Gemius'tan kadın kullanıcılara odaklanan verilerle internetin demografik kırılımı

Gemius 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü özelinde kadın odaklı verilere yer verdiği yeni raporunu yayınladı.  
Gemius'tan kadın kullanıcılara odaklanan verilerle internetin demografik kırılımı

Gemius 8 Mart Dünya Kadınlar Günü özelinde kadın odaklı verilere yer verdiği yeni raporunu yayınladı. Gemius Audience'ın 2021 verilerine göre internete erişen her 100 kullanıcıdan 47'sini kadınlar oluşturdu. 

 
Verilere göre, erkekler kadınlara kıyasla internete daha fazla erişim sağlasa da; internette geçirilen süre söz konusu olduğunda bu tablo değiştiğini söyleyebiliriz. Kadınlar ortalama 232 saate ulaşarak erkekleri açık ara geride bıraktı.

Demografiyi detaylandırmak adına eğitim durumuna bakıldığında; internete erişen kadın kullanıcıların yüzde 66'sının ortaokul ve üstü eğitime sahip olduğu görülüyor. 

Paylaşılan verilere göre, kullanıcılar, günlük işlerinin pek çoğunu artık internetten yürütüyor. Bu noktada özellikle çalışanların internete daha çok ilgi gösterdiğini söyleyebiliriz. İnternete erişen kadınların yaş aralığını dikkate aldığımızda ağırlıklı olarak 25-44 yaş aralığındaki kadın kullanıcılar ön plana çıkıyor.


İlgi alanları 

Gemius Audience'ın 2021 yılı verilerine göre internete erişen kadın kullanıcılar, en çok kozmetik, yaşam, haber, oyun, haritalar, e-ticaret, eğitim, bilgi, kamu, müzik, sosyal ağlar, kurumsal, turizm, iş-finans ve video/TV kategorilerine ilgi gösteriyor.

Anne ve çocuk hedefleme grubu yoğunluğu temel alındığında daha ise daha farklı bir tabloyla karşımıza çıkıyor. Bu grupta yaşam, haritalar, oyun, telekomünikasyon, ilan, kozmetik, e-posta, turizm, portal, kültür-eğlence, otomotiv, iş-finans, teknoloji, bilgi ve kurumsal kategoriler öne çıkıyor.

 Dev markalar, kullanıcılarına ulaşmak için birçok farklı kampanyaya imza atarken, bu reklamlarıyla kadınlara dokunabilmeyi başaran markalar da belli oldu.

Gemius Adreal'in 2021 yılını kapsayan verilerine göre dijital reklamlarını kadınlarla buluşturmayı başaran markalar şöyle sıralandı: Trendyol, LC Waikiki, Hepsiburada, n11.com, Vodafone, Yemeksepeti, A101, Çiçek Sepeti, Media Markt, Netflix, Vivense, Turkcell, Migros, Huawei, CarrefourSA, TRT 1, Samsung, Getir, Şok Marketler, Domino's Pizza.

Öne çıkan markalar

Gemius Audience'ın Şubat 2022 verilerine göre internete giren kadın kullanıcılar, ağırlıklı olarak internetten film/dizi izliyor, bir yandan modayı takip ederken, diğer yandan da kozmetik/bakım ürünleriyle ilgileniyor.

En çok ziyaret edilen adresler ise şöyle: puhutv.com, generali.com.tr, solgar.com.tr, mango.com, cambly.com, pandora.com.tr, efbutik.com, farmasi.com.tr, kofteciyusuf.com, millipiyango.gov.tr, hm.com, miniso.com.tr, kahvedunyasi.com, pierrecardin.com.tr, iklimsa.com, yvesrocher.com.tr, ipekyol.com.tr, beeo.com.tr, dogakoleji.com, fedex.com, ubisoft.com ve bitexen.com.

Anneler söz konusu olduğunda ise tercihlerde önemli değişiklikler dikkat çekiyor. İletişim teknolojilerine daha çok ilgi gösteren anneler, kargo şirketlerine, ikinci el ürünlerin sergilendiği platformlara ve bebek ürünlerinin yer aldığı markalara ağırlık veriyor.

Gemius Audience'ın Şubat 2022 verilerine göre annelerin en fazla ziyaret ettiği adresler şöyle: samsung.com, vodafone.com.tr, netflix.com, lcwaikiki.com, mngkargo.com.tr, turkcell.com.tr, araskargo.com.tr, mediamarkt.com.tr, a101.com.tr, letgo.com, spotify.com, teknosa.com, qnbfinansbank.com, memorial.com.tr, getir.com, carrefoursa.com, opel.com.tr, acibadem.com.tr, huawei.com, defacto.com.tr, e-bebek.com, enerjisa.com.tr, biletix.com.

2021 yılında pek çok dijital reklamla karşılaştık. Kimi hafızamıza kazındı ve yaratıcılıklarıyla markanın adından söz ettirdi, kimisi de doğru kitleye ulaşarak markaların satışlarını artırmayı başardı. Gemius bu süreçte kadın kullanıcıların en sık hangi reklamlarla karşılaştığını ortaya çıkardı.  

Gemius Adreal'in 2021 verilerine göre; YouTube uygulaması özelinde 2050 GRP ile Trendyol, ilk sırada yer aldı. Facebook uygulaması söz konusu olduğunda ise 1319 GRP ile Çiçek Sepeti öne çıkarken, 927 GRP ile Yemek Sepeti de kadınların karşısına sıkça çıkan markalardan biri oldu.

İnternete erişen kadın kullanıcıların, erkeklere kıyasla dijital mecralarda çok daha fazla vakit geçirdiğini belirtelim. Üstelik e-ticaret ve oyun söz konusu olduğunda da bu tablo değişmiyor. 

Gemius Audience'ın 2021 yılı verilerine göre yıl boyunca kadınlar, e-ticaret platformlarında erkeklere göre daha fazla vakit geçirdi. Özellikle Eylül ayından sonra geçirilen sürede büyük bir artış yaşanırken, bu süre Ekim ayında zirveye ulaştı.

Kadın kullanıcıların internette dizi ve film izlemeyi sevdiğine yazının başında da yer vermiştik. Gemius Audience'ın 2021 verilerine göre; aydan aya daha fazla kadın kullanıcı internete girip dizi ve film izlemeyi tercih ediyor. Ayrıca Eylül itibariyle bu sayıda büyük bir yükseliş yaşandığı görülüyor. Özellikle de sonbahar ve kış aylarında bu eğilimin fazlasıyla arttığı görülmekte.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.