Her yıl atmosfere 51 milyar ton sera gazı salınıyor. Küresel ısınmayı durdurmak ve iklim değişikliğini önlemek için bu salınımın minimuma indirilmesi gerekiyor. Bu noktada doğrudan hava yakalama (Direct Air Capture) yani CO2’nin havadan geri alınarak depolanmasını ya da farklı endüstrilerde yeniden kullanılmasını sağlayan şirketler önem kazanıyor. İklim krizi mücadelesinde bir adım öne çıkıyor.
Zürih merkezli karbon yakalama şirketi Climeworks, bu konuyla ilgili yoğun çaba gösteren şirketler arasında yer alıyor. Şirket, temelde havayı filtreleyerek içerisindeki karbondioksit gazını ayırıyor. Bu aslında teknoloji oldukça maliyetli. Ama Climeworks'ün stratejik ortaklık yöneticisi Barbara Truvers, bu durumun 2030 yılına kadar tersine döneceğini düşündüğünü belirtti. Ona göre bu teknolojinin maliyeti ton başına 300 ila 250 dolar arasında değişecek.
1 milyar insana ulaşmayı hedefliyor
Şimdiye kadar 650 milyon dolar yatırım alan Climeworks, dünyanın ilk karbon yakalama girişimi olma özelliğini taşıyor. 2009 yılında Christoph Gebald ve Jan Wurzbacher tarafından kurulan Climeworks, doğrudan hava yakalama teknolojini kullanarak 1 milyar insana ulaşma hedefiyle yola çıktı.
İsviçre merkezli şirketin en büyük rakipleri arasında WK Asia-Pacific Environmental, Pall, Bioteria and Climet Instruments bulunuyor. Dünyanın en büyük karbon yakalama ve depolama tesisi kurdu. Doğrudan Hava Yakalama (Direct Air Capture – DAC) ve depolama tesisi Ocra, yılda 4 bin ton karbondioksitin havadan temizlenmesi için kullanılıyor.
Geçen Mart ayında doğrudan hava yakalama girişimi Heirloom, 53 milyon dolar yatırım aldığını duyurdu. Tura; Carbon Direct Capital Management, Ahren Innovation Capital, Carbon Removal Partners (CRP) ve Breakthrough Energy Ventures (BEV) katıldı. Gelen yatırım Ar-Ge süreçlerinin geliştirilmesi için kullanılacak.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap