Elektrikli otomobil fiyatları artmaya başladı

Küresel olarak devam eden lojistik meselesi bu araçların üretimini etkileyerek içten yanmalı motorlu araçlara göre fiyatların yüzde 50 yükselmesine neden oluyor.
Elektrikli otomobil fiyatları artmaya başladı

Karbon ayak izi salımı standartları ve elektrikli araçlara getirilen teşvikler sayesinde özellikle Çin ve Avrupa'da elektrikli araçlara olan ilgi arttı. Geçen sene elektrikli otomobil satışları 6,6 milyonu gördü. Bütün bu ilgiye rağmen son dönemde Tesla, Ford, Rivan gibi elektrikli otomobil üreticilerin ürettiği araçların fiyatları artmaya başladı. Hatta geçen hafta GMC Hummer'ın fiyatı 6 bin 250 dolar daha yükselerek fiyatı 105 bin dolar oldu.  

Autoblog'a göre elektrikli araçların fiyatlarının yükselmesinin altında birçok neden yatıyor. Bu nedenlerin başında batarya ve araç üretimindeki maliyet artışı geliyor. Bir taraftan küresel olarak devam eden lojistik meselesi bu araçların üretimini etkileyerek içten yanmalı motorlu araçlara göre fiyatların yüzde 50 yükselmesine neden oluyor.

Hollanda merkezli otomobil üreticisi Stellantis'in üretimden sorumlu Arnaud Deboeuf, Bloomberg'e verdiği röportajda Stellantis'in EV üretim maliyetlerini yüzde 40 azaltmayı hedeflediğini söyledi. Ona göre elektrikli otomobil fiyatları düşmez ise elektrikli otomobil piyasası yakın zamanda çökecek. 

Ayrıca şirketin CEO'su Carlos Tavares ise Avrupa Birliği'nin 2035 yılına kadar kıtada içten yanmalı motorlu araçların satışını sona erdirme planının gerçekleşmesi konusunda şüpheleri olduğunu dile getirdi. Bir taratan bütün bunlara rağmen bazı markalar gelecek sene otomobil fiyatlarında indirime gitmeyi hedefliyor. 2023 Chevrolet, yeni model yılı için 6 bin dolar fiyat indirimi yapacak. Böylece aracın fiyatı 26 bin 595 dolara düşecek.  

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.