NFT devrimi pek çok sanatçının, topluluklar yoluyla kendini fonlamasının yolunu açarken pek çok sanatçıyı da emek hırsızlığıyla karşı karşıya bıraktı. Hatta hatırlarsanız geçtiğimiz günlerde OpenSea'nin "Copymints" olarak tanınan kopya NFT problemini platformundaki yaratıcı toplulukları kötü anlamda etkilemeden çözmek istediğini aktarmıştık. Aynı şekilde geçtiğimiz aylarda Adobe de Content Authenticity Initiative ile deepfake içeriklerin ve manipüle edilen görsellerin önüne geçmek için eserin özgünlüğünü kanıtlamak üzere harekete geçti.
DeviantArt da Kopya NFT'lerle mücadele kapsamında 2021'in Temmuz ayında DeviantArt Protect özelliğini duyurdu. DeviantArt Protect ile platformdaki sanatçıların eserleri, başka kullanıcılar tarafından NFT pazar yerlerinde yayınlandığında Deviandart bu durumu tespit ederek eser sahibine bildiriyor. Makine öğrenimi modellerinden destek alan DeviantArt Protect, ERC721 ve ERC1155 sözleşmelerinden yararlanan NFT tokenlerı tarıyor. Böylece sanatçılar söz konusu pazar yerinden eserin kaldırılmasını talep edebiliyor.
DeviantArt Protect nasıl çalışıyor?
Şirket, yakın zamanda DeviantArt Protect'i güncelleyerek, çalışma kapsamını genişletti. Bundan böyle DeviantArt kullanıcıları dışındaki kişiler de bu araçtan faydalanabilecek. Bu yeni güncelleme ile sanatçılar, DeviantArt Protect'e boyutları toplamda 2 GB'ı aşmayacak 10 görsel yükleyebiliyor. Eğer arzu ederseniz ayda 3.95 dolara DeviantArt Protect'in Core hizmetinden faydalanarak, araca 50 GB'a tekabül eden 1000 görsel yükleyebiliyorsunuz.
Bu işlemin ardından araç, Ethereum, Klaytn, Polygon, Arbitrum, Optimism, Palm, Tezos ve Flow blok zincirlerinde herhangi bir eşleşme olup olmadığını kontrol ediyor. Bir eşleşme halinde ise sanatçılar 1998 yılında yürürlüğe giren Dijital Milenyum Telif Kanunu'ndan (DMCA) faydalanarak, eseri platformdan kaldırma sürecini başlatıyor.
Eserler görünüm olarak pazar yerlerinden kaldırılsa da, aslında blok zincirde tutulan bir eserin kaldırılması pek de söz konusu değil. Her ne kadar 2019 yılında Humboldt Üniversitesi'nden Martin Florian, Sophie Beaucamp, Sebastian Henningsen ve Björn Scheuermann blok zincir node'larından işlevselliği koruyan bir şekilde verilerin yerel olarak silinmesine (FPLE) dair araştırmalar yapsa da; merkeziyetsiz yapısı nedeniyle blockchain'de tutulan verilerin tamamının silinmesinin mümkün olmadığını belirtelim.
DeviantArt CMO'su Liat Gurwicz, web3'ün içerik üreticiler ve yaratıcı kişiler için fırsatlar sunduğunu ve vaatlerde bulunduğunu belirtirken, şu an için sanatçıların bu fırsatların yanı sıra kopyacılık ve dolandırıcılıkla mücadele ettiğini dile getirdi. Önümüzdeki dönemde hem NFT Pazar yerlerinin hem de sanat platformlarının NFT kopyalama faaliyetlerinin önüne geçmek için daha fazla araç ve çözüm ile karşımıza çıkacağını söyleyebiliriz.