OpenSea, bir web3 pazar yeri protokolü olan Seaport Protokolü'nü ilk olarak bundan 4 hafta önce kullanıcı kitlesine tanıttı. Şirket, bu hafta yaptığı paylaşımda ise Wyvern Protokolü'nden Seaport Protokolü'ne geçmeye hazır olduğunu duyurdu. Gelin, Seaport Protokolü ile OpenSea'de nelerin değişeceğine birlikte bakalım.
Açık kaynaklı ve merkeziyetsiz olan Seaport, OpenSea geliştirici ekibinin yeni özellikleri daha hızlı yayına almasını sağlayacak. Protokol geliştiricileri ise işlem verimliliğini optimize edebilmek için Assembly'de çalıştı. OpenSea protokolden faydalanan ilk NFT pazar yerlerinden biri oluyor.
Gaz ücretleri yüzde 35 düşecek
Protokolün OpenSea'ye sağladığı en önemli özelliklerden biri gaz ücretlerini düşürmesi. Seaport'u kullanan işlemler kapsamında kullanıcılar gaz ücretinde yaklaşık yüzde 35 tasarruf edecek. Şirketin paylaştığı 2021 verilerine göre, gaz ücretlerindeki bu düşüş, topluluk için 138 bin ETH yani yaklaşık olarak 460 milyon dolar tasarruf anlamına geliyor.
Kurulum ücretleri ortadan kalkıyor
Ayrıca yeni OpenSea kullanıcılarının bir hesap kurulum ücreti ödemesi de gerekmeyecek. Bu da topluluğun 35 bin ETH yani yaklaşık 120 milyon dolar tasarruf etmesini sağlıyor.
NFT'lerin satışı veya aktarımı esnasında daha düşük gaz ücretlerini görebilmek adına koleksiyonları yani token adreslerini onaylamanız gerekiyor. Bu onay kapsamında koleksiyon başına ödeyeceğini meblağ yalnızca alınacak bir kerelik bir maliyet olarak konumlanıyor. Buna ek olarak OpenSea, mevcut listelemelerin, hiçbir protokol geçişinden etkilenmeyeceğini belirtiyor.
Bu özelliklerin yanı sıra cüzdanınızı kullanarak eylemleri onaylamak ve okuyup anlamak daha kolay hale gelecek.
Koleksiyon teklifleri
Bu haftadan itibaren yayına alınacak koleksiyon teklifleri özelliği ile koleksiyonerler, tüm koleksiyona tek bir seferde teklif verebilecek. Aynı şekilde yalnızca belli bir özelliğe sahip (traits) NFT'lere teklif verilebilecek. Şu an için Trait Offers isimli bu özellik sadece son 30 günde en çok talep gören 100 koleksiyon kapsamında kullanılabilecek.
OpenSea ayrıca özelliğe (trait) göre filtrelenen nadirlik oranı, taban fiyat ve en yüksek teklif bilgilerini gösterecek. Böylece koleksiyonerlerin teklif verme aşasındaki karar süreçlerini kolaylaştıracak. Ekip ilerleyen dönemde içerik üreticilerin, özelliklere sahip koleksiyon tekliflerini seçmesine izin vermeyi planlıyor. Ancak söz konusu özellik şu an için henüz geliştirme aşamasında.
Gelecekte yayınlanması planlanan özellikler
Şirketin yayına almayı planladığı özellikler arasında toplu listelemeler ve gerçek zamanlı içerik üretici ücretleri yer alıyor.
Toplu listelemeler (bulk listing), tek bir işlemde çok sayıda NFT satın alma imkanı sunuyor. İçerik üreticilerin gerçek zamanlı ücretlerinin ise birden fazla alıcı için geçerli olacağı belirtiliyor. Bunun yanında içerik üreticilerin ücretlerini, zincir üzerinde birden fazla ödeme adresiyle NFT bazında tanımlayabileceğini belirtelim.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap