Webrazzi'nin 2022'deki ikinci konferansı Webrazzi Dijital 2022, bugün Wyndham Grand İstanbul Levent'te hem online hem de fiziksel olarak gerçekleşiyor. Gün boyunca metaverse'ten yeni nesil reklamcılığa, dijital pazarlama araçlarından yapay zekaya, markalar için büyüme yöntemlerinden NFT'ye birçok konu, birbirinden değerli konuklarıyla Webrazzi Dijital 2022 sahnesinde konuşuldu.
Konferansımızda PwC Türkiye Dijital ve Dönüşüm Hizmetleri Direktörü Simin Gülen de "Metaverse gelecek için ne ifade ediyor?" adlı sunumuyla sahnedeydi. Simin Gülen, konuşmasına metaverse'ün gelecek için ne ifade ettiğini anlatarak ve iş dünyasına etkilerine değinerek başladı.
2024 yılında metaverse ekonomisinin öngörülen piyasa değeri 1 trilyon dolar olacak
Geçtiğimiz dönemde, yani 2021'in son çeyreğinde birçok CEO'nun, CFO'nun sosyal medya hesaplarında 700 kez metaverse konsepti anıldı. Simin Gülen, bu sektörden bahsederken Meta Company ile Koç Holding'in piyasa değerlerini kıyasladı. Koç Holding'in piyasa değeri 5.31 milyar dolarken, Meta'nın piyasa değeri 536 milyar dolar. Web 3.0'daki kripto ağlarının toplam değeri ise 27.5 milyar dolar. Simin Gülen'in paylaştığı verilere göre 2024 yılında metaverse ekonomisinin öngörülen piyasa değeri 1 trilyon dolar olacak.
Simin Gülen, metaverse'ü nasıl konuşmaya başladığımıza da değindi. Gülen'e göre bu noktayı tetikleyen üç temel unsur var. Bunlardan ilki teknolojik ilerlemeler. Blockchain teknolojisi ilerliyor, bu kapsamda yeni kullanım alanları oluşuyor. AR ve VR ciddi noktalara gelmeye başladı, artık no code platformlar yükselişte bu da herkesin kodlama bilgisine gerek duymadan farklı bir ekonomide ortaya bir şeyler koyabilmesine yardımcı oluyor.
Bir diğer nokta da kültürel dönüşüm noktası. Covid sonrası uzaktan çalışma deneyiminin artması, yeni jenerasyonların çoktan bu sistemin dışına çıkmış olması bunlara örnek gösterilebilir. Ayrıca oyun kültürünün yükselişi, oynadıkça kazan konseptlerinin artması, kitlelerden topluluklara evrilmek bu noktada daha fazla anlam ifade ediyor. Yeni sosyal medya platformlarının yükselişte olması da bunun bir örneği.
Simin Gülen'e göre bir diğer nokta da merkeziyetsizleştirme kavramı. Burada değer kazanan kripto ağlar ve merkezisyetsiz otonom ağlar bu kavrama örnek gösterilebilir. Simin Gülen, bu açıklanan üç kavramın metaverse'ü oluşturduğunu söylüyor.
Metaverse deneyimi kimleri hedefliyor?
Şu anda bir emekleme döneminde olduğumuzu belirten Simin Gülen, 4 ila 5 yılda yürüme, 8 ila 10 yılda koşma dönemine geçeceğimizi söyledi ve metaverse deneyiminin kimleri hedeflediğinden bahsetti.
Her teknolojinin adaptasyonunda aynı eğri kullanılıyor, zira her yeni teknolojide benzer tepkiler gösteriliyor. Bu eğriye göre yenilikçiler karşımıza erken benimseyenler, erken çoğunluk, geç kalan çoğunluk, geride kalanlar şeklinde çıkıyor. Simin Gülen, şirketler için "ben kendimi nerede görüyorum?" sorusunun önemli olduğunu; ne kadar iyi yol haritası olursa bu büyük uçurumu atlamanın da o kadar kolay olacağını belirtiyor.
Metaverse öncelikle yeni nesli yakalayacak. Bu nesil öncü olmak istiyor, herkesten önce deneyen olmak istiyor. Hissetmek isteyenler var ve bunlar, dijitaldeki deneyim fizikselden farklı olmasın diyen kişiler. Simin Gülen, sabırsızların olduğunu; bu kişilerin "ihtiyaçlarımı anında karşıla" diyenlerden oluştuğunu söylerken; güçlü ve kontrolcü kitlenin "bana dayatmayın, ben kendim yaparım" diyenleri kapsadığını söylüyor. Yenilikçiler var ve bu kişiler sıradaki en yeni şeyi denemek istiyorum diyenler, son olarak da meraklılar var ve bu kişiler başka olasılıkları keşfetmek isteyenler.
Simin Gülen, endüstri çağından çıktığımızı, endüstri çağını metaverse'e birebir kopyalamak doğru olmadığını açıkladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap