Webrazzi'nin 2022'deki ikinci konferansı Webrazzi Dijital 2022, bugün hem online hem de fiziksel olarak gerçekleşiyor. Dijitalleşme yolunda Türkiye'den dijital reklamcılığa, metaverse'ten yeni nesil reklamcılığa, dijital pazarlama araçlarından yapay zekaya, markalar için büyüme yöntemlerinden NFT'ye dijital dünyanın gündeminde olan birçok konu gün boyunca gündemimizde.
Webrazzi Dijital 2022'de, KPMG Türkiye Şirket Ortağı, Veri, Analitik ve Dijital Lideri Gökhan Mataracı, "Dijital Geleceği Kurgulamak" adlı sunumuyla sahnedeydi. Mataracı, gerçek dünyayla dijital dünyayı eşleştirebilecek konulardan biri olan metaverse'ü de odağına aldığı sunumuna başlarken; KPMG'nin geçtiğimiz sene hazırladığı içerikten bahsetti. KPMG ve Dijital Türkiye Platformu tarafından hazırlanan raporda söz konusu olan Türkiye'nin 2025'e kadar olan süreçteki dijitalleşme yol haritasında olması gerekenler ve bu süreçte atılması gereken adımlar olarak açıklandı.
Dijitalleşme, daha fazla data temini ve buradan yapılacak çıkarımları odağına alıyor
Gökhan Mataracı, dijitalleşmenin tanımı üzerinde durdu. Aslında birçok dijital tanımı duyuyoruz ve son dönemde bu tanım, teknolojinin daha fazla işin içerisinde olduğu ve manuel'i otomatikleştirdiğimiz bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Mataracı, artık bu tanımın sınırlarının aşıldığını; araştırmaların dijitalleşmenin daha fazla data temini ve buradan yapılacak çıkarımları odağına aldığını söyledi.
Pandemi ile bir günde ofislerden evlere geçildi, toplantılar online platformlara taşındı, yaşamımızı sürdürmek için alışveriş ve lojistik gibi birçok şeyi dijitalleştirdik. Gökhan Mataracı, bu kapsamda devlet, vatandaş ve iş dünyası perspektifinde bazı hedeflerin mevcut olduğunu belirtti. Buna göre bulut bilişimin daha fazla kullanılması, fırsat eşitliğinin sağlanması, bazı çok temel ihtiyaçlara ekonomik olarak ulaşımın kolaylaşması, devletin atması gereken adımların artması, aynı zamanda iş dünyası çalışanlarının adaptasyonunun artırılması gerekiyor.
Gökhan Mataracı, geçtiğimiz yıllarda Avrupa kıtasında ortaya çıkarılan icat sayısının çok yüksek olduğunu, fakat bunun son dönemde Amerika kıtasına ve Çin taraflarına kaydığını söyledi. Öncelikle buradaki dengesizliğin giderilmesi gerekiyor ve bu dengesizliği giderebilmek için Türkiye'nin atması gereken adımlar da bulunuyor. Bu anlamda teşviklerin olması ve adımların atılması gerekiyor.
Toplum 5.0 olmak için öncelikle adil ve sürdürülebilir olmak gerekiyor
Gökhan Mataracı'nın odağına aldığı bir diğer konu da toplum 5.0. Mataracı, toplum 5.0'ı toplumların, vatandaşların, insanların dünya içerisindeki yaşamını sürdürmeye başlamasıyla birlikte tarımda dijitale evrilen yol haritası olarak açıklarken, bu kavramın endüstri 4.0 ile ilişkilendirdiğini söylüyor. Mataracı, bu kapsamda önemli hedeflerden birinin Türkiye ve dünya için adaptasyonun insanlarla birlikte sağlanması olduğunu dile getirdi. Toplum 5.0 olmak için öncelikle adil ve sürdürülebilir olmak gerekiyor. Aynı zamanda bunun insan odaklı yapıda olması da şart ve bu noktada erişilebilirlik de önemli.
Gökhan Mataracı, toplum 5.0 dediğimiz kavramın insan odaklı, adil, sürdürülebilir bir yapıyı kurgulamak için var olduğunu; amacın dijitali öne çıkarmak olmadığını söylüyor.
Metaverse ile toplum 5.0 bağlantısı
Bütün bu teknolojileri bir bütün olarak kullanmaya başladığımız takdirde birçok şeyin önüne geçeceğimizi belirten Mataracı, metaverse kavramının toplum 5.0 ile olan bağlantısına da değindi ve sanal dünyalar içerisinde insanların daha ferah yaşayabilmesi için fırsat yaratmak, sosyal aktiviteler yaratmak, bazı bilgilere erişimi kurgulamak, eğitimde fırsat eşitliği yaratabilmek gerektiğini belirtti. Mataracı, metaverse'ü oyunun ötesine taşıyarak toplum 5.0'a faydalı hale getirmenin mümkün olduğunu sözlerine ekledi.
Gökhan Mataracı, metaverse konusunda henüz her şeyin başlangıç noktasında olduğumuzu, zira bu teknolojilerin şu anda birbirinden bağımsız kullanıldığını belirtti; aynı zamanda bu teknolojilerin yavaş yavaş birbirine yaklaştığını açıkladı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap