 124 kişi oldu.

Bu durumun farkına varan Ayşenur Kaya Yalçın ve Murat Kaş  sağlıklı yaş alma üzerine çalışan bir platform kurdu. Senyorapp, 'senyor'lara yani 45 yaş üstü bireylerin keyifli ve sağlıklı yaşam sürmesini, yeni beceriler öğrenmesini ve başkalarıyla bağlantı kurmasını hedefliyor. Nisan 2022'de faaliyete geçen şirket, sağlıklı yaş almanın gerekliliklerini bilimsel altyapıya dayanan sağlık ve eğitim konuları hakkında içerikler üretiyor. İçerikler insanın doğumundan ölümüne kadar olan süreçteki yaşlanmanın oluşumunu inceleyen gerontologlar tarafından oluşturuluyor.

Kişiselleştirilmiş bir sağlıklı yaş alma deneyimi sunuyor

Şirketin Kuzey Amerika'da faaliyet gösteren üç rakibi olduğunu söyleyen Kaya, "Bu rakiplerimizden kısa zamanda devreye alacağımız geriatrik değerlendirme yapan algoritmamızla ayrışıyoruz" diyor. Senyorapp, geliştirdiği algoritma ile bireyin sağlıklı yaş alma sürecinde skalalarını takip ederek ihtiyaçlarına göre ilgili etkinliklerimize yönlendiriyor. Şirket, bu sayede kişiselleştirilmiş bir sağlıklı yaş alma deneyimi sunuyor. Aynı zamanda bu takibi 6 aylık periyotlarla tekrarlayıp bireyde oluşturduğu etkiyi ve değişimi ölçebiliyor.

Ayşenur Kaya Yalçın, bu konuyla ilgili neden çalışmaya başladıklarını şöyle anlatıyor: "Şu anda dünya 65+ nüfusu 1 milyar ve 2050 yılında da bu nüfus 2 milyara çıkacak. Bu nüfusun büyük bir kısmını da teknolojiyle doğmuş Z kuşağı oluşturacak. Dolayısıyla yüksek etki, yüksek geri dönüş ve büyüme vadeden bu marketin bilinirliğinin artması gerektiğini düşünüyoruz ve bu konuda da her türlü desteği vermeye hazırız. Özellikle Türkiye bu anlamda çok kıymetli bir noktada, çünkü dünyada en hızlı yaşlanan ikinci ülkeyiz. Geleceğimiz için daha fazla agetech/gerontech girişiminin hayata geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz."

Şirket ile ilgili çalışmalar Ağustos 2020 yılında başlatıldı. Öncelikle detaylı pazar analizi yapıldı. Girişimciler buradaki amaçlarının şirketin hedef kitlesini anlamak ve ürünü ihtiyaçlara, kullanım alışkanlıklarına yönelik bir hale getirmek ve bunu doğrulamak olduğu belirtti. Girişim, Mayıs-Haziran döneminde yüzde 50, Haziran-Temmuz'da ise yüzde 83 büyüme kaydetti. Şimdiye kadar 2 bin kişi tarafından indirilen uygulamada 30 eğitmen 1200 canlı ders düzenledi. Şu anda uygulamada sağlıklı yaş alma üzerine 50 ders var. Bu derslerden en çok talep görenler; örgü, makrome, sudoku, yoga, yüz yogası ve pilates.

Senyorapp'in ana gelirleri Freemium Subscription B2C modelinden geliyor. Gelirlerinin yüzde 70'ini bu noktadan elde etmeyi planlıyor ve iş planını ve operasyonunu buna göre tasarlıyor. Bütün bunların yanı sıra markalama ve uygulama içi sponsorlu içeriklerden de gelir elde ediyor. Senyorapp henüz yatırım almamış olsa da Vehbi Koç Vakfı ve Türkiye İş Bankası iş birliğiyle daha yaşanabilir bir dünyayı odağına alan girişimleri desteklemek üzere hayata geçirilen Etki Girişimciliği Programı'na (EGP) 6 teknoloji tabanlı girişim arasına girdi.

Şirketin hedefi 45 yaş üstü bireyler için özelleşmiş global bir super-app olmak. Bu kapsamda akla gelebilecek birçok sektöre girmeyi planlıyor. En yakın hedeflerinden birisi Senyor Kariyer özelliği... Kaya bunun nedenini şöyle açıklıyor: "Çünkü sağlıklı yaş almanın önündeki en büyük problemin çalışma hayatının sonlanması olduğunu araştırmalar da gösteriyor. Bu sebeple freelancer/part-time işler bulma konusunda kullanıcılarımıza destek olacağız."

Senyorapp uygulaması Türkiye, ABD, Almanya, Avustralya, Azerbaycan, Belçika, Fransa, Hollanda, İngiltere, İsviçre, Kanada ve Ukrayna dahil toplam 24 ülkede hizmet veriyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.