TikTok'tan müzik dağıtım platformu: SoundOn

SoundOn sanatçıları ilk yıl telif ücretlerinin yüzde 100'ünü alacak, ardından TikTok yüzde 10'luk bir kesinti yapacak.
TikTok'tan müzik dağıtım platformu: SoundOn

Dijital müzik platformlarına hepimiz artık fazlasıyla aşinayız. Hatta birçoğumuzun ücretli üyelikleri dahi bulunuyor. Kullanıcı tarafında çok büyük beklentileriniz yoksa, sadece aradığınız şarkıları bulabilmek size yetiyor. Ancak müzisyen tarafında durum biraz daha farklı, zira sanatçılar bu platformlardan gelir elde ediyor, daha doğru tabirle gelir elde edemiyor. Birkaç müzisyenle konuşursanız demek istediğimi de anlayacaksınız. Dijital müzik platformları birçok müzisyenin hakkını vermiyor, telif ücretlerinde ciddi kesintiler yapılıyor ve gün sonunda ele geçen para oldukça komik meblağlar oluyor. Bu tür platformlardan para kazanabilmek için bir şarkının milyonlarda kez, hatta belki milyarlarca dinlenmesi gerekiyor. 

Bu şarkılar da bu platformlara, müzik dağıtım şirketleri aracılığıyla ekleniyor. Yani sanatçının Spotify, Apple Music gibi platformlarda paralar kazanması halihazırda zorken bir de müzik dağıtım şirketleri sanatçıdan telif kesintileri yapıyor. Haliyle sanatçılar da eldekiyle yetinmek istemiyor ve alternatif arayışına gidiyor. Şimdi bu sektöre bir alternatif de TikTok'tan geldi. 

ByteDance'in sahip olduğu viral video uygulaması TikTok, SoundOn adlı kendi tanıtım ve müzik dağıtım platformunu yayına aldığını açıkladı. Geçen sonbahardan bu yana beta testinde olan SoundOn, şu anda İngiltere, ABD, Brezilya ve Endonezya'da yayında. Platform, sanatçıların müziklerini doğrudan TikTok ve RESSO'ya yüklemelerine izin veriyor. Ancak şimdi sanatçılar müziklerini Spotify, Apple Music ve Instagram gibi diğer platformlara da dağıtabilecekler. 

SoundOn, müzik dağıtımının yanı sıra, izleyici bilgileri ve geliştirme, SoundOn pazarlama ekibinden tavsiye, TikTok'un şarkı sekmesine erişim, TikTok doğrulaması, editoryal yerleşimler dahil olmak üzere bazı tanıtım araçları ile birlikte destek sunuyor. 

TikTok, SoundOn'un, ByteDance'in sahip olduğu platformlarda sınırsız bir süre boyunca müzik yaratıcılarına telif ücretlerinin yüzde 100'ünü ödeyeceğini söyledi. Ancak ikinci yıl ve sonrasında bu ödeme yüzde 90'a düşecek, yani TikTok teliflerin yüzde 10'unu alacak. 

Şu an bu anlaşma iyi gibi dursa da SoundOn'un rakibi olarak konumlanan TuneCore, sanatçılara teliflerin yüzde 100'ünü sunuyor; fakat platform dağıtım için şarkı veya albüm bazında ücret alıyor. Bu noktada sanatçının yapması gereken kendine en uygun platformu bulması oluyor. 

TikTok, ilgilenen sanatçıların us.soundon.global veya soundon.global adresinden SoundOn'a kaydolabileceğini söylüyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.