Unicorn olan Insider'ın kurucularından Hande Çilingir, Arda Kutsal'ın konuğu oldu

Unicorn olan Insider'ın kurucu ortağı ve CEO'su Hande Çilingir, bugün gerçekleşen canlı yayında Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın konuğu olacak. 

Insider'ın Seri D yatırım turunda 121 milyon dolar yatırım alarak Unicorn statüsü kazandığını sizlere aktarmıştık. Unicorn olan Insider'ın kurucu ortağı ve CEO'su Hande Çilingir, bugün saat 11.00'de başlayan canlı yayında Webrazzi kurucusu ve CEO'su Arda Kutsal'ın konuğu olacak. 

Hande Çilingir canlı yayında Arda Kutrsal ile yatırım turunun detaylarını paylaşacak. Hatırlarsanız, Insider, Sequoia Capital’dan 2018’de Seri B ve Temmuz 2020’de aldığı 32 milyon dolarlık yatırımla Seri C turunu tamamlamıştı.

Geçen hafta paylaşılan bilgilere göre Insider, QIA'in liderliği üstlendiği Seri D yatırım turunda 212, Riverwood Capital ve Sequoia Capital'dan 121 milyon dolar yatırım aldı. Şirket, bu yatırımla değerlemesini 1 milyar doların üzerine çıkararak unicorn şirket seviyesine ulaştı. 

Arda Kutsal yayında 121 milyon dolar seri D yatırımını değerlendirirken, "Bu da Insider'ı b2b SaaS alanında 9. Unicorn yaptı" yorumunda bulundu. Hande Çilingir, yatırım detaylarını paylaşmadan önce Arda Kutsal'ın Insider girişim yolculuğundaki etkisiyle ilgili şunları söyledi:  

Tüm dünyaya ve bulunduğumuz 26 ülkeye aynı anda Insider'ın bugün ulaştığı hem değerlemeyi hem de Dünya'nın 9. SaaS Unicorn'u olması ve Türkiye'nin ilk Unicorn yazılım şirketi olması haberini paylaşıyoruz. Yine ilk röportajımızı Webrazzi ile yapmış olduk. 

Şahsi olarak benim için Webrazzi'nin şöyle bir farklılığı var. Hatırlarsın çok uzun zaman önce tanıştık zannediyorum daha Insider'ın ilk yıllarında. Yıllar önce tanıştığımızda seninle bir takım farklı röportajlarımız oldu. Bugün Insider'ın geldiği durumu, pozisyonu düşündüğümüz zaman, hani derler ya her hikayenin kahramanları bir de her hikayenin gizli kahramanları var. Bizim burada gizli kahramanlarımız Insider'ı bugüne getiren ekibimiz. Ama bence bu hikayede bir önemli gizli kahraman daha var, o da sensin. Neden sensin? Çünkü daha Webrazzi'nin ilk yıllarından beri özellikle Türkiye'de yazılım şirketlerinin katma değerlerinin daha fazla artması ve daha doğrusu; daha fazla yazılım şirketi kurulması gerektiğini defalarca söyledin, vurguladın. Dolayısıyla benim bugün burada olmamın benim açımdan önemi, sadece Insider'ın bugün yayınladığı haberler değil. Sadece kadınlar günü değil, açık söylemek gerekirse, çok sevdiğim bir arkadaşıma sözümü tutmuş olmanın mutluluğunu yaşıyorum. 

Bu açıklamanın ardından Hande Çilingir izleyenleri şaşırtarak "Türkiye'den yazılım şirketi çıkması senin için neden bu kadar önemliydi?" sorusunu yöneltti.

Kutsal, bu soruyu beklemediğini dile getirerek, Türkiye'deki yetenekli yazılımcılara ve kuruculara dikkat çekerken, Türkiye'deki yazılım şirketlerinin, yurt dışındaki alternatiflere kıyasla ürün geliştirme ve ihtiyacı anlama konusunda daha hızlı olduğunu vurguladı. Aynı zamanda döviz geliri elde etme konusunda harekete geçilebilecek yegane alanlardan birinin yazılım olduğunu sözlerine ekledi. 

Bunun akabinde Hande Çilingir, yazılım SaaS şirketi olmanın önemine dikkat çekti. "Bugün yazılım ve SaaS şirketleri neden çok kritik?" sorusunu gündeme taşıyan Çilingir, az sayıda kişinin bir araya gelmesi ile katma değeri yüksek işler ortaya çıkarılabildiğini dile getirdi. Bunun yanında, bu alanın yüksek sermaye gerektirmediğini belirten Çilingir; "Yoğun sermaye almadan büyük marjlarla birlikte böyle bir katma değeri ekonomiye kazandırmak çok değerli." dedi. O nedenle ilk yazılım Unicorn'u olmaktan ve bu konuyu öne çıkarabilmekten dolayı mutlu olduklarını da dile getirdi. 

