Kargo ve e-ticaret sektörlerinin "geldik, evde yoktunuz" çözümü: Teslimat noktaları

Teslimat noktalarına olan talep son dönemde fazlasıyla artmış durumda. Biz de hangi e-ticaret ve kargo şirketlerinin bu hizmeti, nasıl verdiğini derledik.
Kargo ve e-ticaret sektörlerinin

Pandemi ile birlikte dijital dönüşüm hayatın her alanında hızlandı. Bu süreçte iş yapış şekilleri, toplantılar, alışkanlıklar ve birçok şey değişti; tıpkı alışveriş tercihlerinde olduğu gibi. E-ticaret aslında 90'ların ortasından beri bir şekilde hayatlarımızda yer alıyor. Ancak e-ticaret hacmi, hem globalde hem de ülkemizde son dönemde öyle arttı ki bu sektörün miladı için pandemiyi baz almamız kesinlikle sırıtmayacaktır. 

TÜSİAD ve Deloitte Digital iş birliği ile hazırlanan e-Ticaret Raporu'na da baktığımızda 2020 yılı itibarıyla Çin'in 2.29 trilyon dolar tutarında e-ticaret satışı ile e-ticaret pazarının en güçlü oyuncusu olduğunu görüyoruz. 794.5 milyar dolar ile ABD ikinci sırada yer alıyor. Rapora göre 2021 yılının ilk yarısında ülkemizde e-ticaret hacmi 161 milyar TL olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 49 oranında büyüme yaşandı. Yani sadece Türkiye'de değil, tüm dünyada e-ticaret eğilimi artmış durumda. Veriler gösteriyor ki e-ticaret hacmindeki bu yükseliş istikrarlı bir şekilde büyümesini sürdürüyor ve ilerleyen dönemde de sürmeye devam edecek gibi duruyor.

E-ticarete olan talebin artması ekosisteme entegre diğer sektörleri de etkiliyor ve bunlardan en önemlisi hiç şüphesiz kargo sektörü. Zira e-Ticaret Raporu, küresel e-ticaret lojistik pazarının, 2020'de yüzde 27.3 oranında büyüdüğünü; bu pazarın 2020-2025 yılları arasında yüzde 8.6 oranında birleşik büyüme göstereceğini öngörüyor. Lojistik piyasasının 2025 yılına kadar 557 milyar euroya ulaşacağı düşünülüyor. Durum böyle olunca ülkemizde de kargo ve teslimat konusunda yeni adımlar atılıyor.

E-ticaret ekosisteminin tüketici tarafında yer alan biri olarak kargo ve teslimat konusunu düşündüğümde öne çıkan belli başlı taleplerim olduğunu söyleyebilirim. Kargomun zamanında ve düzgün bir şekilde teslim edilmesi fazlasıyla önemli, fakat en önemlisi bir kargo şirketinin ya da yaptığım alışverişin benim zamanımı çalmayacak olması, yani beni bir noktaya hapsetmemesi. Bu noktada son dönemde hem e-ticaret hem de kargo şirketlerinin "teslimat noktası" çözümlerinin gerçekten hayat kurtardığını söylemek mümkün. Çünkü teslimat noktaları sayesinde kişiler evde kargo beklemek zorunda kalmıyor, kargolar alışveriş sırasında seçilen teslimat noktasına iletiyor ve kişiler müsait olduklarında gidip o noktalardan kargolarını alabiliyorlar. 

Teslimat noktalarına olan talep bu denli artınca biz de hangi e-ticaret ve kargo şirketlerinin bu hizmeti verdiğini derledik. Gelin, şirketlerin teslimat noktalarına yaklaşımına hep birlikte göz atalım.

Trendyol:

Trendyol'un teslimat noktası hizmetinin adı "Gel Al Noktası". Gel Al Noktaları, kullanıcıların siparişlerini anlaşmalı noktalardan veya Trendyol Kargo Otomatı'ndan alabilecekleri bir sistem. Anlaşmalı noktaların çalışma saatleri değişiklik gösterse de Trendyol Kargo Otomatları 7/24 hizmet veriyor. Yani Trendyol'dan bir sipariş verdiğinizde ve adres seçimi sırasında Gel Al Noktası seçtiğinizde, kargonuzu dilediğiniz saatte alabilme imkanına sahipsiniz. Bu hizmeti kullanmak için siparişi oluştururken teslimat yöntemi olarak adrese en yakın Gel Al Noktası'nı seçiliyor; sipariş teslim edildikten sonra kullanıcıya SMS gidiyor ve sipariş 3 gün içinde teslim alınabiliyor. 

Trendyol, Gel Al Kargo Otomatları hizmetinde PTT, Yurtiçi Kargo ve Aras Kargo ile iş birliği yapıyor. Gel Al Kargo şubelerinde ise Yurtiçi Kargo şubeleri, Sendeo noktaları, PTT şubeleri, MNG Kargo esnaf ve şubeleri, Sürat Kargo şubeleri, Aras Kargo şubeleri ve esnaflar ile hizmet veriliyor. 

