Türkiye'de e-ticaret hacminin 2021 yılında yüzde 69 artış ile 381.5 milyar TL'ye ulaştığı haberini sizlerle paylaşmıştık. Aslında e-ticaret bir süredir ciddi anlamda yükselişte ve bunun en önemli nedenlerinden biri hiç şüphesiz pandemi. Covid-19 salgını ile e-ticaret hacmi, sadece globalde değil, ülkemizde de ciddi anlamda arttı ve her geçen gün artmaya devam ediyor.
Ancak kimi kullanıcı e-ticaret söz konusu olduğu zaman ne pazar yerlerine ne de satıcılara güvenebiliyor. Kullanıcıların en büyük korkularından biri, binlerce lira vererek aldığı ürünlerin sahte çıkacak olması korkusu. Ticaret Bakanlığı, şimdi e-ticaret sektöründe alacağı önlemler ile hem bunun önüne geçecek hem de pazar yerlerinin haksız rekabetini önleyecek. Bu kapsamda neler yapılacağına hep birlikte göz atalım.
E-ticarette haksız rekabet engellenecek
Ticaret Bakanlığının iki ana başlıkta yürütülen çalışmasına göre ilk olarak e-ticarette haksız rekabetin ve tekelleşmenin önüne geçmek için bazı önlemler alınacak. Buna göre ilk yapılacak olan piyasadaki rakipleri dışlayıcı şekilde tanıtım faaliyetlerinde bulunulamayacak olması. Ayrıca e-ticaret pazar yerlerinin elde ettiği verileri kullanarak bünyesindeki satıcılarla haksız rekabet etmesi de engellenecek. Bunun örneğini geçtiğimiz yıl yaşamıştık. Trendyol, kendi markalarını öne çıkarmakla suçlandığı için olay Rekabet Kurulu'na taşınmıştı. Konuyla ilgili detaylara buradan ulaşabilirsiniz.
Haksız rekabet konusunda Ticaret Bakanlığının adımları bunlarla da sınırlı olmayacak. Bundan böyle e-ticaret pazar yerleri kendini haksız bir şekilde sıralamada ön plana çıkaramayacak ve satıcılar arasında ayrım yapmayacak. Ayrıca e-ticaret pazar yerlerinin faaliyet alanları belirlenecek.
Taklit ürün satışlarının önüne geçilecek
Ticaret Bakanlığının bir diğer gündemi ise taklit ürün satışları. Buna göre e-ticaret pazar yerlerinde taklit ürün satışı ve hukuka aykırı içerikler engellenecek. Satıcılar sadece bir e-ticaret pazar yerinde faaliyet göstermek zorunda kalmayacak ve e-ticaret pazar yerleri satıcıları da belirli bir kişiden mal veya hizmet teminine zorlayamayacak.
E-ticaret pazar yerleri tarafından satıcılara yapılacak ödemeler artık daha kısa sürede yapılacak. E-ticaret pazar yerleri ve satıcılar arasındaki sözleşmelerde haksız şartlara yer verilemeyecek ve e-ticaret pazar yerlerince tek taraflı değişiklik yapılamayacak. Hizmet verilmeden haksız şekilde satıcılardan bedel alınması engellenecek. Satıcılar kendilerine ait verileri diledikleri zaman diğer e-ticaret pazar yerlerine taşıyabilecek.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap