Apple, kendi çip sırlarını çalmak isteyen Rivos adlı girişime ve eski çalışanlarına dava açtı

Apple, kendi çiplerine dair bilgileri çalmak üzere mühendislerle anlaştığı iddia edilen Rivos'a ve eski çalışanları Bhasi Kaithamana ve Ricky Wen'e dava açtı.
Apple, kendi çip sırlarını çalmak isteyen Rivos adlı girişime ve eski çalışanlarına dava açtı

Silikon Vadisi devi Apple, geliştirdiği teknolojilerin yanı sıra çeşitli sansasyonel olaylarla da karşımıza çıkmaya devam ediyor. Şirketin son olayı ise hırsızlık nedeniyle açtığı bir dava. Davaya göre Rivos'un, henüz hakkında pek de bilgi bulunmayan bir girişimin, Apple'ın çiplerine dair bilgileri çalmak üzere şirketin mühendisleriyle anlaştığı iddia ediliyor. Davadaki isim sadece Rivos'la da sınırlı değil, teknoloji devi Rivos'un yanı sıra iki eski Apple çalışanı Bhasi Kaithamana ve Ricky Wen'e de dava açtı. 

Söz konusu dava, şirketin Apple çalışanlarını cezbetmek ve şirketten ayrılmadan önce gizli belgeleri kopyalamaya teşvik etmek için koordineli bir kampanya düzenlediğini iddia ediyor. Bu olay ayrıca, bahsi geçen çalışanların Apple ile olan sözleşmelerini ihlal ettikleri anlamına da geliyor.

Davada adı geçen Apple'ın eski çalışanları Bhasi Kaithamana ve Ricky Wen, uzun yıllar boyunca Apple mühendisleri olarak çalıştı. Kaithamana şirket için yaklaşık sekiz yıl, Wen ise yaklaşık 14 yıl çalışmıştı. Her ikisi de özel bilgileri açıklamalarını yasaklayan bir fikri mülkiyet anlaşması imzalamıştı. Apple, Kaithamana'nın şirketten ayrılmadan önce bazı elektronik tablo, sunum ve metin dosyalarını "APPLE_WORK_DOCS" adı altında harici bir USB sürücüsüne kopyaladığını iddia ediyor. Wen'in de, Apple'ın yayınlanmamış SoC tasarımlarıyla ilgili dosyalar da dahil olmak üzere, Apple ticari sırlarıyla ilgili dosyalara eriştiği ve ardından ayrılmadan hemen önce şirket tarafından verilen bilgisayarının sabit diskinin bir kopyasını oluşturduğu iddia ediliyor.

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şu anda Rivos hakkında pek bir bilgi bulunmuyor, ancak Mayıs 2021'de hayata geçirilen şirketin uzun bir süre gizli modda faaliyet gösterdiğini söylemek mümkün. Rivos, iş ilanlarında öncelikli olarak silikon mühendislerini hedefliyor. Apple ise girişimin kendi çipleriyle rekabet edecek çipler tasarlamak istediğini söylüyor ve şirket, Rivos'un bunu tescilli Apple bilgileriyle yaptığına, yani kendisinden bilgi çalarak yaptığına inanıyor. Apple, Rivos'un, şirketin çalışanlarını işten ayrılmadan önce kendi teknolojisiyle ilgili belgeleri kopyalamaya teşvik ettiğini söylüyor.

Dava açılmadan önce Apple'ın Rivos'a bir mektup gönderdiği, ancak şirketin buna dönmediği de belirtiliyor. Söz konusu davanın nasıl ilerleyeceğini ve sonuçlanacağını, ilerleyen dönemde hep birlikte göreceğiz. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.