Gel Al Noktaları hizmetinde öne çıkan bazı ayrıntılar da var. Buna göre hizmet yalnızca belirli satıcılar ve kategoriler için geçerli, ayrıca 1500 TL üzerindeki siparişlere Gel Al hizmeti sunulmuyor. Büyük hacimli siparişler kapsam dışı kalırken Gel Al noktaları kapasiteleri nedeniyle her zaman hizmet veremeyebiliyor. 

Hepsiburada:

Hepsiburada, Hepsimat ile teslimat noktası hizmeti veriyor. Hepsimat, Hepsiburada’dan satın aldığınız ürünleri teslim alabileceğiniz Türkiye’nin çeşitli yerlerinde konumlandırılmış sabit adresler. Hepsimat Teslimat Noktaları’nı seçili AVM'ler, Workinton, Sendeo noktaları, Vestel şubeleri, Petrol Ofisi noktaları, MNG esnaf ve kargo şubeleri, PTT kargomatları, HepsiJET şubeleri, Papa Johns noktaları ve esnaf iş yerlerinde bulabilmek mümkün. 

Hepsiburada'nın Hepsimat hizmetini kurtarmak için sepeti oluşturup "Alışverişi Tamamla" butonuna tıkladıktan sonra teslimat bilgileri sayfasında "Teslimat noktasına gönder" sekmesine geçilmesi ve teslimat noktaları arasından kişiye uygun olanın seçilmesi yeterli oluyor. Akabinde teslim alacak kişinin bilgileri giriliyor ve sipariş, Hepsimat Teslimat Noktası'na ulaştıktan sonra 3 gün içerisinde gönderilen SMS doğrulama kodu gösterilerek teslim alınabiliyor. 

Hepsiburada, Türkiye'nin birçok ilinde bu hizmeti sunuyor. Bu linkten Hepsimat noktalarını görebilirsiniz.

n11.com:

n11.com da teslimat noktası hizmeti sunan e-ticaret platformlarından. n11.com'da sipariş aşamasında ödeme kısmına geçmeden önce adresinizi seçerken "teslimat noktası" kısmına tıkladığınızda adresinize en yakın teslimat noktası veya noktalarını görebiliyorsunuz. Sepetim sayfasında istediğiniz adresi girip listeden seçiminizi yaptıktan sonra siparişiniz ulaştığında size gönderilen SMS’teki bilgileri takip ederek 3 gün içerisinde siparişinizi teslim alabiliyorsunuz. Siparişinizi oluşturduktan sonra adresi değiştiremiyorsunuz. 

n11.com'un teslimat noktalarını anlaşmalı esnaf, market, benzin istasyonu, kargo şubesi ve zincir mağazalar oluşturuyor. Teslimat dolapları ise siparişlerinizi 7/24 teslim alabileceğiniz akıllı kargo otomatları olarak hizmet veriyor. n11.com, teslimat dolaplarında EasyPoint ile çalışıyor. 

Amazon:

Kolay Gelsin adlı kargo firmasıyla çalışarak halihazırda gönülleri kazanan Amazon, aynı zamanda Amazon Hub Counter ile teslimat noktası hizmeti de sunuyor. Amazon Hub Counter teslimat seçeneği, Amazon.com.tr siparişleriniz için teslimat adresi olarak bir perakende mağaza konumunu seçmenize olanak tanıyor. Paketin ev veya iş adresiniz yerine Amazon Hub Counter noktasına teslim edilmesini seçebiliyor ve paketi dilediğiniz zaman kendiniz teslim alabiliyorsunuz.

Amazon Hub Counter’a teslim edilebilmesi için siparişin: Amazon.com.tr tarafından satılması ve gönderilmesi, boyunun en fazla 2 metre veya boyunun ve çevresinin en fazla 3 metre olması gerekiyor. Kargo ağırlığının ise en fazla 30 kilo olmasına izin veriliyor. Siparişin "Aynı Gün Teslimat" ile gönderilmemiş olması gerekiyor. Amazon Hub Counter’a gönderilen siparişlerden işlem ücreti alınmıyor. 

Amazon, Amazon Hub Counter hizmeti için Türkiye'de bilhassa A101 marketler zincirinin bazı mağazalarıyla hizmet veriyor. 

Kitapyurdu:

Kitapyurdu da teslimat noktası ile hizmet veren e-ticaret platformlarından biri. Kitapyurdu müşterileri, teslim noktalarından diledikleri saatte siparişlerini teslim alabiliyorlar. Teslim noktasından alınacak siparişler için kargo ücreti ödenmiyor. Bazı şubelerde ise nakit ya da kartla, teslim anında ödeme imkânı da sunuluyor. İşletmesini teslim noktası haline getirmek isteyenler buradan başvuru yapabiliyorlar. 

Kitapyurdu, teslimat noktası hizmeti konusunda sadece esnaflarla çalışıyor ve birçok ilde bu hizmeti sunuyor. 

E-ticaret kısmında durum üç aşağı beş yukarı böyleyken bir de kargo şirketleri özelinde duruma bakmak lazım. Zira son dönemde birçok kargo şirketi kendi teslimat noktaları hizmetlerini sunmaya başladı. Bir de onlara göz atalım.

