Workup Girişimcilik Programı’nın 9. dönem Demo Day'inde konuşan Türkiye İş Bankası CEO'su Hakan Aran, Workup'ın bu işe başladığı günden bugüne 5 yılın keyifle geçtiğini dile getirdi. Adnan Bali ve Yalçın sezeni öncülüğünden dolayı kutlayan Aran, "9.uncu dönem mezunlarımızı veriyorsak o günkü kararlılığın ve öncülüğün neticesidir. " dedi.
Workup Agri'nin çevik çalışma düzeni
Workup'ın bir kardeşi daha olduğunu hatırlatan Aran, Workup Agri'nin ilk mezunlarını verdiğini açıkladı. Bu kapsamda Demoday'de sunum yapan girişimlerin 6’sının Workup, 5’inin ise Workup Agri programından çıktığını belirtelim. Konuşmasında çevik çalışma kültürüne ve farklı disiplinlerin bir araya gelerek çalışmasına dikkat çeken Aran, dikey ihtisaslaşma yerine yatay çalışma düzeninin, inovasyonu artırdığını ifade etti.
Bu bağlamda ziraat mühendisleri ve enerji mühendislerinin bir arada çalışmasının sürdürülebilirlik konusunda uzmanlık yaratabildiğini aktardı. Kişilerin tek başlarına ne kadar uzmanlaşmış olurlarsa olsunlar başkası ile bir araya gelerek çalışmadığında o yaratıcılığın ortaya çıkmadığını belirtti. Workup Agri'de sulama teknikleri, temiz su kaynakları ve üretim kalitesinin artırılması üzerine çalışıldığını da sözlerine ekledi.
"Tarım ihtisas şubesi açacağız"
Önümüzdeki hafta tarım ihtisas şubesi açacaklarını duyuran Aran, bu alanda ekibin finansman ihtiyaçlarını karşılamak üzere harekete geçeceklerini ifade etti. Aran "İş Bankası'nı farklı odak alanlarını yaratırken göreceksiniz" dedi.
35 Workup girişimi 12 milyon dolarlık yatırım aldı
Workup, bu dokuzuncu dönem ile birlikte mezun sayısını 81'den 92'ye mezuna çıkardı. Önceki dönemlerden 81 girişimin 51'i ise yoluna devam etmekte. Son olarak 35 Workup girişiminin 12 milyon dolarlık yatırım aldığını belirtelim. Aran bu konuda; "Yatırım almak demek inşa etmek istedikleri geleceğe inananlar var demek" yorumunda bulundu.
Başlangıç gününden mezuniyet gününe uzanan süreçte Türkiye İş Bankası 5 girişim ile ortak çalışma yaparken, 3 girişimin ürününü kullanmaya başladı.Abonelik sistemi ile çalışan bir girişimi ise çalışanlarına sunarak, 25 binlik potansiyel kullanıcı tabanı yarattı.
Ayrıca Workup girişimlerinden biri ile ortak bir ürün geliştirdiklerini dile getiren Aran, İş Bankası'nın girişimleri mentorlukla ve hızlandırma ile desteklemekle kalmıyor, uygunsa çalışanlarına müsaitse de müşterilerine tanıttığını ifade etti. Bununla beraber yeni nesil girişim sermayesi fonu kurarak ürününü aldıkları, gelecek gördükleri girişimleri Maxis ve yeni nesil girişim sermayesi fonu ile desteklerini ifade etti.
2022 yılının ilk çeyreğinde 49 yatırım turu ile 1.3 milyar dolarlık yatırım
Workup'ın sekizinci ve dokuzuncu dönemleri arasında Türkiye girişimcilik ekosistemindeki değişimlere de dikkat çeken aran 2022 yılının ilk çeyreğinde 49 yatırım turu ile 1.3 milyar dolarlık yatırım gerçekleştiğini hatırlattı. 2021’de 1.5 milyar doların biraz üzerinde yatırım alındığını da sözlerine ekledi.
İstanbul'un yatırımlar kapsamında Avrupa'da 4. Şehir konumuna geldiğini söyleyen Aran oyun dikeyinde ise 1. şehir olduğunu belirtti. İstanbul, bu sonuç ile girişimcilikte Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa ile aynı ligde yer almaya başladı.
Aran konuşmasında iki yeni iş birliğinden bahsetti. Bu kapsamda Koç Üniversitesi Girişimcilik Araştırma Merkezi ile birlikte hayata geçirdikleri sosyal etki odaklı programını detaylandırdı. Kworks ve Workup'ın güçlerini birleştirdiğine dikkat çekti. Ayrıca Türkiye Girişimcilik Vakfı ve Bilişim Vakfı ile sosyal etki fonu kurduklarını da hatırlattı.
Konuşmasında İş bankası ve Vehbi Koç Vakfı iş birliğine de yer veren Aran, 2018 yılından beri destek oldukları Arya Kadın Yatırım Platformu ile birlikte kurdukları yeni fonu duyuracaklarını açıkladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap