Şirketin yapay zekasının hayat bulduğunu düşünen Google mühendisi, ücretli izne çıkarıldı

Üzerinde çalıştığı yapay zekanın duyarlı hale geldiğini ve bir insan gibi düşünüp akıl yürüttüğünü iddia eden Google mühendisi Blake Lemoine, şirketin gizlilik politikalarını ihlal ettiği öne sürülerek ücretli idari izne çıkarıldı.
Şirketin yapay zekasının hayat bulduğunu düşünen Google mühendisi, ücretli izne çıkarıldı

Üzerinde çalıştığı yapay zekanın duyarlı hale geldiğini ve bir insan gibi düşünüp akıl yürüttüğünü iddia eden Google mühendisi Blake Lemoine, şirketin gizlilik politikalarını ihlal ettiği öne sürülerek ücretli idari izne çıkarıldı. Blake Lemoine, LaMDA modelinin ayrımcı bir dil mi yoksa nefret söylemi mi üretip üretmediğini test ediyordu.

Lemoine, geçen sonbahardan bu yana üzerinde çalıştığı sistemin, hem bir insan çocuğuna eş değer algılara hem de aynı oranda düşünce ve duyguları ifade etme becerisine sahip olduğunu açıklamıştı. Mühendis, kurdukları bu sistemin bir bilgisayar programı olduğunu bilmeseydi, konuştuğu kişinin 7-8 yaşında bir çocuk olduğunu düşünebileceğini söylemişti. 

Mühendisin endişelerinin, yapay zeka sisteminin kendi hakları ve robotik etiği hakkında ürettiğini gördüğü ikna edici yanıtlardan kaynaklandığı bildirildi. Zira Blake Lemoine, LaMDA'nın kendisini haklar ve kişilik hakkında konuşmalara dahil ettiğini söylemiş ve bu bulgularını nisan ayında "Is LaMDA Sentient?" (LaMDA duyarlı mı?) başlıklı bir GoogleDoc'ta şirket yöneticileriyle paylaşmıştı. 

LaMBDa, geçtiğimiz yıl gerçekleşen Google I/O'da tanıtılmıştı. Şirket, bu sistem ile yapay zeka asistanlarının daha doğal konuşmalar yapmalarını istediğini belirtmişti.

Google'dan bir sözcü, LaMDA'nın duyarlı olduğuna dair kanıt olmadığını söyledi. Sözcü, bu sistemlerin milyonlarca cümlede bulunan değiş tokuş türlerini taklit ettiğini ve herhangi bir fantastik konuyu anlatabilme yeteneğine sahip olduğunu açıkladı. Konuyla ilgili görüşlerini dile getiren Washington Üniversitesi profesörü Emily M. Bender, “Artık akılsızca kelimeler üretebilen makinelerimiz var, ancak onların arkasında bir akıl hayal etmekten nasıl vazgeçeceğimizi öğrenemedik.” dedi.

Lemoine, endişelerine rağmen gelecekte yapay zeka üzerinde çalışmaya devam etmeyi planladığını söyledi.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.