8 Mart vurgusu

Hande çilingir yatırıma dair açıklamalarına devam ederken, değerleme ve yatırım haberinin duyurusunun yapılması için 8 Mart'ı seçmelerinin nedenini aktardı. 

Kadının toplumda özellikle konumlandırıldığı yer, belki etnik sebeplerden belki bazı sosyal nedenlerden dolayı malumunuz. Zaten dünya bunun farkında, kurumsal şirketler, girişimler, herkes bunu değiştirmek için bir şeyler yapıyor. Farkındalığımız yüksek ama bizim ülkemiz açısından da, erkek egemen bir toplum açısından da, bu haberi; "bir kadının kurucu ortağı ve CEO'su olduğu Unicorn şirketi" haberini yayınlamak bizim için bu anlamda bir başkaldırı. 

Öne çıkan veriler

2018 yılında Sequoia Capital'i ilk kez Türkiye'ye getirdiklerinde değerlemenin 100 milyon dolara yakın olduğunu belirten Hande Çilingir, yaklaşık 3 -3.5 sene içinde 1.2 milyar dolar değerlemeye geldiklerini açıkladı. Arda Kutsal, Çilingir'e 2018 yılında Insider'ın Unicorn olacağını konuştuklarını hatırlattı ve "O gün geldi çattı." dedi. 

Canlı yayında Insider'ın 26 ülkede operasyon yürüttüğü hatırlatılırken, Insider'ın dünyada 9. B2B SaaS Unicorn'u olduğu tekrarlandı. Bunun yanında bu sıralamanın ABD'de beşinci, Avrupa'da dördüncü, Asya'da ikinci ve Latin Amerika ile Türkiye'de birinci olarak konumlandığı da belirtildi.

Yatırım hangi alanlarda kullanılacak?

"Yatırımın nasıl kullanılacağı konusunda bir takım sürprizlerimiz var." diyen Çilingir, ekibe çok önemli transferler yapılacağını açıkladı. Bu gelişmeyi ilk kez Webrazzi'de açıklayan Hande Çilingir sözlerini şöyle devam ettirdi: 

Özellikle dünyada bugün "north star" diyebileceğimiz en iyi teknoloji şirketlerinin yazılımcılarını transfer ettiğimiz bir döneme giriyoruz. Zaten hali hazırdaki yazılımcılarımızın yarattığı değer ortada. Onlar hikayenin gizli kahramanları ama gerçek kahramanları. Özellikle 26 farklı ülkeden aktif bir şekilde işe alım devam ediyor.

Çilingir, Insider'ı Türkiye'den çıkan en globalleşmiş startup ya da bir diğer deyişle "startup ruhuna sahip scale-up" olarak tanımladı. Söz konusu 26 ülkede satış, pazarlama, yazılım tarafında çok önemli transferler yaptıklarını belirtirken, bu alana daha fazla kaynak aktaracaklarını ifade etti:

Bugün pazarlama tarafında global bir kariyer yapmak istiyorsanız, yazılım tarafında donanım ve e-ticaretin ötesinde 26 farklı ülkede sunulan, ihraç edilen bir ürünün kodlamasını yapmak istiyorsanız, satış tarafında Marks & Spencer'dan British Airways'e dünyadaki en global markalara satış yapmak istiyorsanız, 41 farklı milletten çok farklı deneyimlere sahip insanlarla çalışmak istiyorsanız ve bunu yurtdışına gitmeden yapmak istiyorsanız Insider doğru yer. 

Yeni satın alma ve Ar-Ge planları 

Çilingir, yatırımın kullanacağı bir diğer alanın da, şirket satın alımları olduğunu açıkladı. Şu anda şirket satın alımlarıyla ilgili ABD ve Kore'den bazı şirketlerle görüşmekte olduklarını ifade etti. Buna ek olarak Insider teknolojisini geliştirmek için Ar-Ge çalışmalarına kaynak ayıracaklarını belirtti. 

Son olarak Insider'ın şimdiye kadar pazarlama tarafına fazla kaynak ayırmadığını dile getiren Çilingir, bu alana daha fazla yatırım yapacaklarını açıkladı. Bununla beraber Obama ile gerçekleştirdikleri "Fireside Chat" etkinliğini ve Shemarkable etkinliği kapsamında Netflix CMO'su Bozoma Saint John ile yaptıkları yayını aktardı. 

