İş Sanat'ın Decentraland sergisinin detayları: NFT tablolar, NFT biletler ve AR özellikleri

“Tablolarla Boğaziçi’nde Bir Gezinti” sergisi Decentraland platformunda gösterime sunulacak. Ön gösterime özel NFT davetiyelerin yanında tablolar da NFT formatında sergilenecek. Sergi, AR özellikleriyle dikkat çekiyor.
İş Sanat'ın Decentraland sergisinin detayları: NFT tablolar, NFT biletler ve AR özellikleri

Türkiye İş Bankası’nın 1940’lardan bu yana oluşturduğu zengin resim koleksiyonundan özel bir seçkiyle hazırlanan NFT sergisi, Metaverse’te sanatseverlerle buluşacak. Bu noktada fiziksel eserlerin ev sahipliği kurumun Beyoğlu’ndaki tarihi binasında konumlanan bir müzede yer alacağını belirtelim.

“Tablolarla Boğaziçi’nde Bir Gezinti” adı verilen sergi Decentraland platformunda sunulacak. Sergide, İş Bankası Resim Koleksiyonu’nda yer alan Hikmet Onat, Şeref Akdik, Zeki Faik İzer, Feyhaman Duran, İbrahim Safi, İbrahim Çallı, Cevat Erkul, Hulusi Mercan, Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Halil Paşa gibi usta ressamların eserleri yer alıyor. İstanbul’un maviliklerinin ve kıyılarının resmedildiği tablolar, NFT olarak ziyaretçilerle buluşturulacak. 

Serginin küratörlüğünü ise İş Bankası’nın şu an için çalışmaları devam eden resim müzesinin kurucu küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu üstleniyor.

Ön gösterime özel NFT davetiyeler

Söz konusu serginin ön gösterimi  5 - 7 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu noktada ön gösterimin, sınırlı sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirileceğini belirtelim. Ön gösterime katılmak için gerekli NFT davetiyeleri 4 Nisan Pazartesi gününe kadar metaverse.issanat.com.tr üzerinden temin edilebiliyorsunuz.

NFT davetiyelerin, blokzincir teknolojisinin akıllı kontratlarda kullanımı ile bin adetle sınırlı şekilde ön gösterime özel olarak üretildiğini belirtelim. NFT davetiyelerin alınabilmesi için kurumun internet sitesi ile cüzdanınız arasında bağlantı kurmanız gerekiyor. Metamask cüzdanlarınız ile doğrudan bağlantı kurabilirken, WalletConnect üzerinden de bağlantı sağlayabileceğinizi söyleyelim. 

Davetiye alımı gerçekleştirdikten sonra, NFT davetiyenizi token olarak cüzdanınızda görüntüleyebilmek için, cüzdanınızın Polygon ağına bağlı olması ve “ISSANAT Token” bilgilerinin içeri aktarılması gerekiyor. Bununla birlikte tarayıcınızda Metamask eklentisinin kurulu olması gerektiğini de ekleyelim. 

Cüzdanınıza transfer edilmiş NFT davetiyenizi, yine cüzdanınızla ilişkili olan OpenSea hesabınız üzerinden görüntülemeniz mümkün.

Decentraland sergisi ve AR özellikleri detayları

Tablolarla Boğaziçi’nde Bir Gezinti sergisi, ön gösterimin ardından 8 - 20 Nisan tarihleri arası NFT davetiye sahibi olma koşulu aranmaksızın Decentraland'te tüm ziyaretçilerin katılımına açık olacak.

Sergide artırılmış gerçeklik uygulamalarının da kullanılacağını belirtelim. Bu sayede dijital ortamda sergilenen NFT eserler, fiziksel ve dijital deneyim ile birleştirilecek. Serginin teknolojik kurgusu İş Bankası ve teknoloji iştiraki Softtech’in Türkiye ve Çin’deki inovasyon merkezlerinin iş birliği ile hazırlandı.

Serginin her iki katında da bulunan ve AR logosunu içeren QR kodların taraması ile artırılmış gerçeklik deneyimini başlatmak mümkün. Deneyim başlatıldıktan sonra cep telefonu veya akıllı cihaz kamerasını dilediğiniz tabloya yönelterek, bu tabloyu evinizde veya ofisinizde istediğiniz yere yerleştirebilirsiniz. Böylece Metaverse deneyimine ek olarak AR kurgusu ile sergiyi fizikselde de deneyimleyebileceksiniz.

İş Bankası Kurumsal İletişim Müdürü Gül Meltem Atılgan sergiye ilişkin yaptığı açıklamada, finansal faaliyetlerin yanı sıra eğitim, çevre ve kültür sanat alanında ülkemizin toplumsal hayatına değer katan öncü projelere imza atmaktan mutluluk duyduklarını vurguladı: 

“Türkiye’de dijital bankacılık, açık bankacılık alanında en iyi uygulamaları çok boyutlu olarak sunuyor, pek çok ilki gerçekleştiriyoruz. Bu alandaki güçlü yetkinliklerimizi toplumsal katkı anlayışımız çerçevesinde inovatif projelerde de kullanıyoruz. Sanat Eserleri Koleksiyonumuza 9 Aralık 1940 tarihinde 1 envanter numarası ile kaydedilen Hikmet Onat’a ait ‘Peyzaj – Ortaköy’ isimli eseri geçtiğimiz aylarda NFT’ye çevirmiş ve bu alandaki çalışmalarımızı başlatmıştık. Şimdi de Bankamızın sanat ve müzecilik çalışmalarını sürdüren İş Sanat ile teknoloji ekiplerimizin işbirliğinde oluşturulan NFT sergisini Metaverse’te hayata geçiriyoruz.”

İstanbul Boğazı’na usta ressamların gözünden bakış

Serginin küratörü Prof. Dr. Gül İrepoğlu ise İş Bankası’nın Beyoğlu’ndaki tarihi binasında restorasyon inşaatına ve Müze çatısı altında sanatseverlerle buluşacak ilk sergilerin seçkisine dair çalışmaları sürdürdüklerini belirtti: 

“Tarih boyunca büyüleyici güzelliğiyle hayranlık uyandıran İstanbul’un ve bu güzelliğin zirvesi olan Boğaziçi’nden Türkiye İş Bankası Resim Koleksiyonu’ndaki usta ressamların peşine takılıp, onların gözüyle, onların izlenimleriyle eski Boğaziçi görünümlerine bakarak, bir sanal vapurda kıyı kıyı birlikte yol alacağımız bir sergi hazırladık” 

Türkiye İş Bankası gibi köklü bir kurumun eserlerini Decentraland'te sergilemesi ve bu sergiye ön gösterim kurgusu eklemesi değerli. Özellikle fiziksel müzenin restorasyon çalışması döneminde eserlerini Metaverse'e taşıyan kurum, müzeyi öne çıkarmanın yeni bir yolunu da keşfetmiş oluyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.