Merak edilen tüm özellikleri ile watchOS 9

WWDC 2022'de, watchOS 9 da tanıtıldı.
Merak edilen tüm özellikleri ile watchOS 9

Apple Watch kullanıcıları şimdi daha fazla saat kadranı arasından istediğini seçebilecek. Yeni saat kadranları daha fazla bilgi veren ve kişiselleştirme için daha geniş olanaklar tanıyan komplikasyonlarla geliyor.

Antrenman uygulaması, kullanıcıların antrenmanlarını bir sonraki seviyeye taşımalarına yardımcı oluyor. watchOS 9, Uyku uygulamasına getirdiği uyku evreleri ve FDA onaylı yeni AF Geçmişi özelliğiyle kullanıcılara kendi durumları hakkında daha detaylı bilgiler sunuyor. Yeni İlaçlar uygulaması kullanıcıların ilaçlarını gizlilikten ödün vermeden, rahat bir şekilde düzenlemelerini, anlamalarını ve takip etmelerini kolaylaştırıyor.

Antrenman uygulaması güncellendi

Apple Watch’un en popüler uygulamalarından biri olan Antrenman uygulaması güncellendi. Kullanıcıların yakından tanıdığı seans görünümünde, şimdi aralarında Digital Crown ile geçiş yapılabilen kolay okunabilir Antrenman Görünümleri yer alıyor. Bu sayede kullanıcılar farklı antrenman stillerine ait önemli ölçümleri görebiliyor.

Kişiye özel Sağlık verileriyle otomatik olarak hesaplanan veya manuel olarak oluşturulabilen Kalp Atış Hızı Bölgeleri ise antrenmanın yoğunluk düzeyini takip etmek için kullanılabiliyor. Tüm antrenman planlarında aralıklı antrenmanların önemli bir yeri vardır. watchOS 9’daki Antrenman uygulaması ile gelen Özel Antrenmanlar özelliği, çalışma ve dinlenme aralıkları içeren bir antrenman yapısı oluşturmak için kullanılabiliyor.  

Fitness uygulamasında hassas analizler sunan interaktif grafikler ve ek bilgiler yer alıyor

Tempo, güç, kalp atış hızı ve kadans gibi eklenebilen yeni uyarılar da kullanıcılara antrenman boyunca yol gösteriyor. Antrenman uygulaması, triatloncular için Çoklu Spor adında yeni bir antrenman türü sunuyor. Hareket sensörlerinden yararlanarak hareket düzenini algılayan bu antrenman türü; yüzme, bisiklet ve koşu antrenmanları arasında otomatik olarak geçiş yapıyor. Her antrenmanın sonunda, Fitness uygulamasındaki yeniden tasarlanan özet sayfasında hassas analizler sunan interaktif grafikler ve ek bilgiler görüntüleniyor.

watchOS 9 ile Fitness+ antrenmanları ekranında, kullanıcıların antrenmanlardan en iyi şekilde yararlanmalarına yardımcı olmak için antrenör koçluğuna ek olarak şimdi yönergeler de görüntüleniyor. Bu yönergeler arasında Yüksek Yoğunluklu Antrenman (HIIT), Bisiklet, Kürek ve Koşu Bandı için Yoğunluk; Kürek için Dakikada Çekilen Kürek Sayısı (SPM); Bisiklet için Dakikada Çevrilen Pedal Sayısı (RPM) ve Koşu Bandı ile yürüyenler ve koşanlar için Eğim yer alıyor. Apple TV sahibi olmayan Fitness+ aboneleri şimdi ekranda ölçüm sunan antrenman ve meditasyonları AirPlay kullanarak uyumlu üçüncü taraf televizyonlarda ve aygıtlarda izleyebiliyor. Böylece diledikleri zaman, diledikleri yerde antrenman yapabiliyorlar.

Uyku takibi özelliği

watchOS 9’un uyku takibi özelliği ise yeni eklenen uyku evreleri ile daha da fazla bilgi sunuyor. İvmeölçer ve kalp atış hızı sensöründen alınan sinyaller sayesinde Apple Watch, kullanıcıların REM, Yüzeyel veya Derin uyku evrelerine ne zaman geçtiğini algılayabiliyor. Kullanıcılar Apple Watch’taki Uyku uygulamasında uyku evreleriyle ilgili verileri görebiliyor, iPhone’daki Sağlık uygulamasında sunulan karşılaştırmalı uyku grafiklerinde ise uykuda geçirilen süre gibi daha ayrıntılı bilgilerin yanı sıra kalp atış hızı ve solunum hızı gibi ek ölçümlere erişebiliyor.

