Adidas ve Prada'dan metaverse ve topluluk odaklı pazarlama örneği

Takipçilerini açık metaverse NFT projesine davet eden Adisas ve Prada, takipçilerin anonim fotoğraflar ve dijital içeriklerle projeye katkıda bulunmasını teşvik etti.
Adidas ve Prada'dan metaverse ve topluluk odaklı pazarlama örneği

Prada 2019 yılında sürdürülebilirlik üzerine hedeflerini ortaya çıkarmak için Re-Nylon projesi ile karşımıza çıkmıştı. Geri dönüştürülmüş naylon tekstil ürünlerinden oluşan Re-Nylon koleksiyonu, o dönemde çanta ve kemerlere odaklanan 5 ürüne sahipti. 

2022'ye damgasını vurmaya hazırlanan yeni Re-Nylon koleksiyonu ise Adidas ve Prada iş birliğinde hayata geçiyor. Hazır giyim ve aksesuarlardan oluşan 2022 Re-Nylon koleksiyonu, her iki markanın da imza tasarımlarını bir araya getiriyor. Koleksiyonda Adidas'ın 3 çizgili eşofmanlarının Prada'nın Saffiano derisiyle buluştuğunu görüyoruz. 

Söz konusu ürünler Prada mağazalarının yanı sıra Prada ve Adidas web sitesinde de yer aldı. Bu iki dev marka, koleksiyonu fiziksel ve dijital mağazaların ötesinde NFT dünyasına da taşıdı. 

Takipçilerini açık metaverse NFT projesine davet eden Adisas ve Prada, takipçilerin anonim fotoğraflar ve dijital içeriklerle projeye katkıda bulunmasını teşvik etti. Topluluk tarafından üretilen 3 binden fazla eser, NFT olarak mint edildi. Her bir NFT tek bir kolaj çalışmasının bir parçası olarak konumlandu. Kolaj ise New York'lu sanatçı ve yazılımcı Zach Lieberman tasarlandı.  

Bu arada markaların topluluk üyeleri için eserin yaratım sürecine katılmanın ücretsiz olduğunu belirtelim. Her iki markanın da topluluğundan güç alan bu eser, sosyal ağlarda gerçekleştiren "user generated content" projelerini yeni bir boyuta taşıyor. Her bir karonun NFT sahipliğinin de NFT'yi üreten kişilere ait olduğunu eklemekte fayda var. Kısacası NFT karoların üreticileri,  Zach Lieberman'ın NFT eserinden bir parçaya sahip oldu. Böylece Adidas ve Prada, topluluk üyelerini projeye dahil ederken, aynı zamanda topluluğu da yeni bir değere dönüştürerek ödüllendirmiş oldu. 

Eser, SuperRare'de 30 ETH'e satıldı. Açık artırma komisyonlarının ardından kalan meblağ, Zach Liberman, topluluk ve kar amacı gütmeyen kuruluş Slow Factory arasında dağıtıldı. Topluluk satıştan yüzde 15 pay alırken, Zach Lieberman yüzde 5 ve Slow Factory yüzde 80 pay aldı. 

Son olarak Re-Nylon koleksiyonunun tükendiğini belirtelim. Her ne kadar sürdürülebilirliğe dikkat çeken bir projede NFT kullanılması soru işaretlerine yol açsa da; pazarlama bakış açısıyla projenin ilgi uyandırdığı açık.

Görünen o ki; Prada ve Adidas geleceğin "geleneksel" pazarlama pratiklerini, şimdiden hayata geçirerek bir sonraki neslin gözde markaları arasında yer almayı sürdürecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.