6 kişilik ortaklık dinamikleri

Arda Kutsal'ın 6 kişilik ortaklığın dinamiklerini sorması üzerine; Hande Çilingir, 6 kişilik ortaklığın beraberinde fikir çatışmalarını, bazı fikirlerin uygulanmadığında yarattığı hayal kırıklıklarını, farklı iş yapış şekillerinden kaynaklı çatışmaları getirdiğini belirtti. Buna rağmen hala bir arada olabilmenin 3 sebebi olduğunu söyledi. 

Bunlardan ilkinin tüm ortakların inandığı ve peşinden koştuğu "hayat amacı" olduğunu söyledi. İnsanların kopması halinde o amaca ihanet edeceğini düşündüğünü dile getirdi. "O güçlü amaç bizi bir arada tutuyor." dedi.

Bir diğer nedenin tüm kurucu ortakların çok vicdanlı, ülkesini seven ve ülke için bir şeyler yapmaya çalışan kişiler olması olduğunu söyledi. Buna ek olarak tüm kurucu ortak ekibinin duygusal ve romantik konuları önceliklendirdiğini dile getirdi.

Üçüncü olarak; herkesin sorumluluk alanlarının, nerede karar alacağının ve nerede duracağının belli olduğunu söyledi. Bunların yazılı ve net bir şekilde belirlenmesiyle, sürecin doğru şekilde yönetilebildiğini belirtti. Çilingir, 6 kurucu ortak olmanın zorlukluklarını dile getirmenin yanında "İşin temelinde sevgi ve inanç olduğu zaman bir arada kalabiliyorsunuz." dedi. 

Insider global operasyonunun detayları

İlk önce EMEA ve Asya pazarına açıldıklarını hatırlatan Çilingir, bu bağlamda Singapur, Endonezya Malezya, Kore ve Japonya'da faaliyet göstermeye başladıklarını belirtti. 

Ardından Avustralya açılımının başladığını ifade eden Çilingir, hemen arkasından Avrupa açılımı ile İngiltere, Fransa, İspanya ve Polonya'da operasyonlarının başladığını aktardı. Paylaşılanlara göre, şirket, "Americas" ile ABD, Latin Amerika ve bununla beraber Arjantin ve Brezilya pazarlarına açıldı.  

Global operasyonda öne çıkan veriler 

Hande Çilingir'in paylaştıklarına göre; 2021'in yeni gelirlerinde ABD ve Latin Amerika'nın gelirleri yüzde 30'u aştı. ABD rekabet ettikleri isimlerin önemli ihalelerde kafa kafaya geldiklerini belirtti. Çok kanallı pazarlama yönetimi alanında Insider'ın Salesforce, Braze ve Adobe gibi rakiplerini geride bıraktığını açıklarken, Forrester'ın yayınladığı rapora göre lider konumunda olduğunu sözlerine ekledi.

Insider'da kadın yazılımcı ve yönetici oranı

Çilingir, ekipteki kadın yazılımcı oranı sorulduğunda, Tüm ürün ekibini, yazılım ekibini, kalite ekibini bir araya getirdiğimizde ekibin 300'ü aşan kişi sayısına sahip olduğunu belirtti. Bu ekibin minimum seviyede yaklaşık yüzde 30 ila 40'ının kadın olduğunu açıkladı. 

Yazılım tarafına ek olarak "top management" dediğimiz C-level ve direktör seviyesindeki çalışanların yüzde 65'inin kadın olduğunu belirtti. Insider'da toplamda çalışanların yüzde 50'sinin kadınların olduğunu ekledi.  

Sosyal sorumluluk projeleri

Bunlara ek olarak Hande Çilingir, yazılım tarafında daha fazla kadın mühendisi yazılıma kazandırmak için çok fazla aksiyon almamız lazım. dedi. Bu bağlamda Çilingir, Insider'ın yürüttüğü farklı programların detaylarını paylaştı.  

Women in Tech projesinin yanı sıra yıllardır sürdürülen iş imkanı yaratmak için tasarlanan 1+1 projesini hatırlattı. Proje kapsamında Insider gelirlerinin yüzde 1'i, maaşların ve zamanlarının yüzde 1'ini lise çağındaki öğrencilere yazılım öğretmek için ayırıyor. 

Çilingir, adeta bir "challenge" gibi startup'ların bir araya gelerek, Türkiye'de daha fazla kadını yazılım tarafına kazandırmak için yeni projeler hayata geçirmesi gerektiğini açıkladı. 

Yatırıma dair detayların konuşulduğu yayınımıza buradan ulaşabilirsiniz:

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.