Brüksel'de gerçekleştirilen AP Ekonomik ve Mali İşler Komitesi toplantısında kripto para birimlerinin kullanımını düzenleyen yasa tasarısı görüşüldü. Komitede, kripto para birimlerinin küresel ayak izinin azaltılmasını da kapsayan değişiklik önerisi, 32 "hayır", 24 "evet", 6 "çekimser" oy ile reddedildi. Reddedilen teklif, iş ispatı modeliyle enerji yoğun biçimde kripto madencilik faaliyeti kullanan Ethereum ve Bitcoin gibi çeşitli para birimlerinin ticaretinin yasaklanmasını da içeriyordu.
Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimleri, yüksek enerji tüketiyor. Avrupa Birliği ise geçtiğimiz yıl boyunca elektrik fiyatlarının yükselmesine neden olan bir enerji kriziyle boğuşuyor. Şimdi Rusya'dan gaz tedarik etme konusunda sıkıntılar yaşayan Avrupa için bu enerji krizi daha karmaşık hale gelmiş durumda. Bazı çalışmalar, küresel elektriğin binde 6'sının Bitcoin madenciliği tarafından kullanıldığını ortaya koyuyor. Örneğin; Bitcoin ağının bir yılda Norveç'ten daha fazla elektrik kullandığı iddia ediliyor.
Yetkililer söz konusu model yerine enerji tüketiminin çok daha düşük olduğu hisse ispatı algoritmalarının kullanılabileceğini belirtiyor.
Sonuç olarak Avrupa Birliği, kripto madenciliği çok fazla enerji harcadığı için bu konuda bir adım atmak istedi ve bu teklif sunuldu. Kripto Varlıkları Piyasaları (MiCA) adını taşıyan taslak, Avrupa Birliği’nden dışarı ihraç edilen veya ticareti yapılan kripto varlıkların, minimum çevresel sürdürülebilirlik standartlarına sahip olmalarını şart koşuyordu, lakin kabul edilmedi.
Avrupa Parlamentosu üyeleri ayrıca, Avrupa Komisyonu'ndan, sürdürülebilir yatırımlar için yönergelerini geliştirirken, iş kanıtı üzerinde çalışan kripto para birimlerinin nereye uygun olduğunu değerlendirmesini istedi. Bu süreçte, bazı nükleer enerji ve gaz yakıtlı tesislerin sürdürülebilir olarak sınıflandırılıp sınıflandırılmayacağı konusunda tartışmalar yaşandı.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap