PwC aktardı: NFT işlemlerinde öne çıkan veriler

PwC'nin NFT odaklı yeni makalesinde NFT pazar büyüklüğü, koleksiyonerlerin pazardaki konumu, NFT'lerde değer artışı ve NFT pazarında arz talep dengesi gibi öne çıkan verileri sizlerle paylaşıyoruz. 
PwC aktardı: NFT işlemlerinde öne çıkan veriler

Geçtiğimiz günlerde PwC ve Oggusto iş birliğinde düzenlenen lüks markalar için Metaverse etkinliğini sizlere aktarmıştık. Müşteri portföyündeki şirketlere NFT ve Metaverse devriminde yol göstermeyi amaçlayan PwC, sitesinde NFT odaklı yeni bir yayına yer verdi. Paylaşılan makaleden önce çıkan verileri sizlerle paylaşıyoruz. 

Pazar büyüklüğü 

Makalede paylaşılan verilere göre NFT pazarları; 2019’da 64 milyar ABD doları ve 2020’de yaklaşık 50 milyar ABD doları değerindeki geleneksel sanat pazarlarıyla karşılaştırıldığında çok küçüktü, ancak olağanüstü bir büyüme yaşadı.

NFT pazarı, 2020’de 100 milyon ABD dolarından 2021’in ilk yarısında 2 milyar ABD dolarına daha sonra ise 2021’in ilk 9 ayında 22 milyar ABD dolarına ulaştı.

Koleksiyonerlerin pazardaki konumu

Makalede paylaşılan verilere göre, koleksiyoncuların ilk yüzde 20’si hem pazar değeri hem de NFT’lerin sayısı bakımından pazarın büyük çoğunluğuna sahip. Bu noktada pareto ilkesine dikkat çeken makale,  büyük koleksiyoncuların pazara hâkim durumda olduğunu belirtiyor. Bu bağlamda koleksiyonculara ait cüzdanların yüzde 2’si NFT’lerin yüzde 50’sine sahip.

NFT'lerde değer artışı 

Makalede paylaşılan bilgilere göre, NFT alımı kapsamında ilk 5 işlem incelendiğinde, bir NFT’nin ortalama işlem değerinin önceki işleme göre yaklaşık yüzde 60 oranında dolar bazında arttığı görülüyor.

NFT pazarında arz talep dengesi 

PwC makalesinde NFT pazarlarının yalnızca geleneksel sanat pazarlarındaki arzın bir kısmını NFT piyasalarına kaydırmakla kalmadığı, 175 milyar ABD doları değerindeki oyun sektörü gibi daha geniş eğlence pazarlarından da bir arz getirdiği vurgulanıyor. Böylece pazar, kendi arz ve talebini oluşturdu. Makaleye göre, arz ve talebin geleneksel sanat pazarlarından NFT pazarlarına kayması, pazarın kendi büyümesine kıyasla çok daha sınırlı oldu.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.