Sağlık geçmişi, doktorlar ve sağlık görevlileriyle PDF olarak paylaşılabilecek

Atriyal fibrilasyon tanısı konulmuş kullanıcılar, watchOS 9’daki FDA onaylı AF Geçmişi özelliğini etkinleştirdiklerinde kalp ritminin ne sıklıkta atriyal fibrilasyon belirtileri gösterdiğine dair tahminleri görebiliyor, böylece kendi durumları hakkında daha ayrıntılı bilgiler edinebiliyor. Bunun yanı sıra kullanıcılar, zaman içindeki sıklığı anlamalarına yardımcı olacak haftalık bildirimler de alacak ve Sağlık uygulamasında veri geçmişini ayrıntılarıyla görebilecek. Bu veriler arasında uyku, alkol tüketimi ve egzersiz gibi atriyal fibrilasyonu etkileyebilen yaşam tarzı etkenleri yer alacak.

Kullanıcılar ayrıntılı atriyal fibrilasyon geçmişlerini ve yaşam tarzı etkenlerini içeren, daha bilinçli görüşmeler yapabilmek için doktorlar ve sağlık görevlileriyle kolayca paylaşabilecekleri bir PDF belgesini de aygıtlarına indirebiliyor.

İlaçlar uygulaması ile ilaç takibi yapılabilecek

Apple Watch ve iPhone’daki yeni İlaçlar deneyimi kullanıcıların ilaçları, vitaminleri ve besin takviyelerini kontrol ve takip etmelerine yardımcı oluyor. Bu deneyim sayesinde kullanıcılar ilaç listeleri hazırlayıp programlar ve anımsatıcılar oluşturabiliyor ve Sağlık uygulamasında ilaçlarıyla ilgili bilgileri görebiliyor. Apple Watch’taki İlaçlar uygulaması kullanıcıların ilaçlarını, diledikleri zaman, diledikleri yerde rahat bir şekilde ve gizlilikten ödün vermeden takip etmelerini kolaylaştırıyor. Günde birden fazla kez, haftada bir veya gerektiğinde alınan ilaçlar için özel programlar oluşturulabiliyor ve kullanıcılar, ilaçlarını takip etmek için anımsatıcılar ayarlayabiliyor. ABD’deki kullanıcılar, aldıkları ilaçlarla ilgili olası kritik öneme sahip etkileşimler olduğunda uyarı alabiliyor.

watchOS 9'un gizlilik özellikleri

Kullanıcının iPhone’u parola, Touch ID veya Face ID ile kilitli durumdayken, Tıbbi Kimlik’e eklenenler hariç Sağlık uygulamasındaki tüm sağlık ve fitness verileri şifreleniyor. iCloud’da yedeklenen tüm Sağlık verileri hem aktarılırken hem de Apple sunucularında saklanırken aynı şifreleme işleminden geçiyor.

watchOS 9’un geliştirici beta sürümü bugünden itibaren developer.apple.com sayfasında Apple Geliştirici Programı üyelerine sunulacak. Halka açık beta sürümü ise gelecek ay beta.apple.com adresinde watchOS kullanıcılarına sunulacak. watchOS 9, iOS 16 yüklü iPhone 8 veya daha yeni bir iPhone modeliyle ya da iPhone SE (ikinci nesil) veya daha yeni bir iPhone SE modeliyle eşleştirilmiş Apple Watch Series 4 veya daha yeni Apple Watch modelleri için bu sonbaharda ücretsiz yazılım güncellemesi olarak sunulacak. Bazı özellikler her bölgede veya dilde ya da her aygıtta kullanılamayabilecek ve özellikler değiştirilebilecek.

Türkiye İş Bankası'nın katkılarıyla her ayrıntısını sizlere aktardığımız tüm haberlere WWDC 2022'den ulaşabilirsiniz.

İşCep’ten İş Bankası müşterisi olun
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.