Fongogo, 14 Mart 2022 tarihinde online olarak gerçekleşen konferans ile Fongogo’nun paya dayalı kitle fonlama platformunun lansmanını gerçekleştirdi. Fongogo'nun Kitle Fonlaması ve Yeni Nesil Yatırımcılık Konferansı'nda birbirinden değerli konuklar konuşmacı olarak yer aldı ve hem girişim ekosistemine hem de kitle fonlamasına dair merak edilenler konuşuldu.
Konferansın açılış konuşmalarını Habertürk yazarı Gökhan Şen, Hazine ve Maliye Bakanlığı Finansal Piyasalar ve Kambiyo Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Haldun Nigiz ve TÜBİTAK, Girişim Sermayesi Destekleme Komitesi Yürütme Kurulu Koordinatörü Elif Koşok gerçekleştirdi.
Açılış konuşmalarından sonra Startups.watch kurucu ortağı Serkan Ünsal 2021'de Türkiye startup skosistemine dair önemli bilgiler aktardı. Türkiye'nin girişim ekosisteminin yatırımcı destekli kısmını 2010'dan beri takip ettiklerini belirten Ünsal, 2010'dan sonra melek yatırım ağlarının ve VC'lerin kurulduğunu söyledi. Şu an 64 tane aktif fon olduğunu belirten Ünsal, geldiğimiz noktada girişimcilik ve yatırımcılık ekosisteminin bir hayli geliştiğini dile getirdi. Yatırımcılık anlamında Avrupa'da 21. sırada olduğumuzun altını çizen Ünsal, yatırım miktarlarının artmasının Getir, Dream Games, Insider gibi girişimlerin artmasıyla olacağını belirtti.
Serkan Ünsal, girişimcilik ekosistemine dair verdiği bilgilerden sonra "Fongogo: Türkiye’nin İlk Kitle Fonlaması Platformu 2013’ten 2022’ye" adlı panelin moderatörlüğünü üstlendi. Panelistler ise Fongogo Kurucu Ortağı ve CEO’su Ali Çebi ve Fongogo Kurucu Ortağı Ali Tirkeş'ti. Fongogo Kurucu Ortağı ve CEO'su Ali Çebi, 2013 yılında girişimcilik ekosistemine can suyu olma hedefiyle yola çıktıklarını vurgularken Fongogo olarak o günden bugüne çok başarılı işlere imza attıklarını aktardı. Bugün gelinen noktada ise girişim ve yatırım ekosistemine bütüncül bir finansman modeli sunma hedefiyle Fongogo Yatırımı hayata geçirdiklerini ve böylece bir sonraki safhaya geçtiklerini açıkladı. Ali Tirkeş ise dünyada kitle fonlamasının dört farklı dikeyi olduğunu; bugün itibarıyla paya dayalı kitle fonlaması ile ilgili de düğmeye bastıklarını ifade ederek, Fongogo'nun ilerleyen dönemde 4 farklı dikeyde faaliyetlerini sürdüreceğini söyledi. Tekrar söz alan Ali Çebi, paya dayalı kitle fonlamasında şirketlerin yatırım turuna Fongogo gibi platformlar üzerinden tamamen online mecrada gerçekleştirilebilmesi sayesinde 4 milyona yakın KOBİ'ye ulaşılabileceğini dile getirdi.
Bir sonraki panel olan "Türkiye’de Yeni Nesil Melek Yatırımcılık ve Kitle Fonlaması" Ali Çebi'nin moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelin katılımcıları Keiretsu Forum Türkiye Melek Yatırım Ağı Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Berik, Melek Yatırımcı Ömer Erkmen, Glamira Global Investment and Innovation Director'ı Ebru Gürses ve Güler Legacy'den Melek Yatırımcı ve Profesyonel Basketbolcu Sinan Güler'di.
Ali Çebi, her geçen gün yeni yatırımcıların sisteme dahil olduğunu ve girişimcilerin bilinçlendiğini; girişimciliği destekleyici kurumların da çoğaldığını belirtti. Ebru Gürses, yatırım dünyasının bireyleri bir araya getirerek kolektif bir yapı oluşturduğuna değinerek kitle fonlamasının yatırım sürecini demokratikleştiğini vurguladı. Hulusi Berik, bir kişinin yatırım limitinin 68 bin 100 lira olduğunu, eğer gelir beyanını yaparak limit artırmak istenirse bunun gelebileceği rakamın 272 bin 400 lira olduğunu açıkladı. Nitelikli yatırımcının ise herhangi bir limiti bulunmadığını sözlerine ekledi. Fonlama maliyetinin 20 milyon liraya çıkarıldığını söyleyen Berik, bunların gerçekten iyi rakamlar olduğunu dile getirdi. Platformların da bu kapsamda köprü görevi gördüğünü açıkladı.
Sinan Güler ise hikayenin tamamlandığı noktada kitle fonlamasının önemli olduğunu gördüklerini söyledi. Melek yatırımcıların ve melek yatırım ağlarının yapmaya çalıştığı şeyin girişimcileri VC dünyasına ve daha büyük ortamlara hazırlamak olduğunu açıklayan Sinan Güler, Türkiye'de 2012'den bugüne kadar gelen süreçte melek yatırımcıların yatırması gereken paraların azaldığını; girişimcilere ayırması gereken zamanın arttığını belirtti. Ömer Erkmen ise 12 yılda olayın çok değiştiğini; artık teknolojinin bu alanda daha iyi kullanıldığını açıkladı.
Bir sonraki panelde ise Türkiye’de Kitle Fonlaması Düzenlemeleri ve Altyapısı konuşuldu. Panelin moderatörlüğünü Solak Partners Hukuk Danışmanı Elçin Karatay üstlenirken katılımcılar ise Takasbank Ödeme ve Transfer Hizmetleri Direktörü Sait Zekeriya Özgel ve Merkezi Kayıt Kuruluşu İş Geliştirme Direktörü Dr. Özgür Uysal oldu. Elçin Karatay, kitle fonlamasının hem paya hem de borca dayalı olarak yapılmaya başlandığını açıkladı. Karatay, bunun önemli bir regülasyon olduğunu dile getirdi. Sait Zekeriya Özgel, Takasbank'ın kitle fonlaması sürecindeki yerinden bahsetti. Özgel, dünyada bu işi regüle eden ilk 10 ülke arasında 7. veya 8. ülke olduğumuzu; Takasbank'ın emanet yetkilisi olduğunu söyledi. Dr. Özgür Uysal ise Takasbank'ın ve MKK'nın bu süreçte elini taşın altına koyduğunu ve şu an payla başlandığını, önümüzdeki günlerde borçlanmanın da gündemde olacağını belirtti.
Bir sonraki panelde ise "Fongogo ile Startup’lara Nasıl Kolayca Yatırım Yapılır?" konusu ele alındı. Ayrıca panelde fonlanacak girişim Tamamliyo hakkında bilgiler paylaşıldı. Panelin modarasyonunu Fongogo Yatırım Uzmanı Oktay Azbazdar yaparken insurtech girişimi Tamamliyo'nun kurucu ortağı Metin Öngüç panele katıldı. Oktay Azbazdar, Fongogo'da nasıl yatırım yapılacağına dair detayları, Tamamliyo'nun ilk kampanyaları olduğunu ve 16 Mart’ta kampanya sürecinin başlayacağını açıkladı; Metin Öngüç ise Tamamliyo’nun Fongogo'da listelenen ilk girişim ve Türkiye’de insurtech odağındaki fonlamaya çıkan ilk startup olmalarından dolayı mutlu ve heyecanlı olduklarını belirtti.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap