Son bir haftada sert düşüşler yaşayan kripto para piyasasının geleceği nasıl şekillenecek?

Kripto para piyasasında 2021 yılında yakalanan artış trendinin aksine yaşanan bu düşüş neden gerçekleşti ve gelecek dönemlerde kripto para piyasası nasıl şekillenecek? 
Son bir haftada sert düşüşler yaşayan kripto para piyasasının geleceği nasıl şekillenecek?

Üst üste değer kaybı yaşayan kripto para piyasasında neler oluyor? Bugünlerde yatırımcıların kafalarını karıştıran en önemli sorusu... Çünkü bitcoin ve kripto paralar son 19 ayın en düşük seviyesini gördü. Herkesin malumu geçen hafta piyasa değeriyle en büyük kripto para olan Bitcoin, 30 bin doların altına geriledi. Dün ise 28 bin doların altına düştü.

Geçen Kasım ayında 69 bin dolara yükselen Bitcoin ve 4 bin 865 doları gören Ethereum için bu düşüş piyasaları alt üst etti. Bitcoin, Aralık'ta tarihi zirvesinden yüzde 20'in üzerinde uzaklaşarak teknik olarak ayı piyasasına giriş yaptı.

Grafik, ayı piyasası diye tabir edilen düşüşlerin büyüklüğünü ve süresini göstermektedir.

Merkez bankalarının faiz politikalarının artırması ve artan resesyon endişesi olacaklara önceden zemin hazırlamış olsa da bu düşüş yatırımcılara sürpriz yaşattı. Buna paralel olarak dijital para birimlerindeki düşüş koronavirüs ve iklim değişikliği gibi dünyanın gündemini belirleyen konular arasına girdi. 

Peki kripto para piyasasında 2021 yılında yakalanan artış trendinin aksine yaşanan bu düşüş neden gerçekleşti ve gelecek dönemlerde kripto para piyasası nasıl şekillenecek? İşte cevapları...

"Temmuz ayında 18 bin ila 14 bin arası dip yapacak"

Quant Analyst'i Atilla Yurtseven'e göre yatırımcılar belirsizliklerden doğan korku ile hareket ediyor. Yurtseven, kripto para piyasalarını volatilite ve risk açısından en kritik piyasa olarak tanımlıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: "Temel anlamda FED'in 15 Haziran Çarşamba günü yapacağı açıklamada, yatırımcıların yüzde 80'lik kısmı 50 bp faiz artması yönünde. Bu beklentiler de belirsizliğin ve korkunun artmasında katalizör etkisi oluşturuyor."

Yurtseven'in beklentisi, en geç Temmuz gibi 18 bin ila 14 bin arası bir dip yapıp fiyatın akümüle olarak tekrar yukarı yöneleceği yönünde. Tam tarih vermenin pek mümkün olmadığını düşünen Atilla Yurtseven, "Lakin çok da uzun süreceğini zannetmiyorum. Bunun en büyük sebebi ise, altcoin'lerin şimdiden %90 ve daha fazla değer kaybetmesi" diye konuşuyor.

Yıl sonu beklentisine dair 2010 senesinden bugüne kadar elde olan 4000 günden fazla data ile bir istatistiksel analiz yaparak ortalama beklentisini ortaya koyuyor. Ona göre bu ortalama 42 bin seviyesine denk geliyor. Bunu teknik olarak  makul bir beklenti olarak tanımlıyor ve sözlerine şöyle devam ediyor:

Ben teknik ve istatistiksel olarak değerlendirebilirim sadece. Çok erken girmek yerine, datanın birikmesini bekler, analiz eder ve fiyatın düştüğü yerden alma taraftarıyım.Bir taraftan kripto para birimleri fiyat düşerken kademeli alınır, sabredilir, ve yükseldikçe kademeli olarak satılır. Her sabreden kazanamaz ancak kazananlar sabredenlerdir.

Bitcoin’e uzun vadeli bakılması gerekiyor

The Steve Group, CEO’su Derya Türker ise tüm dünyada artan faiz ve enflasyon, savaşların avrupaya yayılması, pandeminin yarattığı kriz ortamı ve daha bir çok olay tüm ekonomik araçları etkilediğini söyleyerek sözlerine başlıyor. Türker, volatil olan kripto para piyasası da bundan nasibini aldığını belirtiyor ve ekliyor: "Bir de üzerine önce LUNA ve dün akşam yaşanan Celcius krizi ise düşüşleri derinleştiriyor."

O, en başından beri bu tarz düşüş ve yükselişlerin ne zaman sonlanacağına dair net zaman vermemek gerektiği görüşünde... Ona göre 1 Bitcoin, 1 Bitcoin. Bu bağlamda 4 yıllık döngülere bakıldığında Bitcoin’den zarar eden hiç kimse olmadığını düşünüyor. Bu yüzden Bitcoin’e uzun vadeli bakılması gerektiğini kaydediyor.

Yıl sonuna yönelik tahminleri konusunda ise şöyle konuşuyor: "Ben hala 2022 yılı içerisinde Bitcoin’den yeni bir ATH bekliyorum. Süreç ne kadar olumsuz görünse de metrikler ve kurumsal yatırımların büyüklüğü bu görüşümü destekliyor. Bu tarz durumlarda bir süre izlemenin en faydalı yöntem olduğunu düşünüyorum."

Kripto paraların dışına Web3, metaverse, blockchain ve NFT'lerin birbirine bağlı, ayrılmaz birer zincir olduğunu söylüyor. Bunların dünyanın geleceğini oluşturduğunu düşünüyor. Bu yüzden Türkiye’de bu terimlerin iyi anlaşılması, insanların eğitimli olması ve geleceğin dünyasına hazırlanması için çalıştıklarını ifade ediyor ve sözlerini şöyle sonlandırıyor:

The Steve Group bunun için kuruldu. Steve Academy’de 47.000 kişiye ücretsiz eğitimleri bunun için verdik. Eğitimlerimiz artarak da devam edecek. Geçmişte defalarca kez gelişen teknolojileri kaçırmanın acısını yaşayan bir ülkeyiz. Şimdi tren kalkmadan trene binmek için elimizde bir fırsat var. Bu fırsatı iyi değerlendireceğimizi düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.