Kandilli Rasathanesi, deprem uyarıları paylaşan Rasathane uygulamasını yayına aldı

Rasathane mobil uygulaması ile depremleri liste halinde ya da harita üzerinde görebiliyor, filtreleyip sıralayabiliyorsunuz.
Kandilli Rasathanesi, deprem uyarıları paylaşan Rasathane uygulamasını yayına aldı

Teknoloji hayatımıza yenilikler katmanın ötesinde güvenliğimizi sağlamak konusunda da önemli bir rol üstleniyor. Özellikle doğal afetlerde bizlere destek olan uygulamalar, can kaybını önlemek, doğru şekilde harekete geçmek adına kitlelere önderlik ediyor. 

Geçtiğimiz günlerde Google'ın Android Deprem Uyarı Sistemi'ne AFAD bağlantısı ekleyeceğini sizlere aktarmıştık. Yakın zamanda Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Bölgesel Deprem Tsunami İzleme ve Değerlendirme Merkezi (BDTİM) tarafından yayına alınan Rasathane mobil uygulaması da bunun en güzel örneklerinden birini sunuyor. 

Rasathane mobil uygulamasında BDTİM tarafından çözümü yapılan sismik olaylar yayınlanıyor. Uygulama Türkiye'de gerçekleşen son depremlere ulaşmanızı sağlıyor. Ayrıca derinliği 0 (sıfır) kilometre olan olaylar, Taş ocağı, maden veya şantiyelerde yapılan insan kaynaklı yapay patlatmaları da gösteriyor. 

Rasathane mobil uygulaması ile depremleri liste halinde görebiliyor, filtreleyip sıralayabiliyorsunuz. Filtre seçenekleri ile son 24 saat, 7 gün ya da 30 günde gerçekleşen depremleri listeleyebiliyorsunuz.  Aynı zamanda depremleri şiddet büyüklüğüne göre de listeleyebileceğinizi belirtelim. 

Depremleri liste görümünün ötesinde harita üzerinde de görebileceğinizi belirtelim. Harita sekmesi üzerinden belli bir tarih aralığında gerçekleşen deprem sayısı ve şiddeti hakkında bilgi alabiliyorsunuz. Uygulama, harita üzerinde 1900'den bugüne kadar meydana gelmiş büyüklüğü 4.0 ve daha büyük olan depremleri gösterme imkanı ile öne çıkıyor. 

Ayrıca belli bir konumda gerçekleşen depremi haritada görmeniz de mümkün. Bunun için listede yer alan depremlerin üzerine dokunmanız yeterli. Harita görünümünde depremin gerçekleştiği tarih ve saat, depremin şiddeti, mesafe ve derinlik bilgileri paylaşılıyor. 

Bunlara ek olarak harita görünümünde geçmiş sekmesi üzerinde seçtiğiniz konumda daha önce gerçekleşen tüm depremleri görebiliyorsunuz. Görüntülediğiniz depremleri, görüntü ve metin olarak paylaşma seçeneği de sunuluyor. 

Rasathane uygulaması, aynı zamanda depremlerin gerçekleştiği esnada size bildirim göndererek konu hakkında doğru bilgiye ulaşmanızı sağlıyor. Bu bildirimler, alarm benzeri sesler ya da rozetler şeklinde kendini gösterebiliyor. 

Son olarak uygulama, konumunuzda gerçekleşen depremleri, yetkililere bildirmenizi sağladığını belirtiyor. Ancak uygulamanın iPad sürümünde bununla ilgili bir sekme ya da seçeneğine rastlamadığımızı belirtelim. Bu seçenek, uygulamanın diğer sürümlerinde aktif olabilir ya da önümüzdeki dönemde uygulamaya eklenmesi planlanıyor olabilir. Uygulamanın açıklamasında 3.0 üzeri depremler için Anket seçeneği sunulduğu belirtiliyor. Belki de deprem bildirme özelliği anketler üzerinden geri bildirim toplamak üzerine kurgulanmıştır. 

Rasathane uygulamasının hem sunduğu detaylı veriler hem de bilgilendirici özellikleriyle kullanıcılar için faydalı olduğunu söylemek mümkün. 

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.