Fongogo, girişim ve yatırım ekosistemine bütüncül bir finansman modeli sunma hedefiyle SPK’dan aldığı paya dayalı kitle fonlama lisansıyla yeni platformunu hayata geçirdi. Biz de Fongogo Yatırım'ın lansmanında öne çıkanları sizlere aktarmıştık.
3 yıl içindeyse 400 girişimin 1 milyar TL’nin üzerinde fonlanmasına aracılık etmeyi hedefliyor
Bugüne kadar ödül ve bağış tarafında kültür sanattan teknolojiye ve çevreci oluşumlara kadar sayısız projenin finansmanına aracılık eden Fongogo, paya dayalı kitle fonlama platformu üzerinden bu yılın sonuna kadar 50 girişimin 50 milyon TL, 3 yıl içindeyse 400 girişimin 1 milyar TL’nin üzerinde fonlanmasına aracılık etmeyi hedefliyor.
Girişim ve yatırım ekosisteminde girişimlerin kitlelere sağladığı faydalara odaklandıklarını vurgulayan Fongogo Kurucu Ortağı ve Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çebi, Fongogo olarak paya dayalı kitle fonlama platformu üzerinden yatırımcılardan aldıkları hizmet bedelinin belli bir miktarını girişimcilere yatıracaklarını; ilk kampanyaları olan görüntü işleme teknolojisi ile sağlık sigortası karşılaştıran girişim Tamamliyo'nun 16 Mart’ta fon toplamaya başladığını belirtti. Çebi, Fongogo olarak 2022 yılı içinde yeni platform üzerinden 50 girişimin 50 milyon TL fonlanmasına aracılık etmeyi hedeflediklerini açıkladı ve toplamda 1 milyar TL üzerinde fonlamaya aracılık etmeyi hedeflediklerinin altını çizdi.
Fongogo Kurucu Ortağı Ali Tirkeş ise finansmana erişimin her daim hayati bir önem taşıdığının altını çizerek startup’lar, girişimciler ve tüm işletmeciler için finansmana erişimin doğru zamanda ve yeteri kadar olması gerektiğini ve kitle fonlamasının bunun için en doğru formüllerden biri olduğunu söyledi.
Dünya girişim sermayesi yatırımları 2020’de 335 milyar dolar iken 2021’de 643 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de ise girişimlere yapılan yatırımlar dünyadan çok daha hızlı büyüme gösterdi ve 2021 yılında bir önceki yıla kıyasla yatırımlar 10 kat artarken, 1,5 milyar doları aştı. Dünyada kitle fonlamasının büyüklüğü 2013 yılında 13 milyar dolar iken 2020’de 120 milyar dolara ulaştı. Kitle fonlamasının önümüzdeki 10 yıl neredeyse her yıl ortalama yüzde 20 büyüyerek 500 milyar dolar seviyelerine ulaşacağı tahmin ediliyor.
Türkiye’deki gelişmelere ve pazar potansiyeline bakacak olursak, son 10 yılda kurulmuş ve aktif 5 binin üzerinde startup’ın ve 3 milyonu aşan KOBİ mevcut. Tüm bu rakamlar bizlere kitle fonlamasının gelecekteki potansiyelini gösteriyor. Fongogo, bugüne kadar ödül ve bağış tarafında 90 bin aşkın üyesiyle, başarılı kampanyalarla girişimlere ve projelere 10 milyon TL’nin üzerinde fon aktardı ve 1500’ün üzerinde fonlama kampanyası yayınladı. Ali Tirkeş, yeni kitle fonlama platformuyla binlerce girişime yardımcı olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.