PTT Kargomat:

PTT, Kargomat hizmeti ile 7/24 teslimat imkanı sunuyor. Kargomat, gönderilerin alıcısına ulaşmasının zor olabileceği durumlarda, üniversite kampüsleri, öğrenci yurtları, alışveriş merkezleri, büyük marketler, metro ve tren istasyonları, güvenlikli büyük siteler gibi pek çok alanda zaman sınırlaması olmadan gönderilere ulaşılabilmesini sağlıyor. Kargomat ile gönderinin Kargomat’a bırakıldıktan sonra 3 gün içinde alınması gerekiyor. 3 gün içinde alınmayan kargo göndericisine iade ediliyor. 

PTT Kargomat ile Trendyol ve Hepsiburada gibi şirketlerle de iş birliği yapıyor. 

Yurtiçi Kargo Plus:

YK Plus Teslim Noktası ile teslimatının yapılacağı gün evde olamayan Yurtiçi Kargo müşterileri, gönderilerini evlerine en yakın anlaşmalı noktalardan alabiliyor. YK Plus teslim noktası olan anlaşmalı esnaflar, teslim ettikleri kargo kadar ek gelir elde ediyor. 

Teslim noktası hizmetinde tüm iş kollarından güvenilir esnaflar projeye dahil olabiliyor. Proje, sadece büyük şehirlerde değil, Türkiye'nin tüm şehirlerinde hizmet için başvuru topluyor. 

MNG Kargo En Yakın Teslimat Noktası:

En Yakın Kargo Noktası, MNG Kargo’nun kurum içi kaynaklarıyla geliştirdiği teknoloji alt yapısıyla doğrudan e-ticaret firmalarıyla entegre olarak çalışıyor. E-ticaret sitesi üzerinden yapılan alışverişlerde, satıcının anlaşmalı olduğu kargo firması fark etmeksizin, alıcılar, bağımsız olarak sepetlerindeki farklı kargo firmalarıyla gelecek ürünlerini seçtiklerini En Yakın Kargo Noktası’na yönlendirebiliyor. Böylece alıcı, adresinde kargo beklemeden birden fazla kargoyu, tek noktadan kolaylıkla teslim alabiliyor. Sistem, tüketicilerin e-ticaret iadelerini de kolaylıkla geri gönderebilmesine imkan sağlıyor.

En Yakın Kargo Noktası’nın teslimat noktaları, yakın zamanda pek çok e-ticaret sitesiyle entegre olarak e-ticaret tüketicilerine hizmet sunmaya başlayacak.  Şu an yaklaşık 1500 noktada hizmet veren En Yakın Kargo Noktası, ilerleyen süreçte teslim alım noktalarının sayısını da artıracak.

Sendeo Teslimat Noktası:

Aygaz’ın bir kurum içi girişimcilik projesi olarak Mayıs 2021’de Aykargo adıyla faaliyete başlayan, Eylül 2021’de Sendeo adını alan ve 16 ilde faaliyetlerine devam eden Sendeo da Teslimat Noktaları ile hizmet veren kargo şirketlerinden. Sendeo Teslimat Noktaları, servis hizmetini sağlayan, müşterilerin paketlerini teslim alabileceği noktalardan oluşuyor. Müşteriler gönderilerini, kendilerine en yakın Sendeo noktasından istedikleri gibi, güvenle teslim alabiliyor. Sendeo Teslimat Noktaları seçili Aygaz, Opet, Arçelik ve Koçtaş bayilerinden oluşuyor. Bu hizmeti aktif olarak kullanan e-ticaret müşterileri bulunuyor. Bugün 81 ilde 1000’in üzerinde Sendeo Teslimat Merkezi mevcut. Bu rakam sürekli artıyor. 2022 yıl sonunda bu sayının 2 bin 400’e çıkması hedefleniyor.

Bu alanda öne çıkan Kargopark gibi girişimler de var. Ancak öncelikle şunu belirtmek gerekiyor: Kargopark, bir kargo firması olarak hizmet vermiyor. Metro, metrobüs gibi şehrin çeşitli noktalarına konumlandırdığı istasyonları aracılığıyla Trendyol Express, Yurtiçi Kargo, Aras Kargo ve MNG Kargo’dan gelen kargolar, buralara bırakılabiliyor. Bununla birlikte Opet ve Migros da kendi markalamalarını yaparak kendi alanları içerisinde bu hizmeti verebiliyor.

E-ticaret platformları ve kargo şirketlerinde teslimat noktası hizmetleri şimdilik bu yönde hizmet veriyor. Aslında bu alanda irili ufaklı birçok şirket faaliyet gösteriyor. Hatta birçok perakende şirketi, kendi online siteleri üzerinde yapılan alışverişlerin teslimatlarını kendi mağazalarından yapıyor. Pandemi ile başlayan evde kal süreci bu dönemde eskiye nispeten biraz daha azalmış durumda. Vaziyet böyle olunca teslimat noktalarına olan talep daha artacak gibi duruyor. Bu da şirketlerin bu alanda yeni yatırımlar yapabileceğini kanıtlıyor. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.